Кое е най-богатото семейство на света?

Знаеш ли кое е най-богатото семейство на света, притежаващо милиарди? Това е фамилията Уолтън - или семейството на основателя на гиганта Walmart.

Сам Уолтън вероятно ще бъде объркан от бизнеса, който внуците му са избрали да преследват, но покойният основател на най-голямото семейно богатство в света вероятно щеше да аплодира инициативата им.

Внукът Бен Уолтън, 44-годишен, е собственик на Zoma Capital, който прави инвестиции в области като енергия и вода. Братовчедите му Стюарт и Том закупиха Рафа, британска марка за колоездене от висок клас, с отчетени 225 милиона долара през 2017 г. Tom's Ropeswing Group управлява асортимент от ресторанти в Бентънвил, Арканзас, които са насочени към милениалите.

„Семейство Уолтън е възпитало следващото поколение като поколение предприемачи“, казва Байрън Трот, основател на търговската банка BDT Capital Partners, която съветва някои от най-богатите семейства в света.

Техните инвестиции с висок профил бележат промяна от предишното поколение, които вече са в края на 60-те и 70-те си години. Въпреки потресаващото си богатство, Алис, Джим, Роб и покойният Джон Уолтън държаха своите инвестиции и начинания до голяма степен прикрити. Но това се променя, когато по-младите Уолтън упражняват по-голямо влияние.

Най-видимите знаци са в родния град на семейството. Bentonville разполага с вериги от модерни барове и заведения за хранене, бургери на растителна основа, и Undercroft, място, разположено под историческата църква, която вече е ресторант от висок клас.

Всички те са част от Ropeswing, която има за цел да превърне Bentonville в дестинация за млади работници и техните семейства. Велосипедни пътеки, които прекосяват покрайнините на града, са първата стъпка в плановете на Том и брат Стюарт, и двамата в 30-те си години, да превърнат Бентънвил в колоездачна мека. Докато Стюарт е основател на компания, която прави аеробни и туристически самолети. Неназован член на семейство Уолтън сега седи в борда на FoodMaven, стартиращо предприятие, което продава изгодни храни, в които семейството има инвестиция.

Има и други признаци на нарастващото влияние на младото поколение. Трима от петте членове на борда на семейната фондация сега са от тази група. Те включват Лукас Уолтън, 32-годишен, който има право да гласува общите и ограничени партньорски звена в Walton Enterprises от имота на баща си, показват съдебните документи. Стюарт замени баща си Джим, 71-годишен, на борда на Walmart Inc. през 2016 г.

Управлението на такива поколения е един от основните приоритети за най-богатите семейства в света. Очаква се около 3,4 трилиона долара богатство на милиардерите да бъдат прехвърлени през следващите две десетилетия, казва PwC в доклад за 2018 г., а планирането на приемствеността е доминираща загриженост.

"Семейното наследяване е трудно", казва Куентин Маршал, ръководител на частното банкиране на Weatherbys. "С разширяването на семейството интересите се разминават."

Няма общ шаблон. Докато други заможни династии като Kochs се стремят да задържат членовете на семейството на върха на бизнеса, Waltons отдавна са възложили управлението на Walmart пред професионални мениджъри. Стюарт и чичо му Роб, на 74 години, седят в борда на директорите, но повечето от разширеното семейство фокусират енергията си извън компанията.

Всяка диверсификация далеч от Walmart без съмнение ще бъде аплодирана от семейните мениджъри на риска. Засега притежанията на семейството извън Walmart са част от общото им богатство, което все още е закотвено от търговската верига на Сам Уолтън, основана през 1950 г. Базираното в Bentonville инвестиционно средство Walton Enterprises LLC притежава 50% дял в Walmart - оценено на около 160 милиарда долара.

Семейният пакет на Walmart изплати около 3 милиарда долара дивиденти през последната година, докато Walton Family Holdings Trust продаде 10 милиарда долара акции на Walmart през последните три години. Днес около 40 милиарда долара от богатството на семейството се държат извън акциите на Walmart, според изчисленията на Bloomberg.

За да осъществяваш и ти мечтаните си начинания, те съветваме да започнеш разумното и периодично използване на кредитни разплащателни средства. По този начин ще имаш време да изградиш добра кредитна история и да заслужиш доверието на различни кредитори. Кредитна карта AXI Card е небанково разплащателно средство, за което можеш да кандидатстваш онлайн или по телефон. При одобрение ние ще я изпратиш директно до адреса ти. Така си спестяваш дългите и тромави банкови процедури, които обикновено съпътстват кандидатстването за кредитен инструмент.