Как да започнеш да спестяваш и защо е толкова трудно?

Спестяване – всички казват, че трябва да се спестява, но малцина от тях реално го правят. Да, причината за това е, че не е никак лесно. За да осигуриш финансовото си благосъстояние обаче, не трябва да подминаваш този съвет.

Първата стъпка към финансовата сигурност е фондът за спешни. Този фонд ще ти помогне да преминеш през по-трудни и неочаквани периоди. В сегашната ситуация с коронавируса, в която много хора останаха без работа, фондът за спешни случаи би бил много добра подкрепа. Той дава усещане увереност, че можете да се сблъскате с всяко предизвикателство.

И въпреки това, спестяването е трудно. Ти трябва да се пребориш и да не се поддаваш на рекламите и на призивите да харчиш непрестанно. Често това е за неща, от които нямаш нужда. Спестяването изисква да се откажеш от моментни удоволствия, за да имаш по-голяма сигурност в бъдеще.

В днешната статия в блога на кредитна карта AXI ще ти дадем полезни съвети, с които да започнеш да спестяваш, но нека първо разберем защо е толкова трудно да го правиш.

Когато започнеш да отделяш пари, ще имаш чувството, че няма никакъв смисъл от това. Сумата от 100 лева в касичката, която стои настрана, ще ти се струва незначителна, но това е само началото. Макар целите ти да изглеждат далеч, прояви търпение.

Спестявайки тези пари, вместо да излезнеш на хубав ресторант, на парти с приятели или на забавен уикенд в планината, ще ти се струва досадно, но си заслужава в дългосрочен план.

Ето и нашите съвети, които ще ти помогнат да имаш стабилно финансово бъдеще.

1. Дръж спестяванията си далеч от погледа си

Едно от най-важните неща, когато започнеш да спестяваш е да си откриеш спестовна сметка. По този начин ще сложиш бариери между спестяванията ти и останалите ти средства. Направи преводът от сметката си за заплата към спестовната - автоматичен.

2. Фокусирайте се върху процеса, а не върху крайната цел

Обратно на всичко, което знаеш за управленията на личните си финанси, не се фокусирай върху крайната цел, а върху процеса на спестяване. Приеми спестяването като умение, което трябва да усвоиш, за да черпиш от плодовете му. Направи това, което трябва да се направи. Фокусирай се върху краткосрочните си цели, за да не усещаш спестяването като бреме.

3. Поставяй си реалистични цели

Повечето от нас си поставят нереалистични цели, които са невъзможни за постигане в определения, пак от нас, срок. Например, ако кажеш че искаш да спестиш 20 000 лева за една година, може лесно да се окажеш разочарован, когато напредваш по-бавно от очакването или не успееш да постигнеш целта си. Вместо да си поставяш товар върху раменете, определи сума, която имаш възможност да отделяш всеки месец и след 1 година, провери как си се представил.

Липсата на очаквания и срокове ще даде мотивация да продължаваш и е по-вероятно да постигнеш първоначалната цел.

4. Осигури си страничен приход

Ако успееш да си осигуриш страничен приход, ще имаш възможност по-бързо да увеличиш спестяванията си. Дори и временна почасова работа ще ти позволи да си поемеш въздух и да напреднеш със създаването на фонд за спешни случаи.

Както знаеш, създаването на навик не е лесно. Особено, ако е добър. Но веднъж формирани, навиците за спестяване ще станат също толкова трудни за изкореняване. Когато започнеш да спестяваш и свикнеш, няма да се чувстваш напрегнат и притиснат, а ще усетиш комфорта и уверенността, която фондът за спешни случаи създава у всеки.

Освен спестяването, в някой момент, трябва да започнеш да градиш и добра кредитна история. Кредитна карта AXI е много подходяща за тази цел. Кандидатстването за AXI Card е дистанционно, а при одобрение ще бъде доставена напълно безплатно до посочен от теб адрес. С кредитна карта AXI Card можеш да плащаш онлайн или на ПОС терминал при 18% годишна лихва, а при всяка трансакция ще получаваш безплатно SMS известяване. Благодарение на персоналния си онлайн акаунт ще може да следиш средствата си и да управляваш в реално време всички плащания по кредитната си карта. Например, блокиране и активиране на кредитната карта, управление на плащанията в чужбина и на разплащанията в интернет, както и информация за текущо задължение.