Как да подобриш финансовото си състояние през 2021 г.?

Всеки потребител търси разнообразни начини да подобри финансовото си състояние. Навярно вече имаш план как да го сториш, но колкото и информация да имаш за подобряване на личните финанси, никога не е излишен още някой съвет.

Предлагаме ти да хвърлиш бърз поглед на този кратък материал, побиращ в себе си някои полезни насоки за подобряване на финансите ти през следващите месеци:

Трупай доходи по разумен начин

Не се чувствай така, сякаш трябва задължително да присъстваш на скъп семинар или да се присъединиш към сенчеста пирамидна схема, за да забогатееш. Съществуват изпитани методи за бавно и сигурно изграждане на богатство, включително ограничаване на разходите, възползване от изгодни сделки за пазаруване, разумно инвестиране, повишено внимание относно дълговете и постоянно финансова образованост. Научи се как да забогатееш по правилния начин и ще увеличиш богатството си в дългосрочен план, без да рискуваш финансовото си здраве.

Преговаряй заплатата си

Един от най-ефективните начини да разтегнеш бюджета си и да увеличиш спестяванията си е да печелиш повече пари. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но не пренебрегвай силата на договаряне на твоята заплата, било то на нова работа или на настоящата ти работа, за да увеличиш дохода си и да подобриш финансите си. През цялата година поддържай списък на професионалните постижения и печалбите на работното място, за да помогнеш за укрепване на доводите ти за повишаване.

Започни да използваш инструмент за бюджетиране

Изборът на правилния инструмент за бюджетиране може да ти помогне да се придържаш към плана си за разходи, като ти позволява да постигнеш финансови цели и да подобриш финансовото си здраве. Опциите варират от техники още от училище, като например писалка и лист хартия, за да си записваш всичко, до дигитални инструменти за модерно бюджетиране - като SoFi Relay.

Помисли за страничен източник на приходи

Работата на непълен работен ден може да увеличи бюджета ти тази година. Налице е огромен набор от работни възможности на непълно работно време, включително печелене на пари онлайн или сезонна работа. Особено във време, в което дистанционната работа е новото нормално, възможностите да намериш нещо изгодно и подходящо за теб се увеличават многократно. Но бъди предпазлив. Добре е да бъдеш малко по-скептичен към работодатели, за които нямаш много информация.

Изгради бюджет

Наличието на план за разходи е от съществено значение за управлението на разходите, изплащането на дълга и подготовката за бъдещето. Това не означава да се откажеш от всеки лукс или да се самокритикуваш всеки път, когато си купиш скъпа вещ. Всъщност, става въпрос за разбиране на парите, които влизат и излизат от “портфейла” ти всеки месец.

Винаги търси най-добрата сделка при пазаруване

Някои артикули с голяма стойност, като мебели, недвижими имоти, автомобили и домакински уреди се купуват в определен период, за да се улучи най-добрата цена за тях. Винаги проучвай онлайн ценовите оферти и предложенията на различни магазини, за да си спестиш средства.

Може да ти се струва не винаги толкова ефективно, но всъщност малките навици за спестяване водят до добри резултати в бъдеще, при това дългосрочно подобряват финансовото ти състояние.

Автоматизирай плащанията по сметки

Ключът към постигането на целите за изплащане на различни разходи, постигането на критерии за спестявания и поддържането на инвестиционни стратегии е автоматизирането на плащанията, пише бившият сътрудник на US News Стейси Рапакон. Има различни начини да се улесниш при плащане на сметките си.

Ползвайки кредитна карта AXI Card можеш да управляваш бързо средствата си, дори и онлайн. Дори можеш да погасяваш вноски чрез онлайн профила си - лесно и удобно.

Спести си големите разходи за кабелна телевизия

Има много забавни телевизионни предавания, филми и видеоклипове, налични в стрийминг услуги като Netflix, HBO Max и Hulu. Имаш възможност да намалиш месечните си разходи, като премахнеш кабелната телевизия и стотиците канали, които не гледаш, и да се абонираш за няколко бюджетни услуги за стрийминг.

Не спирай да търсиш по-добри банкови услуги

Ако твоята банка начислява високи такси, плаща ниски лихвени проценти или се намира на неудобна локация, може би е време да смениш банката. Имай предвид, че смяната на банки е сложна, така че ще трябва да отвориш нова сметка, да пренасочиш автоматични плащания и автоматични депозити, но това не бива да те спира да търсиш винаги по-добрата алтернатива. Особено, когато става въпрос за личните ти финанси.