Какво пречи на продуктивността ти на работа?

Какво наистина пречи на продуктивността ти на работа - това е един въпрос, който дори да не си си задавал, може би е полезно да анализираш.

Има няколко неща, които вероятно правиш всяка сутрин, които всъщност навярно пречат на твоята продуктивност на работа.

Ако не можеш да се събудиш без кафе и си от най-големите фенове на кофеиновата напитка, то ще ти разкрием една тайна. Може да бъдеш изненадан да разбереш, че пиенето на кафе между 8 и 10 сутринта може да увеличи нивата на стрес през целия ти ден. Това е така, защото кофеинът рано сутрин се “намесва” точно по времето, когато хормонът на стреса, кортизолът, е в пикови стойности в твоето тяло. Затова най-добре е да пиеш твоето любимо кафе между 10:00 и 14:00 часа, ако искаш да си по-малко стресиран на работното място и съответно - да постигаш по-добри резултати.

Когато влезеш в офиса и се опиташ да стартираш трудовия си ден с най-трудната задача от целия ти списък със задачи, може да се окажеш объркан и не много продуктивен. Когато не оставяш мозъка си да си почине за малко и да се опресни, преди да започнеш даден проект, той губи чувство за контрол и в крайна сметка те прави по-малко продуктивен. Нещо, което трябва да се избягва, е проверяването на електронната поща или социалните медии веднага след като се събудиш. Да, именно този вреден навик съвсем не помага на мозъка ти да бъде по-продуктивен и отпочинал. Обикновено, след като провери входящата си поща, на човек му отнема най-малко 25 минути, за да се върне в продуктивно състояние. Един съвет - първите 30 минути на работния ден се въздържай от четенето на имейлите си, вместо това организирай приоритетите си и ги степенувай по важност.

Друга изненадваща грешка, която ти пречи да бъдеш продуктивен е поставянето на самоналожени цели, без да ги споделяш с друг. Задаването на цели и срокове за себе си може да изглежда като естествено и логично, но се оказва, че това не е така. Вместо това, можеш да споделиш крайните си срокове с други хора  - по този начин ще осъзнаеш по-добре задълженията, които имаш. Това ще те накара да се вземеш в ръце и да изпълниш задачите си по-бързо.

Какво друго би ти попречило в работния процес? Ще се учудиш, но ето още няколко вредни навика, които намаляват продуктивността ни:

Започването на работния ден директно с работна среща - това е практика, която не помага на мозъка ти да се отпусне и освежи, преди реалния работен процес. Именно затова е полезно да отлагаш работните срещи за по-късна част на деня, а не да стартираш в 9 ч. с брейнсторминг сесии с колегите, разискващи различни проблеми.

Проучване на Университета “Харвард” и Колумбийския университет сочи, че стоенето прав вместо седенето на стол, ти помага повече при разрешаването на сложни ситуации и проблеми. Следователно може да пробваш да прекарваш първите няколко минути от деня си стоейки прав.

Ако работното ти място няма пряк достъп до слънчева светлина, то това е фактор за по-слабата ти продуктивност. В случая изкуствените осветителни тела съвсем не действат така, както естествената светлина, идваща отвън. Липсата на естествена светлина може да повлияе на настроението ти, метаболизма ти и на продуктивността на мозъка ти.

Проучване на Webtrate установява, че 36% от служителите твърдят, че губят средно по час на ден в проверяване на лични имейли и социални медии. Затова, както споменахме, добре е да избягваш сърфирането в браузъра си не само рано сутрин, но и по време на работния процес, с цел да останеш фокусиран. В помощ на това има разработени различни приложения за различните браузъри, които ти помагат да стоиш надалеч от изкушаващите сайтове.

Стартирането на няколко задачи наведнъж още със започването на работния ден, едва ли е най-добрата тактика за продуктивност. Според проучване, онези служители, които често практикуват така наречения multitasking, се представят по-зле в резултатите си, от онези, които действат по отделно със задълженията си.

Дано този материал ти е бил полезен, за да изпълняваш с желание работните си задачи и да подобряваш уменията си.

А ако държиш да подобриш и кредитния си рейтинг, използвайки модерни платежни инструменти, кредитна карта AXI Card е идеалното средство за теб. Благодарение на кредитна карта AXI Card ще разполагаш с парични средства навсякъде и ще можеш да контролираш разходите си, изграждайки добра кредитна история във времето.