Практиките, с които ще защитиш личните си данни в интернет

Тъй като все по-голям брой потребители се сблъскват с различни онлайн измами, има редица практики, които се налага да бъдат усвоени, за да защитим данните си онлайн. Все пак пазаруването в интернет може да бъде сравнително безопасно, ако потребителите използват предпазни мерки и доза здравословна скептичност. По-долу са упоменати няколко съвета, с които да избегнеш измамите, криещи с в онлайн пространството. Размисли над тези практики следващия път, когато се изправиш пред покупка или продажба в интернет.

Изследвай компанията/търговеца преди да пазаруваш от нея/него.

Може да се вярва на големите национални марки с онлайн присъствие – това вече е сигурно. Преди да купуват от неизвестни фирми или марки обаче, потребителите трябва да проверят продавача. Ако е възможно, намери друг потребител, който е купувал от въпросната фирма или търговец и попитай за качеството на продукта, времето за доставка и обслужването на клиентите. Въобще, предварителният анализ е нещо изключително полезно в тези ситуации и може да ти спести много главоболия. Затова винаги проучвай предварително човека или фирмата, на която мислиш да дадеш пари в замяна на продукт/услуга.

Кредитна карта – правило 1

Проверявай месечното си извлечение за неоторизирани такси или за такси, които не са задоволително обяснени. Това е задължителна процедура за всеки, който използва кредитна карта за пазаруване и е особено необходимо, ако картата се използва за онлайн покупки. Ако си бил таксуван за нещо, което не си купувал, незабавно се свържи с издателя на кредитната ти карта – банката или небанковата институция. Много кредитни карти предлагат потребителска застраховка срещу измамни покупки, премахвайки отговорността на потребителите за дълга.

Кредитна карта – правило 2

Различен и уникален номер на кредитна карта може да бъде назначен на всеки онлайн сайт, от който купуваш, ако правиш покупки само чрез няколко избрани онлайн платформи. Много издателства на кредитни карти предлагат тази защитна услуга. Този уникален номер на кредитна карта, специфичен за магазина, не позволява на някой, който е придобил незаконно номера ти, да го използва, за да купува от друг онлайн продавач.

Ако няма доставка, не бива да плащаш.

В САЩ, съгласно правилата на Федералната търговска комисия (FTC), ако продукт, който си купил онлайн, не се изпрати в рамките на 30 дни от деня на поръчката, можеш да инструктираш твоята компания за кредитни карти да спре плащането. Изключенията от правилото се допускат, ако продавачът декларира още преди продажбата, че доставката ще бъде извършена след 30-дневния период.

Прочети малкия шрифт.

Разбери всички условия на продажбата, преди да направиш покупката. Много фирми например имат строга забрана за връщане на закупените стоки като част от споразумението. В повечето случаи могат да бъдат върнати повредени стоки или дрехи с грешен размер.

Защита срещу измами с кредитни карти.

Някои издатели на кредитни карти предлагат пълна защита срещу измами, като елиминират 100% от таксите за кредитни карти на жертвата на измама, ако измамите бъдат съобщени незабавно. Фирмите за кредитни карти също предлагат услуга за наблюдение на разходите, която ги предупреждава за необичайни покупки, прекалено скъпи покупки или покупки от източници, в които не са извършвани предишни транзакции.

Онлайн пазаруването е лесно и удобно и повече хора по целия свят се привличат от този "универсален магазин" на върха на пръстите им. Понякога трябва да бъдеш предпазлив, да бъдеш скептичен, да знаеш сроковете на всяка продажба и степента на защита срещу измами с кредитни карти. Но със спазването или не на тези полезни практики срещу честите измами в онлайн мрежата, пазаруването в интернет си остава предпочитано от младите хора. Това, което ние можем да те посъветваме е, да не подценяваш дадените ти съвети и да спазваш правилата за безопасност на личните данни в интернет. Един от начините, с който това може да се осъществи лесно и ефикасно е следенето на движенията по кредитната ти карта в реално време. AXI Card предлага тази услуга, благодарение на персоналния онлайн профил, който предоставя на всеки кредитополучател. Чрез него можеш да следиш по всяко време и от всяко устройство трансакциите си и да не пропускаш необичайна активност по сметката си. Точно затова AXI Card е подходящо разплащателно средство за всеки, който държи да пазарува онлайн, но и същевременно да гарантира сигурност за паричните си средства.