Какви предизвикателства предстоят пред личните финанси през 2021 г.?

Година, толкова финансовo странна като 2020 г., може да бъде последвана само от период на пренастройка. Затова се подготви за някои изненади по пътя към нормалността - или поне към нова норма - през 2021 г. Ето четири прогнози за това какво може да предстои за личните финанси:

Какво да очакват инвеститорите?

Акциите започнаха добре през 2020 г., паднаха за около четири седмици през зимата и след това нараснаха обратно. Така че, онези инвеститори, които са предприели покупка на ниска стойност, сега се радват на резултатите.

Скоро обаче подобен трик не се очаква, прогнозират експертите. Една от причините акциите да се справят толкова добре, докато бушува пандемия, е че инвеститорите очакваха бързо въвеждане на ваксини и възстановяване на икономиката.

Ниските лихвени проценти ще продължат да правят акциите да изглеждат привлекателни в сравнение с облигациите. Но всеки признак, че икономиката не се връща обратно в предпандемична форма, може да наруши очакванията на инвеститорите.

През 2020 г. дигиталните консултанти отчетоха огромни скокове при регистрациите на нови акаунти, а онлайн брокерите бяха затрупани от обема клиенти, които искаха да търгуват или да говорят с представител на живо на по телефон.

Съветът на експертите към всички начинаещи инвеститори е: Продължавайте да инвестирате с поглед в дългосрочен план - 10 години или повече, но се подгответе и за скорошни премеждия.

Отчитане на разходите за храна на домакинствата

Доклад от RBC Economics от средата на декември показва, че разходите за хранителни стоки са се увеличили с почти 20% на годишна база, докато разходите за ресторанти са намалели с 27%. Въпрос за 2021 г.: Как домакинствата ще управляват разходите си за хранителни стоки, докато увеличават посещенията си в ресторанти и барове, когато икономиката се отвори отново? Ще трябва ли да подложим финансите си на “диета”?

Докладът на цените на храните на Университета Далхоузи за 2021 г. предвижда 5-процентен скок в разходите за храна, който достига до общо 12 месеца за 695 долара за четиричленно семейство в САЩ. В личния финансов подкаст The Globe and Mail’s Stress Test, Силвен Шарлебоа от лабораторията за анализи на селскостопански храни Dalhousie казва, че ерата на евтините храни приключва.

Един от най-гледаните икономически показатели за тази година ще бъде инфлацията. Независимо дали настъпва широкообхватен ръст на инфлацията, нарастващите цени на храните вече са реалност под една или друга форма и на нашия пазар.

Стимул за харчене, а не за спестяване

От Capital Economics изчисляват, че домакинствата би трябвало да са спестили допълнителни 200 милиарда долара спестявания до края на 2020 г. поради намалените разходи за категории като детски градини, пътувания и развлечения.

Получаването на част от тези пари в икономиката би било от критична важност през 2021 г. - приходи за бизнеса и по този начин - работни места за работници, приходи от данъци и по този начин по-малки дефицити (или увеличени разходи).

Но докато повишеното ниво на спестявания остава разумно, част от тези пари могат да бъдат използвани по-продуктивно, ако бъдат похарчени или инвестирани.

Колумнистите на личните финанси обикновено не призовават хората да харчат, но, ако се направи едно ограничено изключение за 2021 г., предвид останалите фактори. Факт е, че ако си финансово стабилен, харченето на пари за стоки ще представлява обществена услуга.

Страхът от недостиг в заключена икономика бе една от причините за миналогодишното масово пазаруване на извънредно големи количества тоалетна хартия, брашно, тестени изделия и други. Възможно ли е да има обратен ефект, когато икономиката се отвори отново -  нарастване на търсенето на забавления, посещение на концерт, круиз или резервации в ресторанти?

Според експертите, пандемията е двупосочен икономически феномен от самото начало - финансово ударените, загубили работа и доходи, и финансово стабилните потребители, които имат пари и желание да харчат, но не и възможност. С ваксинациите в ход изглежда, че възможността ще почука през 2021 г.

Разочарование за купувачите на недвижими имоти

Пандемията бе неблагосклонна за достъпността на жилищата и нещата изглежда се влошават през 2021 г. Цените на недвижимите имоти се задвижват до голяма степен чрез спадане на лихвените проценти, които няма да спаднат още през 2021 г., освен ако икономиката не направи пагубен обрат.

Цените на имотите продължават да се покачват, а собствениците не са склонни да правят отстъпки от обявената пазарна цена.

А ако динамичният градски начин на живот се завърне през тази година, много млади купувачи може би ще преценят за непосилно да закупят ново жилище.

Не забравяй преди да започнеш с търсенето на имоти, да се увериш, че имаш добра кредитна история - тук кредитните консултанти биха ти помогнали със съвети. А един от факторите за изграждане на добра кредитна история е правилното боравене с кредитни инструменти като кредитни карти. Достъпната кредитна карта AXI Card ти дава възможност да правиш разнообразни разплащания, без  утежняващи процедури за одобрение.