Каква личност си според финансовите ти навици?

Финансовите ти навици са нещо, което задължително трябва да анализираш. Те ще ти покажат как се грижиш за финансовото си положение в бъдеще.

Според финансовия експерт Джейсън Бътлър, хората се разделят на щрауси, прагматици и инженери, според това как се отнасят към парите си. Разбира се, полезно е да разбереш към коя категория спадаш, за да можеш да прецениш как да се справиш със слабостите си, които ти пречат да изградиш стабилно финансово бъдеще.

Дали ти си щраус, инженер или прагматик?

  • Категория Щраус – щраусът е животно, което е познато с това, че си слага главата в пясъка. Нещо подобно правят и хората, които спадат към тази група – това са личности, които предпочитат да избягват да мислят в дългосрочен план за финансовото си положение. Обикновено тези личности мислят само за днешния ден и рядко заделят допълнителни парични средства за по-стабилни спестявания. Щрауси се наричат хората, които могат да поддържат настоящия си стандарт на живот и най-вероятно са доволни от това, но в повечето случаи те не мислят за далечното бъдеще и спокойното им пенсиониране например. Затова и често онези хора, които имат подобно отношение към парите си и водят безгрижен начин на живот, се налага да работят до края на живота си. Липсата на спестявания и разумен подход към детайлите на финансовия план, могат да се окажат критични фактори, които да доведат до задлъжнялост към банките.
  • Хората тип Инженер – подходът на инженерите се използва от хора, които имат точна представа за финансовите си план в детайли. От една страна този тип личности приличат досущ на финансисти. Не е необходимо обаче професията ти да е финансист, за да се отнасяш с бюджета си като инженер. Правенето на ясни планове за всеки един разход и приход в домакинството ти, помага и да анализираш инвестиционните възможности и мултиплицирането на печалбата си. По този начин инженерите се грижат за дългосрочната си финансова стабилност. Инженерите обичат да пресмятат всеки детайл по паричните си потоци и да разпределят внимателно всеки лев по предназначение – за данъци, за застраховки, за ипотека, пенсия и други. При инженерния метод обаче идва проблемът с това, че каквито и планове да имаш в дългосрочен период, най-вероятно те ще се окажат грешни.
  • Прагматик – третият вид личност, според финансовите навици са така наречените прагматици. Те имат ясни разбирания за това, колко могат да си позволят да изхарчат и за какъв период. Прагматиците имат нюх за правилно инвестиране и правене на разумни спестявания. Прагматиците са наясно и с личните си финансови показатели, като по този начин умеят да управляват разумно паричните си потоци. Ако си прагматик, най-вероятно държиш под контрол всички кредитни инструменти, с които разполагаш и знаеш във всеки един момент как се разпределят парите ти.

Определяйки към кой тип личност спадаш, ще имаш възможността да осъзнаеш, дали правиш необходимото, за да финансираш бъдещето си.

А за да ти помогнем да изградиш добрата си кредитна история, с която да имаш и стабилно бъдеще, ние ти предлагаме AXI Card – кредитната карта, която е създадена, за да бъде иновативна и пасваща идеално на твоите нужди. AXI Card е MasterCard и представлява небанкова кредитна карта, с която можеш да покриваш всеки разход. За разлика от стандартните кредитни карти, AXI Card няма традиционни банкови процедури за одобрение и не изисква множество документации. За да ти спестим време и усилия, AXI Card е пластика, за която можеш да кандидатсваш, дори дистанционно, без да излизаш от дома си. А другата хубава новина е, че ще получиш новото си разплащателно средство директно до адрес. С AXI Card можеш да се отдадеш на любимото си пазаруване онлайн, без това да ти коства допълнителна такса. Правейки различни трансакции с AXI Card, ти изграждаш кредитната си история, която за в бъдеще ще бъде основен фактор, ако имаш нужда от заем за бизнес, автомобил или ново жилище. AXI Card е безконтактна кредитна карта и улеснява максимално всяка твоя покупка на ПОС устройство. С AXI Card няма да има нужда да пишеш пин кода си и да даваш пластиката в ръцете на друг човек, защото плащането ще може да се извърши единствено с близък контакт до ПОС терминала. И това е всичко – вече трансакцията е направена, а ти си приключил пазаруването.

С иновативната AXI Card можеш и да следиш всички движения по баланса си, чрез персоналния си онлайн акаунт.