Как да си предприемач с личните си финанси?

Мечтаеш си да бъдеш предприемач? Знаеш ли, че около 19% от собствениците на фирми в САЩ работят повече от 60 часа седмично? В допълнение, 82% работят повече от стандартните 40 часа седмично.

Според известния предприемач Питър Дайсим, наред с други базисни “отговорности”, включително хранене, сън и прекарване на време със семейството, предприемачите нямат много време да управляват личните си финанси.

Всеки предприемач обаче трябва да подготви своите лични финанси.

Разбира се, предприемачеството е начин за изграждане на стабилно, идеално богато финансово бъдеще. Ако обаче отделиш толкова време за финансирането и растежа на фирмата си, че изцяло пренебрегваш собствените си лични финанси, би могъл да компрометираш собственото си бъдеще. В допълнение, може би твоят бизнес ще пострада заедно с влошените ти лични финанси. Ето защо, всеки предприемач трябва да планира добре и своите лични финанси, а не само просперитета на бизнеса си.

  • Мисли отвъд начинанието

Защо е толкова важно да се мисли отвъд предприемачеството?

Дори ако генерираш приходи от самото начало, тази рентабилност вероятно ще се увеличава и намалява на интервали. Променливият доход може да направи твоите лични финанси много по-трудни за прогнозиране и управление. Затова, както менажираш внимателно бизнес приходите си, така трябва да управляваш и личните си доходи.

  • Семейството като приоритет

Планирането и управлението на личните ти финанси може да помогне за изграждането на стабилен личен живот. Не би трябвало да се притесняваш за сметките или дълговете си толкова. Стабилният личен живот може да бъде източник на увереност и повече производителност по време на работа. С други думи, щастливият личен живот може да те направи по-добър предприемач.

  • Подготви се за най-лошото

Също така е важно да си реалист, а не просто оптимист. Процентът на неуспеха при един нов бизнес е висок и трябва да си запознат с това. Дори ако имаш фантастична идея и добър екип, има шанс да се окажеш без източник на приходи. Имай предвид факта, че вероятно ще поемеш дългове и рискове при започване на бизнес. Това означава, че има голяма вероятност да срещаш трудности при погасяването на заемите си. Поради това е добре да имаш сигурността на собствените си парични средства и да се стремиш да използваш нюха си за бизнес и при личните финанси.

 Ако искаш да си стратег не само в компанията си, но и в личния си живот, то разумното управление на личните финанси трябва да се явява приоритет за теб. Едно от нещата, от които трябва да се възползваш, когато става въпрос за следване на стратегия, е използването на кредитни разплащателни средства. Именно, благодарение на инструменти като кредитните карти, можеш да изградош кредитна история. А ако планираш винаги една стъпка напред, ще знаеш, че точно добрата кредитна история е това, което ще ти е нужно в бъдеще. Добрата кредитна история е важна както за заемането на потребителски кредити в големи размери, така и за бизнес финансирането. Ако искаш да използваш заем за ново жилище, също ще ти е необходима кредитна история, която да докаже какъв кредитополучател си. За да ти гласува една финансова институция доверие, трябва да имаш висок кредитен рейтинг и добро кредитно минало. За тази цел, трябва да помислиш как да започнеш възможно най-рано да ги изграждаш, за да ти помогнат, когато най-много имаш нужда от тях. Тук на помощ идва кредитна карта AXI, която е алтернативен платежен инструмент. Чрез нея може да избегнеш традиционните банкови процедури и ограничения. Кредитна карта AXI е създадена за модерния кредитополучател - можеш да кандидатстваш за нея както по телефон, така и онлайн, без да се налага да излизаш от дома си.

Ето как всеки предприемач трябва да подготви своите лични финанси:

  • Мисли  дългосрочно

Въпреки че много от личните ти тактики за финансиране ще бъдат насочени към ежедневни, седмични или месечни действия, всички те трябва да бъдат планирани с намерение да се оптимизират в дългосрочен план. Колкото повече планираш, толкова по-добре.

  • Намали външния риск

Стартирането и управлението на бизнеса като основен източник на доходи е изключително рисковано. Последното, от което се нуждаеш, е надвисналият риск в други области на живота ти. Въпреки че някои рискове са неизбежни, част от твоята работа е да намалиш рисковия си профил възможно най-много, за да поддържаш финансовия си живот балансиран.

  • Задавай последователни цели

Увери се, че си задал конкретни, постижими цели и важни етапи за себе си. Те ще бъдат мощен мотиватор, който ще те подтикне и ще ти даде рамка, която можеш да използваш, за да измериш успеха на твоите усилия.

  • Бюджетиране

Първата стъпка към всеки солиден личен финансов план е бюджетирането. И тъй като ще имаш променливи доходи в ролята си на предприемач, то е задължително да гарантираш стабилността поне на личните финанси.

Тук има няколко различни подхода, но един от най-популярните е да вземеш месечния си доход, да изваждате необходимите и належащи разходи, а след това да разпределиш останалите за развлечения или лични спестявания и инвестиции.