“Историите зад успеха”: Бил Гейтс

В поредицата ни “Историите зад успеха” те запознаваме с някои от най-впечатляващите истории на предприемачи.

Бил Гейтс е американски предприемач, програмист, инвеститор и филантроп. Той и Пол Алън съосновават Microsoft, която е №1 софтуерна компания в света. През 2015 г. приходите им възлизат на 93.6 млрд. долара. Бил Гейтс е най-богатият човек на земята с нетна стойност от 76 милиарда долара. Той е бил главен изпълнителен директор на Microsoft до януари 2000 г.. Бил Гейтс фокусира много време върху фондация "Бил и Мелинда Гейтс", затова поема по-малко взискателна роля в Microsoft, за да може да се съсредоточи повече върху филантропията.

Как започва всичко?

Бил Гейтс е роден в Сиатъл, Вашингтон на 28 октомври 1955 г. Баща му е Уилям Х. Гейтс и майка му Мария Максуел Гейтс. Има една по-голяма сестра Кристи Гейтс и една по-малка сестра Либи Гейтс. На 13 години той се записва в Lakeside School като частно подготвително училище. Докато е в това училище, той проявява интерес към програмирането на системата "Дженерал Електрик" в BASIC и е извинен от часовете, за да преследва интереса си. Бил Гейтс създава първата си компютърна програма на машината на General Electric. Гейтс се среща с Пол Алън в училището и работи заедно с него, за да намери грешки в системата PDP-10, принадлежаща на Computer Center Corporation. Гейтс, Пол и двама други студенти са написали програма за разплащания на заплати по предмета си Информационни науки.

На 17-годишна възраст Бил и Пол започват рисков проект, наречен Traf-O-Data, за да направят броячите на трафика, базирани на процесори Intel 8008. Гейтс завършва училище Lakeside School през 1973 г. и изкарва общо 1590 точки от максимални 1600 на изпита SAT. Записва се в "Харвард" през есента на 1973 г., където среща Стив Балмър. Гейтс нямал план за обучение в Харвард, но прекарвал много време при компютрите. През 1974 г. се присъединява към Пол Алън в Honeywell. През 1975 г. стартират MITS Altair 8800, базирана на процесор Intel 8080 CPU. Бил и Пол виждат това като възможност за създаване на собствена софтуерна компания.

Историята на Microsoft

През 1975 г. Гейтс прочита статия в "Януари на популярната електроника", която демонстрира Altair 8800. Гейтс се свързва с MITS, създателите на новия микрокомпютър, за да ги информира, че той и другите работят на BASIC преводач за платформата. Гейтс и Алън се срещат с президента на MITS и разработват емулатор на Altair в рамките на няколко седмици, за да демонстрират на миникомпютър и след това на BASIC преводач. Демонстрацията бива? успешна, което довежда до сделка с MITS за разпространение на преводача като Altair BASIC. Пол Алън е нает в MITS и Гейтс напуска Харвард, за да работи с Алън през ноември 1975 г. Те наричат партньорството си Micro-Soft, една година по-късно тирето от името отпада и на 26 ноември 1976 търговското име Microsoft е регистрирано.

Microsoft сключва сделка с SCP, за да стане изключителен лицензионен агент, а по-късно и пълноправен собственик на 86-DOS. След като адаптира операционната система за компютъра, Microsoft ги предава на IBM като PC DOS в замяна на еднократна такса от $ 50,000.

Продажбите на MS-DOS превръщат Microsoft в основен играч в индустрията. Въпреки името на IBM в операционната система, пресата бързо идентифицира Microsoft като трансформиращо влияние за иновациите при компютрите. Компютърът е наречен от експерт в индустрията "компютър на Гейтс". Компанията е преструктурирана и на 25 юни 1981 г. Гейтс става президент и председател на борда.

Microsoft пуска първата си версия на Microsoft Windows на 20 ноември 1985 г. и сключва сделка с IBM за разработване на отделна операционна система OS / 2. IBM и Microsoft разработват първата версия на новата система успешно, но партньорството им се влошава, поради творческите различия.

Въпреки разрива в партньорството, Microsoft се разраства. Софтуерът и хардуерните продукти се разширяват от Windows OS, Microsoft Office Suites, Office 365, Xbox, Bing, Hotmail и много други.

От 1975 г. насам Microsoft има доминираща позиция на пазара на софтуер, a в повечето компании се използва софтуер за Windows. Корпорацията постоянно се придържа към темповете на промяна и затова остава №1 софтуерна компания в света.

Филантропия

Гейтс е известен като филантроп, даряващ не малка част от богатството си на различни каузи. Той основава фондацията Уилям Хейтс Гейтс през 1994 г., като продава част от акциите си в Microsoft. Гейтс е вдъхновен от работата на Андрю Карнеги и Джон Д. Рокфелер. През 2000 г. той и съпругата му обединяват трите фамилни фондации, за да създадат Фондация Бил и Мелинда Гейтс, тяхната фондация е най-богатата в света, с активи, оценени на повече от 34.6 милиарда долара. От 2007 г. Бил и Мелинда Гейтс са вторите най-щедри филантропи в Америка, след като дадоха повече от 28 милиарда долара за благотворителност.

Ето това е една наистина вдъхновяваща история за успеха, а каква ще бъде твоята? За да се приближиш и ти към финансовите си цели, кредитната карта AXI Card ще бъде твоето удобно платежно средство и финансов помощник едновременно.