Какви съвети да дадеш на милениал за управлението на парите?

Тази статия съдържа полезни съвети, от които може би се нуждае всеки милениал, за да бъде на „ти“ с личните финанси.

NextAvenue.org са използвали извадка от втора глава на книгата „Save more in Make Your Kid Money Genius (Even If You’re not): Ръководство за родители на деца от 3 до 23“ от Бет Коблинър.

Истината е, че всяко дете трябва да се научи да пести, рано или късно, за да постигне финансова свобода. Когато порасне ще ви бъде благодарно за това, че сте го научили да се отнася правилно с парите си. А ето и няколко съвета, които можеш да дадеш на един подрастващ за правилното управление на парите:

  • Спестяванията за извънредни случаи са важни и трябва да се започне от тях - когато се опиташ да обясниш на порасналото си дете, че спестяването е нещо изключително важно, и дори задължително, то най-вероятно ще ти бъде отвърнато с познати фрази. А именно – как един толкова млад човек не може да си позволи да спестява „за извънредни случаи“, тъй като наемите са твърде високи, ежедневните разходи – също, а и работните места за хора без опит са ниско заплатени. Или с други думи – един милениал си мисли, че е невъзможно да се спестява на този етап от живота му. Но точно на родителя се пада задачата да обясни в този момент колко е важно спестяването и какво носи в бъдеще, както и какво носи липсата на съответните спестявания. Спестяванията понякога могат да са разликата между неудобство и финансова катастрофа – например, може точно спестяванията да спасят твоя милениал от това да не си плати наема на време и да бъде изгонен от квартирата си. Като възрастен, твоят син или дъщеря, трябва да създаде необходимата си финансова сигурност, поне базисна такава, за да не разчита изцяло на семейството си. Разбира се, първоначално може да се започне със съвсем малки спестявания, докато се изгради навикът, а след това вече да се трупат все повече финансови средства, които да представляват финансовата стабилност на един млад човек.

 

  • Кредитната карта не е табу – това че детето ти е под 25 години, не означава, че не бива да използва кредитни средства. Всъщност родителите е добре да запознаят милениалите с голямата вероятност от теглене на кредит за собствено жилище, финансиране на малък бизнес, закупуване на нов модел автомобил. Когато детето ти се сблъска със „света на възрастните“, ще разбере, че финансовите институции са неделима част от живота ни – както в моментите, когато имаме много финансови средства, така и в периодите, когато имаме недостиг на пари. Затова е добре да помислим за репутацията ни пред кредитните институции, или по-точно – дали ще ни бъде отпуснат кредит в един неопределен бъдещ момент. Ако твоето дете планира да кандидатства за заем от банка, ще му е нужна добра кредитна история и като родител, ти трябва да му обясниш подробно това. Финансовата култура на младите хора е определяща за финансовата им независимост в бъдеще. Затова притежаването на кредитна карта за извънредни ситуации е полезна идея. Дори да не се използва често, а само през няколко месеца – ако всички вноски се плащат навреме, то значи мисията е изпълнена. По този начин един милениал гради доверие във финансовите компании, доказвайки, че може да управлява разумно средствата си и да използва кредитни такива като възрастен човек. Ако вноските се плащат в срок и картата отговаря на нуждите на съответния кредитополучател, то от кредитната карта могат да се извлекат само ползи. А за да разбереш повече за предимствата на небанковата кредитна карта AXI Card, виж тук.

 

  • Автоматичните спестявания са по-лесни за милениал – автоматизирането на спестяването, директно от разплащателната сметка например, ще улесни изключително много един милениал. Ако кажеш на твоето дете, да направи автоматични плащанията за сметките си, телефона си и вноските към спестовната си сметка например, така ще му спестиш евентуални неприятности, поради невнимание или забравяне на крайни срокове.

 

  • Спестяванията трябва да се поставят на първо място, а след това любовта към шопинга – ако детето ти обича да пазарува, то нека се наслаждава на хобито си, след като са изплатени всичките му сметки и най-вече след като е заделило определен процент от дохода си за спестявания. Така ще има изградена система от приоритети. А родителят трябва да даде ценния съвет, че финансовата сигурност е топ приоритет, а не пазаруването на нова колекция дрехи в мола например.

 

И още един съвет – когато говориш с детето си, без значение от възрастта му, убеди се, че говориш „на неговия език“, за да те разбира.