Как да контролираш разходите си за предстоящите празници?

Ако празничният сезон обикновено те оставя с празни джобове и често накрая се чувстваш сякаш си прекарал повече време в “битка” с тълпите хора за подаръци, вместо да се отпуснеш с приятели и близки - защо да не опростиш нещата тази година?

Ето няколко бързи и лесни съвета, които ще ти помогнат да се насладиш на сезона на ваканциите, без да нарушаваш баланса в бюджета си:

1. Прави разчистване у дома преди Коледа

Все още има време да събереш малко допълнителни пари, за да засилиш твоите празнични финанси. Прекарай няколко часа, за да изчистиш всичко, от което вече не се нуждаеш от дома си, като дрехи, книги, бижута, мебели, музика или спортно оборудване. Можеш да продадеш тези вещи онлайн, да направиш гаражна продажба или да намериш местна платформа за покупка или размяна на вещи. По този начин ще се отървеш от ненужни вещи, които само запълват място, но също и ще събереш малко допълнителни пари.

Казват, че боклукът за един човек е съкровище за друг, така че, освен да си натрупаш малко допълнителни финанси, ще успееш и да направи Коледата на някой друг една идея по-специална.

2. Направи си списък и го провери два пъти

Направи списъци с нещата, които трябва да купиш, и храната, която трябва да приготвиш за празничния сезон. Наличието на списъци ще ти помогне да планираш разходите си и да ги следваш.

Подаръци - направи списък на кого купуваш, какво искаш да купиш и колко пари си готов да похарчиш за всеки човек.

Развлечения - помисли за храните и напитките, от които се нуждаете в домакинството ти, и колко можеш да харчиш за тях, според бюджета си. Купи предварително това, което е възможно, за да се възползваш от специални предложения в магазините. Това е добра идея, ако артикулите могат да бъдат замразени или имат дълъг срок на годност.

Планове за пътуване - независимо дали ще ти се налага да летиш със самолет или да шофираш, има начини да спестиш разходи за ваканционни пътувания. Изброй всичките си разходи като полети, настаняване, застраховка за пътуване, летищни трансфери и бензин. След това виж от кои пера с разходи можеш да намалиш, за да съумееш и да се вместиш в бюджета си.

Пазарувай за сделки възможно най-рано, за да избегнеш плащането на премия за резервации в последната минута или пиковите увеличения на сезона.

3. Проследявай разходите си

Проследяването на празничните разходи е най-добрият начин да избегнеш надхвърлянето на бюджета си тази Коледа.

Използвай приложение или хартиен списък - разбира се, онлайн със сигурност ще бъде по-удобно и ефикасно за личните ти финанси. Тук трябва да отбележим, че използването на кредитна карта AXI Card също ти дава възможност да следиш трансакциите си чрез персонален онлайн профил, като може да управляваш средствата си в реално време. По този начин следиш всички направени до момента разходи, както и предстоящи вноски - това ще улесни и придържането към даден бюджет.

4. Ако ти предстоят големи разходи по Коледа - винаги можеш да разчиташ на кредитна карта

При правилни и разумно ползване, кредитната карта може да бъде само и единствено твой верен помощник за изграждане на финансово бъдеще и за покриване на непредвидени разходи. С кредитна карта AXI Card ще можеш да пазаруваш онлайн без допълнителна такса, за да закупиш навреме и изгодно всички подаръци и нужни приготовления за един идеален празник със семейството си.

5. Защо да купуваш коледни картички, като можеш да ги направиш сам

Тази година, вместо да харчиш трудно спечелените пари за закупени от магазини картички, които ще се окажат веднага след празника в кошчето за рециклиране - защо не изпратиш персонализирани коледни картички на семейството и приятелите си. Така вместо да ги хвърлят, те ще предпочетат да ги запазят. Можеш:

- да използваш любима снимка, за да създадеш персонализирана фотокартичка.

- ако имаш деца, дай им малко хартия и ги накарай да нарисуват нещо, което можеш да използваш за създаване на специални картички.

- напиши писмо на близките си, вместо да изпращаш картичка. Това е чудесен начин да им кажеш колко много означават за теб или да им благодариш за нещо специално.

Вместо да купуваш скъпи коледни опаковки, просто използвай обикновена кафява хартия, съчетана с красиви панделки - така подаръците ще изглеждат в ретро стил и нестандартни.

6. Търси евтини оферти онлайн

Пазарувай подаръци онлайн, но търси из всички сайтове за изгодни сделки и намалени артикули - със сигурност ще има такива.

Ако знаеш какви артикули търсиш, потърси ги онлайн, а не просто да посетиш уебсайта на един търговец. Може да го намериш много по-евтино някъде другаде.

Нещата често са много по-евтини онлайн, отколкото в магазините, но трябва да имаш предвид допълнителни предпазни мерки, когато пазаруваш онлайн.

7. Планирай всички предварително за коледни подаръци

Има голям натиск да харчиш големи пари за подаръци по това време на годината, но скъпите подаръци не са непременно единственият начин да преживееш Коледа. Ето няколко начина, по които можеш да зарадваш близките си, но и да се вместиш в бюджет:

Съгласете се за лимит на разходите - Предложи на любимите си хора да зададете лимит за това колко ще харчите за подаръци един за друг, за да държите бюджетите си под контрол.

Уговори близките си да купувате подаръци само на децата тази година, за да пренасочите бюджетите си към неща, които със сигурност ще зарадват малчуганите, дори и да не са луксозни и скъпи.

Регистрирай се в сайтовете на любимите си магазини - за да получаваш по имейл изгодни оферти.

Задай ограничение във времето за пазаруване - влез в магазина, намери конкретния подарък и излез. Така няма да се изкушаваш да харчиш повече.

Пазарувай в странни часове - възползвай се от удължените часове за търговските обекти и отиди тогава, когато е по-малко пренаселено, за да можеш да избираш внимателно.