8 съвета за успешно спестяване на пари

Сега, когато официално започнахме 2021 г. и поставяме ново начало на амбициозните си планове, е идеалното време да направим един подробен анализ на финансите си. Ако една от целите ти е да спестиш повече пари тази година, този материал ще ти даде някои важни насоки.

Следвай тези прости съвети и ще бъдеш една идея по-близо до постигане на целите си:

1. Проследявай разходите си

Ако не правиш това все още, то време е да започнеш и да изградиш бюджет, който да следиш. Тази стъпка не трябва да бъде сложна или страшна. Използвай метод, който е подходящ за теб, независимо дали става въпрос за електронна таблица, обикновен бележник или дори приложение за бюджетиране. Важното тук е да напишеш доходите си и всичките си разходи. Искаш да настроиш бюджета си така, че разходите ти да са по-малки от доходите ти - има начин, но първата стъпка е описване на всички парични потоци.

В блога ни можеш да намериш и статии, посветени изцяло на приложенията за бюджетиране, за да си избереш това, което ти е най-удобно и лесно за ползване.

Бъди реалист, докато изграждаш бюджета си и включвай неща като наем, сметки, хранителни стоки, транспорт, здраве и развлечения.

2. Ако имаш възможност, направи настройка за автоматично спестяване

След като създадеш бюджета си, ще имаш представа колко пари можеш да вложиш за спестявания. Експертите препоръчват да отделяш 20% от доходите си за спестявания всеки месец. Разбира се, това не винаги е възможно за всички, така че разбери какво е възможно за теб и се придържайте към него.

След това направи автоматично да се удържат спестяванията ти от доходите. Може лесно да настроиш твоето банкиране да прави автоматични вноски по спестовната ти сметка - всеки месец.

3. Избери по една услуга за стрийминг и не разхищавай пари за излишни услуги

Важен аспект на спестяването е да намалиш разходите си за излишни продукти и услуги. Много потребители плащат абонаменти ежемесечно за няколко стрийминг услуги едновременно. И това само, за да се гледа определено предаване или сериал. Затова анализирай стрийминг платформите на пазара и избери тази, която си заслужава най-много за теб, за да намалиш разходите си за така наречената категория Забавление.

4. Използвай кредитни продукти, които най-добре пасват на нуждите ти и на начина ти на живот

Това че дадена кредитна карта е удобна за твой приятел не означава, че обезателно е добър избор и за теб. Проучи условията и изискванията на различни финансови институции, преди да направиш своя избор. Предварително си напиши кои са най-важните плюсове в една кредитна карта лично за теб, за да знаеш какво конкретно да търсиш. Кредитна карта AXI Card например ти дава улеснено и удобно кандидатстване за пластиката и бърза доставка. Освен това получаваш бързо и модерно обслужване не само по телефон, но и чрез онлайн платформи. А ако държиш винаги да следиш транзакциите си, то има лесен начин - чрез персоналния ти онлайн профил, с който управляваш средствата си в реално време.

5. Използвайте подаръчните карти, с които разполагаш

В зависимост от програмата за лоялност на разнообразните пластики за пазаруване, които имаш, може да се възползваш от различни промоции и отстъпки в цената. Не забравяй, че понякога точките, които си натрупал си имат краен срок за оползотворяване, така че не пропускай шанса си да се възползваш от изгодна оферта.

6. Преговаряй за плановете си по месечните сметки и търси по-изгодни решения

Телефон, интернет, телевизия - това са все ежемесечни плащания, които вече може и да не са толкова изгодни, както са били преди години, когато си подписвал договора си.

Освен това, ако си лоялен клиент от дълго време, може и да ти предложат добра оферта, специално за теб. Разбира се, винаги трябва да сравняваш това, което получаваш и това, което плащаш като вноска.

7. Тренирай у дома или на открито

Ако 2020 г. ни е научила на нещо, то е че има много неща, които можем да правим у дома. Тренировките са едно от тях, особено ако си начинаещ, който просто се опитва да си създаде навика да се движи. Освен ако не следваш конкретна програма, която изисква специализирано оборудване, членството във фитнеса е нещо, от което можеш да спестиш пари.

В YouTube има хиляди фитнес канали с безплатни тренировки, които можеш да следваш, което е чудесен начин да придобиеш навика да тренираш.

Ако времето го позволява, можеш да се възползваш и от малко свеж въздух, докато тренираш в парка.

8. Планирай своите покупки предварително

Знаеш ли, че определени артикули са по-евтини в определени периоди от годината?

Например зимният сезон е идеалното време за пазаруване на бански и летни дрехи. А в края на зимата започват разпродажби на дебели зимни палта и ботуши - ето така ще се запасиш с нови придобивки на добри цени и следващият студен сезон няма да обикаляш магазините, за да търсиш нови дрехи.