„Историите зад успеха“: Илън Мъск

За да пожънеш финансови успехи е добре да имаш 3 неща:

1) добра кредитна история, за което ще ти помогне кредитна карта AXI Card,

2) добра финансова култура

3) предприемачески нюх.

Ако желаеш да стартираш собствен бизнес, първоначалните трудности не бива да те отчайват. Има множество доказателства за успели милионери, които са минали по трънлив път, за да натрупат богатството си. Такава история ще ти покажем и в този материал на “Историите зад успеха”:

Между космическите ракети, електрическите коли, слънчевите батерии, изследванията на роботите убийци и милиардите, които е направил по пътя си, Илън Мъск е наричан от мнозина “истинският Тони Старк” - затова той служи като вдъхновение за "Iron Man". Към днешна дата той е изобретател, бизнес магнат, инвеститор и милиардер. Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX, както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors. Той е основател на SpaceX и е сред основателите на Tesla Motors и PayPal. Член е на Съвета на директорите на компанията SolarCity, основана от неговите братовчеди.

Но Илън Мъск не винаги е бил този успешен предприемач и историята на успеха му е белязана от множество спадове. От училищния тормоз през дребното предприемачество до главен изпълнителен директор на две огромни корпорации, които изглеждат като от научната фантастика - Илън Мъск определено е необикновен предприемач. Как започва историята му?

Илън Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в Претория, Южна Африка. Майка му, Майе Мъск, е от канадско-английски произход и е модел. Баща му, Ерол Мъск, е британец, роден в Южна Африка и е електронен инженер. След като родителите му се развеждат през 1980 г., Мъск заживява с баща си на различни места из Южна Африка. Изучава самостоятелно компютърно програмиране и на 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара.

През детството си Мъск е жертва на тормоз от страна на свои връстници, като в един от случаите дори постъпва в болница, след като няколко деца го бутат по стълби, в резултат на което той губи съзнание.

Мъск посещава Waterkloof House Preparatory School  - Подготвително училище Уотърклауф, преди да завърши в Pretoria Boys High School. На 17 години той се премества Канада, след като получава канадско гражданство, благодарение на майка си.

На 19 години Мъск е приет в Queen's University в Кингстън, Онтарио, и през 1992 г., след като прекарва две години там, Мъск се прехвърля в University of Pennsylvania, където получава бакалавърска степен по физика и бакалавърска степен по икономика от Wharton School. През 1995 г., когато Мъск е на 24 години, той се премества в Калифорния, за да започне докторска степен по приложна физика в Станфорд, но напуска само два дни по-късно, за да преследва предриемаческите си амбиции в областта на Интернет, възобновяемата енергия и Космоса. През 2002 г. най-накрая Илън Мъск става американски гражданин.

Zip2 -  първата компания на Мъск

След като отпадат от докторската си програма в Станфорд, Мъск и неговият брат Кимбал стартират софтуерна компания през 1995 г., наречена Zip2, използвайки 28 000 долара от парите на баща си и средства от ангели-инвеститори. Не след дълго Zip2 печели договори с големи играчи в бранша, включително "Ню Йорк Таймс" и "Чикаго трибюн".

В компанията обаче не липсва и напрежение. Мъск иска да бъде главен изпълнителен директор, но бордът застава твърдо против този ход. През 1999 г., когато технологичният балон се приближава до зенита си, бордът продава компанията на Compaq за 307 млн. долара плюс 34 млн. долара в акции. При продажбата, Мъск получава едва 7% от продажбата - 22 милиона долара.

PayPal

Същата година, Мъск съучредява компания X.com за онлайн банкиране, която използва 10 милиона долара от продажбата на Zip2. Една година след това, със спукването на dot-com балона изцяло, когато  преобладаващата част от технологичните компании ще затворят виртуалните си врати, X.com ще закупи Confinity, друга онлайн фирма за финансови услуги, и услугата за трансфер на пари, наречена PayPal.

