Как да спреш да отлагаш и да започнеш да действаш?

От време на време, дори най-продуктивните хора започват да отлагат нещата, които трябва да свършат, за последния момент. За някои хора, оставянето на работата за последния момент е рядкост и създава тревожност. При други обаче, именно крайните срокове са нещото, което ги стимулира. Ти от кои си? Ако си от тези, които отлагат всичко за посления момент, днешната статия в блога на кредитна карта AXI e точно за теб. Всъщност, редовното отлагане на задачите понижава качеството ти на работа, на живот и носи със себе си допълнителен стрес, който е напълно излишен. Разбери какво можеш да направиш, за да промениш навика си да отлагаш и да започнеш да действаш.

Трябва да започнеш да управляваш по-ефективно времето си, за да се справяш със задачите си навреме. Изпробвай тези лесни техники, с които ще спреш да отлагаш и да приключваш нещата в срок.

1. Разбери основните причини, заради които отлагаш

Преди да започнеш да променяш навика си да отлагаш, идентифицирай какви са причините да го правиш. Много често перфекционизмът е нещото, което създава тревожност и води до отлагане на действието. Разбери кои са причините да отлагаш и се опитай да ги неутрализираш.

2. Започни с минимални промени

Когато не се чувстваш мотивиран, започни да правиш много малки промени, за да промениш навика си да отлагаш. Когато направиш малка крачка към целта си е много вероятно да продължиш. Например – вместо да си поставяш цел да тичаш 30 минути, постави си цел да го направиш 10 минути. Много вероятно е след тези 10 минути да продължиш да тичаш. С малки промени ще започнеш да разваляш навика да отлагаш.

3. Започни да се движиш

Един от най-добрите начини да имаш повече енергия и мотивация да действаш е движението. Вместо цяла вечер да седиш на телефона си или пред телевизора, стани и направи кратка тренировка. Настроението ти със сигурност ще се подобри и ще си по-бодър.

4. Направи си аларми

Разбери по кое време най-много губиш мотивация и започваш да си пилееш времето. Настрой си аларми, които да ти напомнят да започнеш и да приключиш задачите, които имаш. Може да си настроиш аларми, които са с мотивиращи цитати, за да се вдъхновиш по-лесно.

5. Намери си мотиватор

Опълномощете приятел или някои от семейството ти да ти напомня да действаш и да приключваш нещата си навреме. Това е добра стратегия, защото в момента, в който започнеш да си губиш времето, ще има някой, който да те върне обратно в играта. Поискай помощ, за да я получиш.

6. Направи списък със задачи и крайни срокове

Трудно е да свършиш нещо, когато не си подредил задачите си. Направи си списък с всичко, което трябва да свършиш. Така лесно ще следваш плана си и ще е по-лесно да приключваш задачите си в срок.

7. Постави си трудни за спазване срокове и се придържай към тях

Най-добрият начин да преодолееш естествената склонност към отлагане е да създадеш труден за спазване срок за себе си и след това да го спазиш. Наличието на планиран краен срок, с който си се ангажирал, ще те улесни в изпълнението на задачите.

8. Награди се за всяка задача, която изпълняваш в срок

След като си направил списък с нещата, които трябва да свършиш, започни с тези, които са най-неприятни. След всяка приключена задача, дай си малка награда – пусни си любима песен, направи си ароматно еспресо, обади се за кратък разговор с половинката ти или някой приятел или нещо друго, което ще те накара да се чувстваш добре. След това си избери задача от списъка, която ще ти е интересна и приятна и така редувай до края на всички задачи. Това ще направи списъка ти по-малко натовар

9. Създавай нещо всеки ден

Избери си предизвикателство, което да те мотивира да създаваш нещо всеки ден. Без значение какво е то – да рисуваш по една картина на ден (дори да нямаш талант), да напишеш кратък разказ, да направиш определен тип снимка всеки ден или друго. Избери си предизвикателство и започни с 30 дни. Когато създаваш нещо всеки ден, ще промениш мисленето си и ще предизвикаш творческото си настроение.

10 Събуждай се и си лягай рано

За да имаш време да свършиш всички свои задачи навреме, научи се да ставаш и да си лягаш рано. Освен повече време, ще си по-бодър, енергичен и отпочинал. Все предпоставки за ползотворни дни.

Това са техниките, които ще ти помогнат да бъдеш по-продуктиевен. Винаги можеш да си намериш оправдание, но не го прави. В момента, в който спреш да отлагаш, животът ти ще се подобри значително – както в личен, така и в професионален план.

И не забравяй, бъди добър към себе си. Прости си и слушай тялото си. Не се обвинявай, ако не можеш да спазиш някой срок. Фокусирай се върху това да вършиш поне 1% повече неща всеки изминал ден само след месец продуктивността ти ще е стигнала до над 30%.

Спри да отлагаш и изграждането на добра кредитна история. Тя ще ти помогне да получиш финансиране за големите и важни цели в живота ти - собствен бизнес или жилище, например. За да направиш първата крачка към това, кандидатствай за кредитна карта AXI. Процесът е изцяло онлайн, а при одобрение ще доставим картата ти до посочен от теб адрес. Така няма да се налага чакаш на опашки и ще разполагаш с времето си за важните неща.