6 финансови термина, които всеки трябва да знае

Развитието на световната икономика винаги е било и ще бъде важна тема както за месните икономики, така и за отделния човек. Но за да разбираш по-добре информацията, която е достъпна по тази тема и за да предпиемаш разумни финансови действия, трябва да си наясно с някои важни икономически термини.

Сигурни сме, че сред тях има такива, с които си напълно наясно, но значението на други може да обогати финансовата ти култура.

Виж кои финансови термини е полезно да познаваш.

Марж

Маржът най-често се определя като излишък или разлика. Във финансите това е разликата между покупна и продажна цена.

Дисконтиране

Дисконтирането ни позволява да изчислим настоящата и бъдещата стойност. Най-често дисконтирането се прилага, когато трябва от бъдеща стойност на капитал да се изчисли неговата настояща стойсност с отчитане на фактора време. По-полезно ще ти е обаче да знаеш, че дисконт е разлика в цената – най-често разлика надолу в цената. Много магазини обявяват, че имат дисконт, това обаче обяснява само, че имат намалени цени или просто – промоция.

Ликвидност

Това е финансов термин, който отразява колко бързо даден актив може да бъде продаден и превърнат в парични средства при минимум загуби. Обикновено по-ликвидните активи носят по-голяма сигурност, тъй като при необходимост по-лесно и бързо можем да се освободим от тях.

Ликвидността на даден пазар е едно от най-важните му качества и благодарение на нев можем да определим пазара като повече или по-малко рисков. Ликвисността на пазара се изразява в способността на инвеститорите да търгуват големи обеми без забавяне като с това не влияят на пазара. Когато един пазар е високо ликвиден, тогава трансакциите на участниците в него са бързи, ефективни и не предизвикват сътресения на пазара.

Корелация

Във финансовата сфера корелацията е показател за степента, в която два актива или показателя се изменят един спрямо друг. Изчислява се чрез коефициент, вариращ в границите от -1 до +1. Абсолютна позицитивна корелация (+1) означава, че изменението на единия показател на процентна основа ще е точно колкото изменението на другия показател и измененията на двата показателя ще са в една и съща посока. Абсолютна негативна корелация (-1) означава, че изменението на единия показател на процетна основа ще е равно на изменението на другия показател, но в обратна посока. Корелация равна на 0 означава, че измененията на двата показателя не си влияят взаимно.

Индекс на потребителските цени

Това е общ показател, който измерва темповете на промяна на цените, или с други думи измерва инфлацията, на потребителските стоки и услуги, включени в потребителската кошница на средностатистическо домакинство. Индексът показва какви са разходите, за да се напълни типичната пазарна кошница на домакинство със среден доход, като  отразява цените на храни, облекло, подслон, горива, транспортни такси, такси за лекарски и зъболекарски услуги, лекарства и всички други видове стоки и услуги, които хората купуват в ежедневието си. Индексът се изжчислява и публикува ежемесечно от Националният статистически институт.

Ефективна годишна доходност

Годишната ефективна доходност отразява периода на реинвестиране при еднакви условия и дава възможност различните по срок съкровищни бонове да се съпоставят на единна база. Тя зависи не само от размера на инвестираната сума, но и от срока, за който са издадени съкровищните бонове, т.е. възможността да се реинвестира в рамките на една година.

Знанията ти дават възможност да бъдеш по-гъвкав във финансово отношение и да реагираш по най-бързия начин на появили се възможности или непредвидени ситуации. Ние, екипът на кредитна карта AXI, вярваме в това, че ако познаваш финансовия свят по-добре, ще бъдеш по-добър в управлението на твоите лични финанси.