Как да бъдеш по-добър лидер?

Работил ли си някога под управлението на лош лидер? Някой, който не е можел да направлява служителите си и да показва ясно целите на екипа? Някой, който не е можел да вдъхновява или да мотивира членовете на екипа си?

Според проучване на Gallup, 50% от анкетираните служители са заявили, че са се отказали в някакъв момент от кариерата си заради лош мениджмънт. Това не само е удивителна статистика; това ни кара да се чудим защо въобще има толкова малко наистина ефективни лидери.

Какво могат да направят предприемачите, за да станат по-добри лидери? Това е често задаван въпрос и ето какво можеш да научиш от някои ценни съвети, които събрахме:

1. Нека всеки знае заслугите си и се гордее с тях

"Водачът е най-добър, когато хората едва забелязват, че той съществува, когато работата му е свършена, целта му е изпълнена. Тогава хората ще кажат: Ние го направихме сами."

 - Лао Дзъ

В проучване на BambooHR от 2019 г. повече от 1000 служители, базирани в САЩ, са били помолени да оценят 24 потенциално „лоши“ поведения на шефа по скала от „напълно приемливо“ до „напълно неприемливо“. Резултатите били предсказуеми:

57% казват, че шефът, който си приписва заслуги от работата на други хора, е неприемлив.

44% признават, че лошият шеф е основната причина, поради която са напуснали работа.

30% са се съгласили, че шефът с лош нрав или снизходително отношение е изключително неприемлив.

За съжаление нищо от това не е изненадващо. Много работни места имат токсични култури на работа, които не насърчават доверие или сътрудничество, а вместо това се движат по един вид дарвинов модел за оцеляване на най-силния.

2. Служи като ментор и изграждай екип от хора

„Хората питат за разликата между лидер и шеф. Лидерът води, а шефът командва.”

- Теодор Рузвелт

Защо толкова много лоши мениджъри си приписват заслуги за упорития труд на другите хора? Защото една от най-често срещаните черти на лошите мениджъри е, че те имат нарцистични черти и са ориентирани към себе си. Лидерството за тях е малко повече от средство за постигане на целта - повече престиж и по-висока заплата.

Някои може да твърдят, че тези награди са фина мотивации за лидерство.

Ето още една интересна статистика:

79% от всички служители са напуснали поради "липса на признателност", според цялостно проучване, изследващо 200 000 души над 10 години.

Като лидер никога не забравяй, че си ментор на “съотборниците си”. И, както и при доброто родителство, доброто наставничество изисква изграждането на хора, а не разрушаването им, породено от разочарование.

3. Иновации и обвързване с визия.

"Животът може да бъде много по-колоритен, след като откриеш един прост факт: всичко около теб, което наричаш живот, е съставено от хора, които не са били по-умни от теб и можеш да го промениш, можеш да го повлияеш, можеш да изграждаш свои собствени неща, които други хората могат да използват. "

-- Стийв Джобс

Лошите мениджъри обичат да посочват, че великите лидери като Джобс не винаги се отнасят приятно към екипа си.

Но Джобс винаги е бил готов да се заеме с работата и да се ангажира с дръзката си и иноваторска визия. Това го прави ефективен и вдъхновяващ лидер, въпреки честото му манипулативно поведение към служителите му.

Да, дори великите лидери грешат. Но това, което отделя милиардерите от останалите, е тяхната уникална способност да бъдат дръзки. Те са способни и готови да се ангажират с конкретен курс на действие, дори когато времето е неподходящо и малко хора са съгласни с тях.

Проучване на HBR установява, че иновативните лидери споделят едни и същи черти.

4. Бъди дигитално запознат

„Ако твоята клиентска база остарее с теб, в крайна сметка ще останеш или винаги млад или вече няма да имаш значение. Трябва непрекъснато да разбираш кои са новите ти клиенти и какво трябва да правиш, за да останеш завинаги млад. "

- Джеф Безос

Говорейки за иновативното лидерство, не е възможно да бъдеш иновативен лидер в 21-ви век, освен ако не си и наясно с дигиталните тенденции.

Проучване на DDI установи, че дигиталните лидерски умения стават все по-важни в 21-ви век. Всъщност компаниите, които притежават най-способните лидери в дигитална форма, превъзхождат финансово останалите предприятия средно с 50%.

Дали технологичната осведоменост е ограничена до по-младите поколения лидери? Не е задължително. Признаването на ролята на технологията в успеха на една компания е на първо място отношение и след това набор от умения и опит.

5. Учи се от лидерите, на които се възхищаваш

"Лидерството и ученето са незаменими един на друг."

- Джон Ф. Кенеди

А учейки се да бъдеш лидер в бизнеса и в живота, ние ти предоставяме възможност да изградиш финансовото си бъдеще с кредитна карта AXI Card - иновативна безконтактна пластика.