„Историите зад успеха“: Стив Возняк

Стив Возняк е американски компютърен специалист, най-известен като един от основателите на Apple и изобретател на компютъра Apple II. Неговата история на успеха заслужава да бъде споделена и в следващите редове ще намериш кратката биография на един от хората, които промениха света, в който живеем.

Кой е Стив Возняк?

Стив Возняк е американски учен, изобретател и програмист. В партньорство със своя приятел Стив Джобс, Возняк измисля компютъра Apple I. Двойката основава Apple Computers през 1976 г. с Роналд Уейн, пускайки някои от първите персонални компютри на пазара. Возняк лично разработва и следващия модел - Apple II, който утвърждава Apple като основен играч в микрокомпютрите.

Как е започнало всичко?

Стивън Гари Возняк е роден на 11 август 1950 г. в Сан Хосе, Калифорния. Возняк е син на инженер в Lockheed Martin и в ранна възраст е очарован от електрониката. Въпреки че никога не е бил отличен студент в традиционния смисъл, Возняк има способност да изгражда работеща електроника от нулата.

По време на краткото си пребиваване в Калифорнийския университет Бъркли, Возняк се среща със Стив Джобс, който още е бил в гимназията. Запознава ги техен общ приятел. Двамата по-късно се съюзяват, за да формират Apple Computer на 1 април 1976 г., което подтиква Возняк да напусне работата си в Hewlett-Packard.

Начало на Apple Computer и звездна кариера

Разработвайки всичко в малък семеен гараж, той и Джобс се опитват да създават удобна за потребителя алтернатива на компютрите, въведени от International Business Machines по това време. Возняк работи върху изобретяването на продукти, а Джобс отговаря за маркетинга.

Скоро след основаването на Apple, Возняк създава Apple I, дизайн, изграден до голяма степен в гаража на Джобс. С познанията на Возняк за електрониката и маркетинговите умения на Джобс, двамата са отлиен бизнес екип. Возняк продължава да замисля Apple II като част от личната компютърна серия на компанията, а до 1983 г. Apple има акции на стойност 985 милиона долара.

Возняк прекратява работата си в Apple през 1985 година.

Как се развива кариерата му?

През февруари 1981 г. Возняк е ранен, когато частният самолет, който той пилотира, катастрофира при излитане от летището в Санта Крус. Неговото пълно възстановяване продължава две години, тъй като страда от различни наранявания и амнезия.

След инцидента и последващото възстановяване, Возняк продължава да открива множество начинания, включително CL 9 - компанията, отговорна за първото програмируемо универсално дистанционно управление.

Сочен за един от най-креативните инженери в Силиконовата долина, през 1990 г. той се присъединява към Мичъл Капор при създаването на Electronic Frontier Foundation - организация, която предоставя правна помощ за компютърни хакери, изправени срещу наказателно преследване. Возняк основава и Wheels of Zeus (WoZ) през 2002 г., начинание с цел разработване на безжична GPS технология.

След затварянето на WoZ през 2006 г., Возняк публикува своята автобиография, iWoz: От Computer Geek до Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Have Fun To Do it. През 2008 г. се присъединява към базирания в Солт Лейк Сити стартъп Fusion-io като главен учен.

Дългоочакваният биографичен филм за Джобс излиза през 2013 г. и включва актьора Аштън Къчър като съоснователя на Apple Стив Джобс и комедийния актьор Джош Гад като Возняк. В допълнение към отрицателните критики, които филмът получи, самият Возняк дава на негативна оценка на уебсайта Gizmodo. В своя анализ той пише: „Чувствах се зле за много хора, които познавам и са били изобразени погрешно при отношенията си с Джобс и компанията“. 

Личен живот на Возняк

Возняк е щастливо женен за Джанет Хил, която отговаря за развитие на образованието в Apple. Возняк участва в риалити шоуто Kathy Griffin: My Life on D-List и ABC's Dancing with the Stars.

Вдъхновяващите истории зад успеха на милионерите ще ти помогнат и ти да следваш безотказно мечтите си и да не се отказваш, дори пред трудностите. Ще имаш нужда и от онзи финансов помощник, който е с теб навсякъде и по всяко време, за да отговори на нуждите ти - кредитна карта AXI Card е перфектното платежно средство, с което да изградиш добрата си кредитна история. А всички знаем, че с добра кредитна история можеш да получиш одобрение от различни кредитори за всяко едно от начинанията си.