Как книгите за бизнес те учат на финанси?

Ако искаш да знаеш тайната на успеха – финансов и личен, то няма как да се разминеш без прочитането на десетки важни четива. Книгите са ключът не само към житейските знания, но и към професионалните такива. Финансовата ти култура дори ще е много по-богата, ако прочетеш някои от базисните книги за лични финанси и за управление на парите в днешния динамичен свят.

Когато става дума за инвестиране и нюх към бизнеса – книгите отново трябва да бъдат сред топ приоритетите ти.

Четенето отваря ума ти, дава ти нови гледни точки за нещата около теб. Четенето е в състояние да промени светогледа ти и те кара да споделяш собствените си мисли за бъдещето. Най-богатите и успешни предприемачи са известни с това, че обичат да четат и не се разделят с книгата си, където и да отидат.

Даваме ти няколко имена на книги, посветени на бизнеса, които могат да променят възгледа ти не само за забогатяването, но и за финансите като цяло.

Някои от тях са класически, други се основават на нови изследвания, но всички те имат нещо важно да ни научат.

„Екстремна собственост: Как военноморските тюлени водят и печелят“ от Джоко Уилинк и Лейф Бабин. Авторите на тази книга всъщност са офицери на един от най-елитните отряди тип SEAL в Ирак. Те използват суровите истории за ръководство и дисциплина от войната в Ирак, за да илюстрират уроците за лидерство и организация. В основата на своето послание: лидерите на всяко ниво трябва да поемат пълната отговорност за това, което се случва в техния екип или проект. Дори ако подчинените падат духом, мениджърът трябва да стъпи отгоре и да реши проблема. Е очевидно военните тактики могат да се прилагат не само на бойното поле, а и в ежедневието ни. Според авторите на книгата, дисциплината означава свобода. Ако се научиш на финансова дисциплина, ще постигнеш финансова свобода.

„Трудното нещо за трудните неща“ на Бен Хоровиц. Тази книга е за тъмната истина за предизвикателствата в това да си предприемач на успешен рисков капитал и собственик на бизнес. Вдъхновението на Хоровиц е дало израз в полезно четиво както за предприемачите, така и за мениджърите.

Личностно израстване

„Как да спечелите приятели и да влияете върху хората“ от Дейл Карнеги. Тази оригинална книга за самоусъвършенстване ни напомня, че междуличностните взаимоотношения и взаимодействието ни с другите са ключови за професионалния успех. Няма значение колко добри са твоите идеи, ако не можеш да получиш одобрение от другите. Същото важи и в личния живот. Карнеги предлага прозрения и доказани инструменти за общуване с хора и за убеждаването им в конкретна гледна точка.

„Как да спрете да се притеснявате и да започнете да живеете“ от Дейл Карнеги. Друга велика книга от майстора на самоусъвършенстването. Карнеги помага на читателя да разбере цената на тревогата, как да разпознае разрушителната тревога и да прекъсне този цикъл. Книгата е изненадващо духовна, включително и съветите му да приемем благодарност, да избегнем отмъщение и да се стремим да създадем щастие за другите.

„Purple Cow“ от Сет Годин. Чудесният маркетинг гуру обяснява важността да се откроиш на пазара, като създадеш продукт, който е буквално "забележителен", което означава, че хората го забелязват, заради характерните му качества.

„Как да се пенсионирате щастливи, диви и свободни“ от Ърни Зелински. Честито, успешното пенсиониране не е само за пари. Холистичният наръчник на Зелински обяснява как да планираш страхотен живот след кариерата, като поставиш пари в перспектива, да останеш здрав и да се ангажираш с дейности, които ти носят удоволствие, като хобита и преследвания на приключенията.

„Можете да се пенсионирате по-рано, отколкото мислите: 5-те парични тайни на най-щастливите пенсионери“ от Уес Мос. Тази книга дава някои практически съвети, базирани на изследвания сред пенсионери. Най-щастливите пенсионери споделят нагласите и навиците, които всички трябва да възприемат, когато изграждат бъдещето си. Книгата също така предлага много специфичен поглед върху изграждането на доходно-инвестиционен портфейл, който да финансира мечтан живот след кариерата.

Не забрaвяй, че постоянното учене е от решаващо значение за успеха в нашия непрекъснато променящ се свят, а книгите - сега, както винаги, осигуряват склад за знания.

И докато четеш, запомни, че трябва да вземеш в ръце финансовото си бъдеще още отсега. AXI Card ти помага да направиш точно това, защото е кредитната карта, която ти дава нови възможности. Предназначена за модерни потребители, AXI Card се напасва спрямо твоите нужди и начин на живот. Можеш да я получиш безплатно до адреса си, като кандидатстваш за нея онлайн по телефон.