Бързо става ясно, че PayPal е най-важният елемент на компанията. X.com се фокусира върху услугата и се преименува на PayPal през 2001 г.

Но проблемите в заседателните зали не липсват и тук за Мъск, който бива отстранен от длъжността си на главен изпълнителен директор, заради технически аргументи, относно бъдещата визия на услугата.

През октомври 2002 г. компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда долара в акции, от които Мъск получава 165 милиона долара. Преди продажбата Мъск, който е най-големият притежател на акции, е бил собственик на 11,7% от PayPal.

SpaceX

Мъск използва около 100 милиона долара от своите лични пари, за да финансира и основе Space Exploration Technologies (Технологии за изследване на космоса) или SpaceX. Това става през юни 2002 г. в Хоторн, Калифорния. Мъск е главен изпълнителен директор (CEO) и основен дизайнер (CTO). SpaceX разработва и произвежда ракети-носители, като фокусът е да се подобри състоянието на ракетните технологии. Първите две ракети-носители са Falcon 1 („Сокол 1“) и Falcon 9 („Сокол 9“), вдъхновени от поредицата Междузвездни войни. А първият космически апарат на компанията се казва Dragon. SpaceX успява да направи дизайна на ракетите Falcon и апарата Dragon за 7 години, като започва от самото начало. През септември 2009 г. Falcon 1 (по дизайн на Мъск) става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда сателит в орбита. На 25 май 2012 г. космическият апарат Dragon се скачва с Международната космическа станция (МКС), ставайки първия апарат на частна компания, който се скачва с МКС.

През 2006 г. SpaceX сключва договор с НАСА за разработка и тестване на нов космически апарат, Falcon 9, за транспортиране на товар до МКС. Последва нов договор за 1,6 милиарда долара през 2008 г., за 12 полета на Falcon 9 и Dragon до МКС, които да заменят редовните полети на совалките, след излизането им от употреба през 2011 г. SpaceX е една от двете частни компании (другата е Orbital), участнички в програмата за „Комерсиални услуги за снабдяване“, които доставят космически товар, вместо совалките. Мъск е повлиян от поредицата на Айзък Азимов „Фондацията“ и вижда изследването на Космоса като важна стъпка в разширението и дори запазването на съзнанието на човешкия живот.

Tesla

Междувременно през 2003 г. е създадена компанията Tesla Motors. Година по-късно Мъск инвестира в нея и се превръща в неин председател. Tesla Roadster е първата кола, която е създадена и се продава в 31 държави. Следват седан Model S и Model X. Tesla Motors продава електрически задвижващи системи на Daimler за Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive и Mercedes A Class и на Toyota за RAV4 EV, като Мъск успява да убеди и двете компании да станат дългосрочни инвеститори в неговия бизнес. Това, което иска Илън Мъск е да призведе автомобил на цена под 30 000 долара и изработката и продажбата на компоненти за електрически задвижващи системи на други производители на автомобили на достъпни цени. Без те да трябва да разработват продуктите сами. Няколко широкопопулярни публикации го сравняват с Хенри Форд.

Интересен факт е, че заплатата на Мъск в компанията му, е на символичната стойност от 1 долар, а останалото му възнаграждение е под формата на дивиденти от акции и бонуси за добро представяне.

Какви са останалите идеи на визионера на бъдещето - Илън Мъск? SolarCity - концепция за огромен доставчик на системи за слънчева енергия в САЩ. Тук основната идея на Мъск е да помогне в борбата с глобалното затопляне. Мнозина са и феновете на друг уникален проект на предприемача, а именно Hyperloop - нова форма на транспорт, представляваща хипотетична свръхзвукова въздушна машина за пътуване. Системата се предполага, че ще използва вакуум, за да намали аеродинамичното съпротивление, което на теория ще позволи пътуване с голяма скорост и ниска консумация на енергия.