Как да разбереш, че е време да стартираш собствен бизнес?

Ако седиш на бюрото си и мечтаеш да започнеш собствен бизнес, то този материал може би ще ти даде начален тласък, за да предприемеш съответните действия и да предприемеш онзи “риск” да бъдеш предприемач.

Вече знаеш, че стартирането на компания може да бъде плашещ процес, който изисква много упорита работа. Въпреки това обаче може би е време да се замислиш да стартираш нещо ново, което ще те приближи към сбъдването на мечтата ти. Как да разбереш, че е време да се гмурнеш в приключенския свят на предприемачеството?  Може би просто не си доволен от настоящата си позиция. Може би винаги си си мечтал да отвориш собствен магазин или консултантска фирма. Или може би просто се нуждаеш от драстична промяна в живота си? Това са взе знаци, че трябва да се замислиш сериозно над опцията за собствен бизнес.

Ето как да разбереш, че е време да започнеш на ново и да работиш за себе си:

Имаш много идеи за бизнес

Напоследък много хора дискутират дали предприемачите се раждат такива или стават такива с времето. Без значение към кои смяташ, че спадаш - важното е да проявяваш класически предприемачески черти, като например да имаш много идеи за реализиране в ума си. Дори най-обикновената може да се окаже променяща живота ти. Затова, ако имаш разнообразни идеи, които ти хрумват случайно, добра практика е да запишеш на лист хартия всичко, което ти хрумва. След това идва моментът да разсъждаваш задълбочено над това как и с какви средства може да се реализира тази идея. Тук е момент, в който може да се консултираш с приятели и професионалисти в индустрията.

А стига да ти е нужно допълнително финансиране за реализиране на дадена бизнес идея, кредитната карта AXI Card е твоята пластика, благодарение на която ще изградиш едно по-стабилно финансово бъдеще. Сред предимствата на кредитна карта AXI Card са липсата на такси при пазаруване онлайн, безплатното известяване с SMS за всяка направена транзакция, дистанционното кандидатстване за пластиката и сравнителнот бързото одобрение. В допълнение към това, AXI Card е кредитна карта, която е безконтактна и е още по-лесно за ползване.

Винаги анализираш

Предприемачите никога не спират да разсъждават. Това е благословия и проклятие. Ако проявяваш подобни наклонности, може би е време да насочиш аналитичните си способности в насока, която ще ти носи повече доходи. А каква по-добра алтернатива за допълнителни доходи от започването на собствен бизнес?

Имаш страст към нещата, които правиш

Когато правиш дори и най-дребните неща със страст и амбиция, то това е добър знак, че имаш качества за предприемач. Предприемачите и собствениците на бизнес са наистина страстни към това, което правят, и ще направят всичко възможно, за да превърнат визията си в продукт или услуга, за да стигнат до потребителите.

Ти си независим

Това не означава, че си социално неудобна личност. Това означава, че сам можеш да си решиш проблемите, без да зависиш от чужда помощ. А за изграждането на предприятие е полезно да притежаваш независимост, за да се изправяш сам срещу препятствията в бранша.

Ти си мотивиран

Ако никога не се нуждаеш от нещо или някой, който да те накара да се движиш напред и да действаш за мечтите си, то най-вероятно имаш достатъчно вътрешна мотивация. Точно тази мотивация ще ти свърши чудесна работа, ако стартираш собствен бизнес. Това чувство за самомотивация може да доведе до иницииране и провеждане на успешни бизнес начинания.

Ти си организирана личност

Провеждането на бизнес начинания изисква много организационни умения. Разбира се, ще се наложи да наемеш някои експерти, като счетоводители или адвокати, но в началото вероятно ще разчиташ на себе си, за да следиш финансите, да делегираш отговорности и да представяш идеи на инвеститорите. Точно тук ще е от ключово значение да притежаваш организираност. Не можеш да направиш нищо от това, без да бъдеш организиран.

Чувстваш нужда да помагаш на хората

Ако чувстваш силно желание да помагаш на други хора, като предоставяш продукт или услуга,  които ще са им от полза и ще направят животът им по-лесен - приеми го като знак. Това може би е ясен сигнал, че си подготвен за започване на бизнес, който да промени не само твоя, но и нечий друг живот. Това желание да помагаш на хората да подобрят живота си, може да те накара да постигаш повече и по-лесно успехи в трудните начинания.

Не харесваш работата си

Ако не обичаш работата, която вършиш ежедневно и чувстваш, че имаш нужда от генерална промяна, то освен да си търсиш друго работно място, е време и да се замислиш за собствен бизнес.

Винаги си искал да бъдеш шеф на себе си

Какъв по-ясен знак от това, за да предприемеш първата крачка към стартиране на фирма? Ако никога не ти е допадала корпоративната среда и множеството преки ръководители, които ти налагат правила, то да работиш за собствената си фирма, ще ти се стори правилната тактика.

Не се страхуваш да поемаш рискове.

Ако си смел по природа и не се страхуваш да поемаш различни рискове в живота и кариерата, то едва ли ще те уплаши инвестирането в собствена компания, развиването на идея и визия и привличането на капитал. Борбата с конкуренцията и оцеляването на пазара също ще са сред главните препятствия, но ако обичаш рисковете, значи е време да действаш.