Какво споделят финансовите съветници?

"Мисли различно" - това беше един от първите рекламни лозунги на Apple. И това не е случайно, защото той е директно послание за клиентите на тази марка техника. Те са успешни, устремени и определено са "game change-ъри". Такива хора просто мислят различно - особено що се отнася до начините, по които управляват парите си.  Докато обикновените консуматори мислят как просто да удовлетворят непосредствените си нужди и желания,  другите, богатите и успешните, имат на какво да те научат. В този материал даваме кратко изложение на мненията на някои видни финансови консултанти в САЩ, за това какви са най-богатите и най-успешните им клиенти и какво можем да научим от тях.

Урокът: "Някои клиенти ни възприемат, все едно като да отидат при зъболекаря - нещо, което трябва да направят, вместо да искат да го направят", казва Давон Барет, анализатор във Франсис Финанс. Най-успешните клиенти винаги се появяват навреме, подготвят предварително въпроси и дори разискват на срещите, затова как малки или големи промени в техния живот могат да повлияят на финансовия им план. "Те са клиентите, които не трябва да преследваме", казва Барет.

Друга обща черта на повечето от най-богатите и най-успешните клиенти на финансовите съветници е, че те щателно разпределят бюджета си. Предприемачите всеки ден следят сметките си и прекатегоризират разходите си, за да се уверят, че разполагат с достатъчно средства за следващото си начинание. Без значение колко хиляди печелят на месечна база, умелите предприемачи следят изкъсо накъде отива всеки разход и какво се печели от всяка инвестиция. "Независимо колко печелят, те искат да видят къде отива всеки техен долар и какво ще стане."

Какво да направиш ти: Задай ежедневно напомняне в календара си, което да те алармира да влизаш в профилите си и да следиш трансакциите си. Направи си план ежемесечно да правиш анализ на кредитните си средства, направените разходи и целия бюджет. Така ще можеш и да правиш изводи за това как се движиш спрямо предните месеци със спестяванията си.

Използвай времето си, за да помислиш къде отиват парите ти и какво искаш да промениш в бъдещото си финансово състояние.

Попитай, когато не знаеш.

Урокът: "Ако се разболеете от нещо, което не разбирате, трябва да попитате лекар",казва Крис Чен, стратег в базираната в Масачузетс Financial Insights, Financial Strategists.Същата идея важи и за твоите финанси. Не бива да се притесняваш да задаваш въпроси за финансите, това съвсем не означава, че демонстрираш липса на знания. Това означава, че демонстрираш заинтересованост и стремеж към самоусъвършенстване, както и към подобряване на състоянието си. Най-добрите финансови съветници твърдят, че клиентите им задават много въпроси, понякога дори и базисни, но това е начинът да прогресират. Точно онези, които задават най-много въпроси, научават най-много нови знания и трупат опит.

Какво да направиш ти: Ако не разбираш финансови термини и как те функционират, не се колебай да попиташ. Четенето на книги тук също е изключително полезно. Но наред с книгите, не бива да се срамуваш да задаваш въпроси. И ако все още не ти е ясно, попитай отново, докато не стане ясно.

Подреди приоритетите си.

Урокът: "Не можете да имате всичко" е начинът, по който песимистите разсъждават. А оптимистите? Те по-скоро мислят така: "Можете да имате това, което най-много оценявате". Ето как много успешни хора гледат на парите си и това е голяма причина, поради която тяхното богатство се е увеличило - вместо да намалява с течение на времето. "Те не купуват най-голямата или най-скъпата къща, не купуват най-голямата или най-скъпата кола и не купуват най-голямото или най-скъпото пътуване", казва Бил Лойзи, президент на Bill Losey Retirement Solutions LLC. - "Но те със сигурност не се лишават."

Какво да направиш ти: Ако искаш да похарчиш по-малко за неща, които не са толкова важни и да заделяш постоянно пари за бъдещето, важно е да подредиш приоритетите си. Направи списък на това, което е най-ценно за теб, на нещата, от които имаш най-голяма нужда. Имай предвид, че сред приоритетите ти е добре да присъстват онези неща, които ти носят и допълнителна стойност. Например по-скъпата кола не ти носи допълнителна стойност, когато инвестираш в нея. За сметка на това, допълнителен курс по чужд език ще ти донесе в бъдеще ползи, включително финансови такива. Ето това се наричат приоритети. А ако не можеш да ги установиш, започни да си правиш списък на покупките и след време го погледни. Замисли се какво са ти донесли тези покупки, колко ползи имаш от тях.

Не забравяй и че един от приоритетите ти трябва да е изграждането на добра кредитна история, когато става въпрос за добро управление на лични финанси. А добра кредитна история лесно можеш да създадеш с AXI Card – кредитната карта, която следва мечтите ти.

Надявай се за най-доброто и се подготви за най-лошото.

Урокът: В исторически и в дългосрочен план пазарите си възвръщат около 7% годишно от инвестициите. Без значение каква инвестиция правиш, винаги планирай тактика за действие при лош изход, не само при добър. Така, ако дори се сбъдне най-лошият сценарий, ти ще имаш готовност да реагираш.