Какво не знаеш за създателя на Facebook - Марк Зукърбърг?

Марк Зукербърг е един от най-разпознаваемите CEO-та в света и това, което той е постигнал на 32-годишна възраст е доста зашеметяващо.

Въпреки че повече от един милиард потребители се събират във Facebook всеки месец и той е дарил милиарди долари на медицински изследвания чрез инициативата Chan Zuckerberg, важно е да знаем, че и той е човек - прави грешки и има свои странности. Прочети за някои странни факти за основателя на Facebook.

1. Той почти е работил за Microsoft.

Когато е бил стажант в гимназията, той създава приложение, наречено Synapse Media Player, MP3 плейър, който следи любимите песни на потребителя и прави плейлисти въз основа на техния избор, по същество ранен Spotify или Pandora.

Microsoft се стреми да придобие компанията и нейните основатели, но вместо да работи за технологичния гигант в Сиатъл, Зукърбърг и ко-създателят Адам Д'Анджело - който открива Quora, отиват в колеж.

2. Изобретява неща в средното училище.

Когато Марк е на 12 години, той създава програма за незабавни съобщения, която нарича ZuckNet, така че баща му зъболекар да знае кога пристигат пациентите.

3. Той има неочаквани вкусове за поп култура.

Една от любимите му книги е „Енеида“, а едно от любимите му телевизионни предавания е „Западното крило“, създадено от Аарон Соркин - човекът, който е написал филма въз основа на създаването на социалната мрежа Facebook.

4. Той е известен с това, че е пестелив.

Въпреки че днес той разполага с красиво обзаведен дом, който се захранва от иконом на AI с глас на Морган Фрийман, в интервю за Ню Йоркър през 2010 г. той казва, че е открил всичките си апартаменти от безплатни обяви.

5. Зрението му е причината за цветовата схема на Facebook.

Логото на Facebook е синьо, защото Марк има червено-зелена слепота.

6. Той не винаги е бил разработчик на високо ниво.

Първо се е научил да кодира от книгата за C++ за Dummies.

7. Той знае много езици

Той винаги се е интересувал от древни езици като латински и може да говори мандарин.

8. Той отхвърля много оферти за продажба на Facebook.

Много големи компании искат да получат Facebook - NewsCorp, MySpace, Viacom, Yahoo, NBC, Microsoft (отново) и Google. Но Марк не отстъпва до последно.

9. Първата му среща с бъдещата му съпруга е била малко странна

Ако Марк и неговата съпруга д-р Присила Чан сега са родители и филантропи, те се срещат за първи път на опашка за тоалетната на студентско парти в Харвард.

10. Той има Twitter.

Това не е изненадващо, но не е много активен. От 2009 г. той е туитвал само 19 пъти.

11. Той е любител на фитнеса.

За 2016 г. Марк си поставя за цел да “навърти” 365 мили за цялата година. Той постига целта си по средата на лятото.

12. Той подражава на Алберт Айнщайн и Пабло Пикасо.

Той цитира Айнщайн: „Направете нещата колкото е възможно по-просто, но не и по-прости” и прозрението на Пикасо, че „Всички деца са художници. Проблемът е как да останем художници, след като пораснем”.

14. Кучето му е знаменитост

Beast, унгарската овчарка на Зукърбърг, има своя фен страница във Facebook, която има повече от 2 милиона харесвания. Дъщеря му също е фен - пише, че първата дума на Макс е „куче“.

15. Той е приятел с Вин Дизел.

16. На снимки, той изглежда по-висок, отколкото в действителност е.

И според писателя на Wired Греъм Стар (и тестван от Ник Дъглас в Life Hacker), Марк има някои фото трикове, които му помагат да изглежда по-висок. Един от най-големите му трикове е да стои по-близо до камерата или да се държи по-високо, докато другите се навеждат по-близо.

17. Неговата обикновена тениска струва от $ 300 до $ 400.

Всеки ден от седмицата може да се забележи Зукърбърг в сива тениска, качулка, дънки и маратонки. Има причина той да носи едно и също нещо всеки ден. В Q&A 2014, когато е попитан за неговия обикновен гардероб, Марк казва: "Аз наистина искам да изчистя живота си, за да вземам възможно най-малко решения за всичко, освен за това как най-добре да служа на тази общност."

Оказа се, че емблематичната сива тениска на  Марк, изработена от италианския дизайнер Brunello Cucinelli, струва $ 300 до $ 400. Въпреки това, търговецът на дребно Vresh Clothing изучава цвета, материала и дължината на ризата, за да създаде достъпна реплика за тези, които искат да копират стила на главния изпълнителен директор.

18. Не може да бъде блокиран във Facebook.

Това са само част от интересните факти за един от най-успешните предприемачи и милиардери в днешно време. А какво интересно можеш да научиш за кредитните инструменти и управлението на личните финанси - виж повече за модерната кредитна карта AXI и нейните предимства.