„Историите зад успеха“: Джеймс Дайсън

Името “Дайсън” се свързва най-вече с модерни домакински уреди. Каква обаче е историята на успешния предприемач, който стои зад бранда - Дайсън?

Сър Джеймс Дайсън e роден на 2 май 1947 г., Кромер, Норфолк, Англия. Той е британски изобретател, индустриален дизайнер и предприемач, който успешно произвежда иновативни домакински уреди.

Като момче Дайсън посещава престижните училища на Грешам в провинция Холт, Северен Норфолк. След дипломирането си отива в Лондон, където посещава училище за изкуство Byam Shaw за една година (1965–66), преди да учи интериорен дизайн в Кралския колеж по изкуства (1966–70). В последната институция той се запознава с творческите възможности за обединяване на инженерството с дизайна. През 1970 г. той отива да работи за Rotork Controls Ltd., Bath, Somerset, където заедно с нестандартния председател на компанията, Джереми Фрай, проектират и произвеждат Sea Truck. Това е малък, бърз, универсален десантен плавателен съд от фибростъкло за използване от военните.

През 1974 г. Дайсън основава собствена компания за производство на Ballbarrow - пластмасово кошче, подобно на количка, което се търкаля върху топка за разпръскване на товара вместо тясно колело.

През 1978 г. Дайсън построява циклонен колектор за частици, подобен на устройствата, използвани в по-големи промишлени предприятия, като дъскорезници. Приспособявайки това решение към домашни прахосмукачки, той работи през следващите пет години, тествайки над 5000 прототипа, преди да създаде задоволителен модел, който завихря входящия мръсен въздух около цилиндричен контейнер, където прахът се отделя от центробежна сила и се утаява от гравитацията, докато пречистеният въздух излиза отгоре. Производителите на традиционни прахосмукачки тип торби не проявяват интерес към устройството на Дайсън без торбичка, което предизвиква у него трайна антипатия към конвенционалния бизнес. Той продава почистващия препарат, известен като G-Force, на компания в Япония, където той постига търговски успех и печели награда за дизайн през 1991 г.

Истината е, че пробивът на Дайсън на пазара в Обединеното кралство идва повече от десет години след първоначалната идея, чрез телевизионна рекламна кампания, в която е подчертано, че за разлика от повечето си съперници, вакуумът на Дайсън не изисква непрекъснато закупуване на резервни чанти. По това време пазарът на почистващи торби за еднократна употреба в Обединеното кралство е 100 милиона британски лири. Лозунгът „кажи сбогом на торбата“ се оказва по-привлекателен за купувачите, отколкото предишният акцент върху ефективността на засмукване, който предлага неговата технология.

По ирония на съдбата, предишната стъпка в дизайна на битовата прахосмукачка е въвеждането на торбата за еднократна употреба - потребителите са готови да платят допълнително за удобството. През 1993 г. Дайсън открива завод в Северен Уилтшир и в рамките на две години моделът с двоен циклон става най-продаваната прахосмукачка във Великобритания, въпреки цената на дребно, значително по-висока от тази на конкурентните марки. Елегантните и практични уреди на Dyson спечелват много награди за дизайн и са изложени в музеите за изкуство и дизайн по целия свят.  Освен че става най-бързо продаваната прахосмукачка, произвеждана някога във Великобритания, моделът на Дайсън надминава тези на някои от компаниите, които са отхвърлили идеята му, превръщайки се в една от най-популярните марки във Великобритания. В началото на 2005 г. е съобщено, че почистващите препарати на Dyson са се превърнали в лидери на пазара и в САЩ.

Той продължава серията на прахосмукачката с други продукти, като например вентилатора Air Multiplier без остриета, въведен през 2009 г., при който въздухът, изтеглен през основния модул, се издухва над вътрешната повърхност на ефирен пръстен с форма на аеродинамичен профил, предизвиквайки въздух около пръстена да тече в непрекъснат поток.

За да вдъхнови предприемачите по света, през 1997 г. Дайсън публикува „Против шансовете“ (в съавторство с Джайлс Корен), автобиографичен разказ за неговата упоритост пред обезсърчението. На следващата година е назначен за командир на Ордена на Британската империя. През 2002 г. е създадена фондация "Джеймс Дайсън" с цел насърчаване на младите хора да влязат в инженерство чрез присъждане на награди и стипендии.

Черпи вдъхновение от подобни истории за успеха и се бори да постигнеш собствените си цели и бизнес начинания. Не забравяй, че добрата кредитна история и разумното използване на кредитни инструменти също са част от пътя ти към успеха и финансовата ти независимост. С кредитна карта AXI Card можеш да имаш гъвкаво кредитно средство за безконтактни разплащания, без дори да минаваш през стандартните бавни процедури за одобрение. За кредитна карта AXI Card можеш да кандидатстваш и дистанционно, а задълженията си имаш свободата да плащаш онлайн в лесни и бързи стъпки чрез персоналния си профил в сайта.