Ще забогатееш ли от предприемачеството?

Според американците, предприемачеството е манифестацията на американската мечта. Всеки, който има правилната идея, ако работи достатъчно усилено, може да стане успешен. И наистина, около нас постоянно има образи на мулти-милиардери, като Марк Зукербърг и Ричард Брансън, които изграждат империи от нулата и се научават, че в капиталистическата ни система няма лимит за доходи за собствениците на предприятия.

Стотици хиляди нови предприемачи всяка година пишат бизнес планове и събират средства за собствения си шанс да изградят достатъчно богатство за цял живот. Но дали идеята да се използва предприемачеството, за да станеш богат, е просто една невъзможна мечта? Или това е легитимният начин за изграждане на богатство?

Идеята

Предприемачеството е начин да се освободиш от фиксираната заплата, която получаваш, работейки на пълно работно време. Вместо да бъдеш ограничаван до каквато стойност е определила компанията ти, ти ще създадеш своя собствена стойност, като притежаваш бизнес без горна граница на рентабилността.

Каквито и пари да прави твоята компания отвъд това, което ти е необходимо за самата инвестиция, всичко това е твое. Нещо повече, можеш да получиш още повече финансови средства наведнъж, ако продадеш фирмата си на по-голяма организация, която е готова да откупи на висока цена бизнеса ти. Но, както можеш да си представиш, пътят към богатството от предприемачеството не е толкова ясен, колкото би трябвало.

Средната заплата

Проучване на American Express OPEN установи, че повече от половината от анкетираните предприемачи в САЩ си плащат заплата на пълен работен ден и обикновено правят 68 000 долара годишно. Тази сума нараства или пада от година на година, но се движи около 70 000 долара.

Разбира се, заплатата не включва никаква допълнителна печалба, която собствениците на предприятия генерират. Въпреки това, проучването предоставя портретна информация за това как се справя „средният” предприемач.

Тъй като днешните средни доходи на домакинствата в Съединените щати са 52 000 долара, предприемачите - при средно 68 000 долара годишно - печелят над средното. Но трябва да се отбележи, че има предприемачи, които правят много повече и такива, които правят много по-малко.

Шанс за успех

Американците обичат да празнуват големите победители в предприемаческия свят, защото капиталистическото и материалистично общество смята тези хора за най-достойни за американската мечта в действие. Въпреки това, не е разумно да си мислиш, че лесно ще имаш късмета да станеш един от тях - особено мулти-милиардер.

Това със сигурност е възможно, но само шепа предприемачи - от тези 28 милиона собственици на малки предприятия в Съединените щати - стигат до там.

Шанс за провал

Обикновено се съобщава, че 90% от стартиращите фирми се провалят, но този брой грешно представя реалната статистика (и по няколко причини не дефинира неуспех или включва времева рамка). Въпреки това, вярно е, че по-голямата част от предприятията се провалят, дори ако те почти не съставляват мнозинство.

Добрата новина е, че след четири години работа приблизително 50% от предприятията са все още отворени, въпреки че този брой намалява с годините. Това означава ли, че имаш 50% шанс (или по-висок) за провал? Не е задължително. Много зависи от естеството на твоя бизнес и конкретните обстоятелства, но това означава, че предприемачеството не е нито лесен, нито прост начин да забогатееш.

Какво ти дава предприемачеството?

Освен че можеш да се сдобиеш с финансова независимост, това да си предприемач идва с множество други предимства:

Изпълнение. За мнозина предприемачеството е за постигане на вътрешна потребност за изграждане на нещо, водене на екип или оставяне на наследство за децата си. Какъвто и да е случаят, предприемачеството може да доведе до вътрешно удовлетворение, а не само до голяма заплата.

Свобода. Като свой собствен шеф, ще имаш свободата да създаваш и да се възползваш от всичко, което искаш. Можеш да създаваш желаната работна култура и да наемаш свои работници. Можеш да си вземеш почивни дни, когато поискаш и да зададеш свой собствен график. За някои това е много по-ценно от парите.

Опит. Дори ако бизнесът ти се провали, ще излезеш с повече опит, който да използваш в следващото си начинание, независимо дали това означава започване на друг бизнес от нулата или връщане към професионалния свят.

Контакти. Също така ще получиш по-голям опит като предприемач, което може да доведе до по-силни връзки за бъдещи начинания, независимо дали това означава намиране на нова позиция на пълно работно време или познаване на партньорите, с които да работиш при създаването на бъдещи предприятия.

Дали предприемачеството ще те направи богат?

Крайният резултат е, че предприемачеството може да те направи богат и то по много начини, а не само материално. Но това не е единственият начин да станеш богат.

Ако станеш предприемач само защото го виждаш като пряк път към „забогатяване“, може да се наложи да преосмислиш приоритетите си и да се съсредоточиш към повече постоянство в работата и усилията си. Кредитна карта AXI Card ще ти помогне, дори в най-трудните начинания, защото е достъпната кредитна карта, която можеш да заявиш дори по телефон.