Бюджетните темплейти, които да ползваш за личните си финанси

Парите са неизбежна част от нашето ежедневие и начинът, по който ги управляваш има голяма роля във формирането на  твоите бъдещи резултати. Независимо дали се опитваш да прекъснеш цикъла между получаването на заплата и харченето й, да се отървеш от дълга или да спестиш средства, добре оформеният бюджет може да ти помогне да постигнеш целите си по-бързо. Чрез проследяване на доходите ти спрямо разходите, един план за разходи и спестявания може да гарантира, че контролираш финансите си.

Помисли за бюджета като за рамка, която предпазва „финансовата ти къща“ от падане - той казва на парите ти къде да отидат, за да поддържаш ежедневните си разходи и да постигат различни цели едновременно. Бюджетът не означава, че трябва да се ограничаваш. Напротив, позволява ти да контролираш разходите, за да си сигурен, че можеш да си позволиш нещата, които ти носят радост.

„Бюджетът ви помага да постигнете финансовите си цели, защото ви дава пълно разбиране на вашите разходи и спестявания“, казва Джим Уанг, основател на уебсайта WalletHacks. „Това ви помага да намерите области, където можете да намалите разходите си, за да можете да увеличите спестяванията си другаде.“

Неотдавнашен доклад на Clever установи, че 61% от потребителите живеят от заплата до заплата и 38% са натрупали лични дългове от 3000 долара или повече през последната година, спрямо проучване в САЩ.

Бюджетирането често може да е смущаващо, но знанието как и откъде да започнеш може да облекчи този страх. Боби Ребел, сертифициран финансов плановик и личен експерт за Tally, инструмент за изграждане на кредити, казва да започнеш с най-простите техники. „Погледни наличните си доходи и запиши приоритетите си, след това работи от там и виж къде можеш да направиш корекции“, казва тя и добавя, че бележникът е чудесно място да си запишеш всички разходи и покупки, за да получиш по-добра представа за общите си навици за харчене.

За тези потребители, които са готови да направят крачка към бюджетирането, създаването на електронна таблица от нулата не е необходимо. Спести си време и главоболия, като използваш предварително направен работен лист или темплейт за бюджет. Можеш да намериш шаблони, в които ръчно въвеждаш информацията си безплатно или да се абонираш за услуга, която редовно импортира твоите финансови данни за лесно финансово проследяване.

За да разбереш кой работи най-добре за теб, може да се наложат малко проби и грешки, но без значение кой избереш, започването на процеса е първата стъпка в правилната посока.

Ето поглед към някои от най-добрите бюджетни темплейти, за да започнеш пътуването си към финансовата независимост:

Google Sheets

Създай персонализирана бюджетна електронна таблица или вземи готов за работа шаблон чрез Google Sheets, който улеснява проследяването на финансите. С безкраен брой шаблони за бюджетиране, от които можеш да избираш, може да намериш диаграма за проследяване, която отговаря на твоите нужди, независимо дали искаш да управляваш бюджета си седмично или месечно, или шаблон за бюджетиране за конкретни събития като сватба или предстояща ваканция. Google Sheets предлага вградени категории заедно с формули, които правят изчисляването на разходите спрямо дохода без усилие. Някои дори идват с предварително формулирани диаграми и графики, които позволяват да визуализираш цялостната си финансова картина. Други функции включват филтриране на разходи по категории и дори изпращане на запитвания за определени покупки директно на на партньора ти чрез електронната таблица. Друго предимство на използването на Google Sheets е, че е лесно да се споделя с членове на семейството и може да получиш достъп до него на множество устройства, ако го запазиш в Google Диск.

Microsoft Excel

Ако имаш Microsoft Office, не търси повече от Microsoft Excel за твоите бюджетни нужди. С набор от бюджетни шаблони, проектирани да отговарят на много различни финансови нужди, от лични семейни разходи до основно месечно бюджетиране до по-конкретно финансово проследяване за празници, сватби, ваканции и други, има по нещо за всеки. Ако предпочиташ да създадеш свой собствен персонализиран шаблон, основните умения на Excel ще свършат работата.

Vertex42

Този сайт предлага набор от месечни бюджетни темплейти, създадени за потребители на Excel, всички са безплатни. Избери измежду различни електронни таблици, от проследяване на приходите и разходите до лични месечни бюджети до бюджети за сватби и други. За тези, които се нуждаят от помощ за ежедневното управление на разходите, темплейтът за бюджетен календар позволява да проследяваш разходите, като използваш календарен формат, показвайки ти кога трябва да се плащат месечни сметки и т.н.

Tiller money

Въвеждането на твоите собствени финансови данни в бюджетна електронна таблица може да бъде досадно и в крайна сметка да те откаже от проследяването на твоите финанси, но тук идват Tiller Money. Сайтът рационализира финансовите ти сметки и автоматично актуализира бюджетен шаблон в Google Sheets или Microsoft Excel с твоите разходи, приходи и салда всеки ден. Това помага да се премахне работата по проследяването на  финансите ти, което е пречка пред много хора, когато поемат контрола върху парите си. Може да създадеш своя собствена бюджетна таблица или да използваш съществуващ шаблон, който то дава по-голяма гъвкавост при форматирането на бюджета, за да отговори на твоите лични нужди. След безплатен 30-дневен пробен период, Tiller Money е 79 долара на година.

Mint

В уебсайта на Mint можеш да намериш проектирани чрез Excel таблици с персонализирани опции, отговарящи на различни етапи от живота. Например - студентите могат да използват темплейта за бюджет на колежа, за да създадат диаграма за финансово проследяване, персонализирана според техните нужди. Един нов родител може да намери шаблона за бюджета за дневни грижи, полезен при управлението на всички нови разходи, свързани с раждането на бебе.

А, за да си помогнеш в постигането на финансова независимост, кредитна карта AXI Card е твоят помощник за изграждане на добра кредитна история.

Прочети още: Най-добрите приложения за телефон, с които да управляваш личните си финанси