„Историите зад успеха“: Фрейзър Дохърти

Фрейзър Дохърти е шотландски предприемач от Единбург. Той е основател на SuperJam, Envelope Coffee и съосновател на Beer52. Той е и директор на регистрираната шотландска благотворителна организация SuperJam Tea Parties.

Фрейзър Дохърти казва „Моята история показва, че това, което може да започне като страст, с любов и упорит труд, може да прерасне в нещо невероятно. Нещо, което променя живота ти. "

Фрейзър Дохърти започва своята невероятна бизнес кариера на едва четиринaдесетгодишна възраст. След като е научен как да прави сладко в кухнята на баба си в Шотландия, той измисля начин да прави сладко 100% от плодове. На шестнадесет години той представя марката си SuperJam на Waitrose и става най-младият доставчик на голям супермаркет. Оттогава SuperJam прераства във компания, която е продала милиони буркани в хиляди супермаркети по целия свят.

Освен че е търговски успех, бизнесът е инвестирал в успешни благотворителни проекти - провеждане на стотици безплатни чаени партита за възрастни хора и създаване на стотици общински пчеларски проекти. Фрейзър е оценен от премиера на Даунинг Стрийт, от принц Чарлз и наскоро бе награден с медал „за услуги за бизнеса“ от самата кралица на Великобритания. Той споделя своята невероятна история на повече от 500 конференции в 27 страни по света, както и в най-продаваните си книги SuperBusiness - издадени във Великобритания, САЩ, Австралия, Корея и Япония, 48Hour Startup - публикувани във Великобритания, САЩ, Холандия и Корея и готварската книга SuperJam. Той е и съосновател на Beer52 - най-големият клуб за крафт бира в света и един от най-бързо развиващите се стартъпи в Шотландия с над 200 000 клиенти, доставящ 50 000 бири месечно. Клубът е създател и на №1 британско списание за крафт бира във Великобритания, Ferment. Фрейзър печели редица награди, включително „Млад предприемач на годината“ и „Най-добър независим магазин за бира“ във Великобритания.

Как започва всичко?

На 14 години Дохърти започва да прави конфитюри от рецептите на баба си в Единбург, Шотландия. Първоначално клиентската му база е била ограничена до съседи и приятели от църквата, която посещавал. Бизнесът му обаче бързо набира скорост и на 16-годишна възраст той напуска училище, за да работи се фокусира върху своите конфитюри.

Той усъвършенства рецептите си и решава какво ще е името на продукта, който произвежда: SuperJam. Поръчките бързо се увеличават и скоро се оказва, че поръчаните конфитюри са толкова много, че той не може да смогне да ги произведе. Въпросното сладко е направено само от плодове и плодови сокове - в кухнята на родителите му. Тази концепция обаче се оказва непрактична, когато става въпрос за стотици и хиляди поръчки, затова Дохърти решава да наеме фабрика за няколко дни във всеки месец, за да си произвежда всички необходими бройки.

В началото на 2007 г. Waitrose, супермаркет от висок клас в САЩ, се опитва да си партнира с Дохърти с надеждата той да продава продуктите SuperJam в техните магазини. В рамките на няколко месеца има буркани SuperJam на рафтовете на 184 магазина Waitrose, издигащи Дохърти и бизнеса му до нови висоти.

Дохърти взима назаем 5000 паунда (около 9 000 долара) от банка, за да покрие общите разходи и повече фабрично време за производство на три вкуса: боровинка и касис, ревен и джинджифил и червена боровинка и малина. Tesco е следваща верига супермаркети, която добавя продуктите на Дохърти в 300 магазина в САЩ.

Предприемачът стартира благотворителен проект през 2008 г., наречен SuperJam Tea Party. Програмата SuperJam е домакин на стотици чаени партита в Шотландия, Англия и Уелс, предназначени за възрастни хора, които живеят сами или в старчески домове. Като събитията - включително музика на живо, танци и напитки - привличат стотици гости.

 "Правя сладко, защото това е, което обичам да правя." - казва младият предприемач Дохърти. А, ако и на теб успехът ти е сладък, не се колебай да започнеш още днес да преследваш мечтите си, избирайки кредитна карта AXI Card за твой верен помощник във финансирането на бизнеса ти. Можеш да изградиш финансовото си бъдеще с помощта на модерен кредитен инструмент като кредитна карта AXI Card. Доставяме ти безплатно безконтактната кредитна карта MasterCard до посочен от теб адрес, а за да кандидатстваш за нея не е нужно, дори да излизаш от вкъщи. С кредитна карта AXI Card получаваш 18% годишна лихва при плащане на ПОС терминал и онлайн покупки, а още по-добрата новина е, че нямаш допълнителна такса при пазаруване онлайн.