Как да не се заблудиш с личните финанси?

Личните финанси и тяхното правилно управление изискват време, опит и придобиване на умения. Това разбира се, става постепено, с четенето на полезни книги и собствения горчив опит.

Може би ти се е случвало да решиш да вземеш поредната кредитна карта, просто защото имаш одобрение за нея от банката. Затова си подписал бързо договора, защото си чувал, че кредитните карти са полезни за кредитния ти рейтинг и ти дават повече финансови възможности. Често се случва обаче точно тази пластика съвсем да не е подходяща за теб. Така това наглед умно решение, всъщност е леко глуповато и може да рефлектира наистина отрицателно на кредитния ти рейтинг в бъдеще. Това е само един бегъл пример за заблуда при личните финанси.

Трябва да знаеш, че не всички решения, които звучат умно първоначално, всъщност са наистина разумни. Понякога финансовите ти практики са заблуждаващи и след време разбираш, че си допуснал грешка. За съжаление обаче, няма връщане назад.

Ето някои нелепни финансови решения, които трябва да изхвърлиш от арсенала си, независимо колко може да изглеждат смислени в началото:

Глупаво решение: Нямам кредитна карта, защото това ще доведе до задължения.

Това решение първо изглежда разумно, защото така се лишаваш от плащания на вноски и каквито и да е задължения към кредитори. Ако погледнеш обаче нещата от друга гледна точка, ще осъзнаеш, че решението не е най-умното. Да нямаш кредитна карта ще те спаси от дългове към настоящия момент, но ще те „спаси“ и от евентуално одобрение за заем за кола, бизнес или нов дом в близко или далечно бъдеще. Това е така, защото липсата на всякакви плащания към кредитори е липса и на доказателство, че ти си добър и изряден платец към кредиторите. По този начин ти не можеш да докажеш твоята надеждност, тъй като няма с какви средства да я докажеш. Или иначе казано – нямаш кредитна история, която да е в твоя полза и да засвидетелства пред финансовите компании твоята надеждност. Дори и да получаваш високо възнаграждение, то съвсем не е достатъчно, за да се докажеш като израден платец на кредит. В подобни случаи, ти ще получиш по-висока лихва от останалите кредитополучатели. Затова избягването на всякакви кредитни карти не е добро решение, ако искаш да постигнеш незасивимо финансово бъдеще.

Умният подход: сдобий се с кредитна карта, след като анализираш внимателно всички възможности, които ти се предлагат. Не всяка пластика, която е добра за приятелите ти, ще е подходяща и за твоите финанси. Ако искаш да пазаруваш онлайн и да се разплащаш в чужбина, то тогава ти е нужна международна кредитна карта. AXI Card е точно такава. А най-хубавото е, че  е безконтактна и плащанията с нея са по-лесни и удобни от всякога. За да кандидатстваш за твоята AXI Card не е нужно дори да излизаш от дома си – онлайн или по телефон можеш да се свържеш с наш сътрудник, а при одобрение ние ще доставим пластиката до адреса ти безплатно.

Глупаво решение: поддържане на баланс по кредитна карта за изграждане на кредит.

Един от критичните фактори за кредитния ти рейтинг е използването на кредити и кредитни карти. Използването на средствата е процентът от кредитния лимит, който всъщност ти е отпуснат от кредитора. И най-добре размера на използваните средства да е около 30% от пълния ти лимит. Тоест, ако имаш лимит от 1000 лв. и сметката ти е 550 лв., то ти си използвал 55% от отпуснатия ти лимит. Това е твърде високо и е добре да се стараеш да не надвишаваш този процент и да не се доближаваш до границата на лимита си, дори и да си в състояние да върнеш използваните средства.

Умен подход: Старай се да използваш кредитната си карта за належащи плащания и разходи. Пазаруването в мола или в супермаркета не винаги е належащо, а кредитната пластика не е предназначена точно за такива разходи.

Глупаво решение: Първо спечели работното място, а после увеличението

Преговаря ли за заплатата си за текущата си работа? Ако не, то със сигурност не си единственият. 41% от хората не са, според Salary.com. Мнозина се страхуват, че преговарянето за стартовата заплата ще ги лиши от работната позиция изцяло. Но липсата на преговори за конкурентна заплата в началото на ново работно място, те поставят на неправилна финансова основа, защото всеки бонус вероятно ще бъде процент, базиран на тази стартова сума.

Умен подход: Не приемай винаги първата оферта. Не винаги трябва да се задоволяваш с малкото. В повечето случаи примирението не води до успех.