Как да пазаруваш онлайн – съвети за начинаещи

Онлайн пазаруването е като да хванеш асансьора вместо стълбите - по-бързo, удобнo и сигурнo. От слънчеви очила втора ръка до самолетни билети за екзотично място – в интернет магазините винаги ще намериш това, което търсиш. Онлайн пазаруването стана толкова популярно през последното десетилетие, че започва да заменя доброто старо "действително пазаруване".

В този материал ще намериш някои важни съвети за пазаруване, които са полезни за всеки начинаещ онлайн шопинг потребител.

Безопасно ли е да пазаруваш онлайн?

Да, безопасно е, докато спазваш правилата.

Как да разбереш дали уебсайтът е безопасен?

Първото нещо, което трябва да потърсиш в URL адреса на сайтовете, е "защитен слой" или SSL. Сайтовете, които имат този слой, ще се показват като "https" вместо "http". Заедно с URL адреса на сайтовете трябва да се покаже и затворена икона на катинар.

Мога ли да пазарувам онлайн в брой?

Да, възможно е да пазаруваш онлайн, без да използваш кредитната или дебитната си карта. Просто избери опцията "плащане при доставка".

Колко време отнема доставката?

Доставката е различна за всеки уеб сайт и обикновено зависи от това дали търговецът на дребно е местен или международен. Тя варира от 1 ден до 2 месеца.

А как точно да започнеш покупката в интернет?

Стъпка 1: Намери своя продукт

Има 2 начина да намериш търсения продукт: Търсене в Google или отиване на конкретен уебсайт на продукта: Ти избираш дали за теб е по-удобно да търсиш продуктите си в специализиран сайт или в платформи тип „универсален магазин“, които продават голямо разнообразие от продукти, включително това, което търсиш.

Стъпка 2: Проучи продукта си

След като намериш продукта си в уеб сайта, кликни върху него, за да разгледаш неговите функции. Характеристиките, в обикновено, зависят от вида на продукта, но най-често включват цвят, размер, цена и много други. Броят на извършените покупки също обикновено е посочен, както и рейтингите и отзивите.

Стъпка 3: Постави продукта в пазарската си кошница

Благодарение на "магията на пазарската кошница", повечето уебсайтове за онлайн пазаруване магически ти помагат с един клик да добавиш продуктите си в пазарската кошница. Щом кликнеш върху един бутон, стоките, които желаеш мигновено попадат в електронната ти кошница. И ако това е единственият артикул, който искаш да закупиш, то остава просто да платиш или да финализираш поръчката си.

Стъпка 4: Финализиране на поръчката и плащане

Това е моментът да провериш какво си избрал да закупиш. Повечето уеб сайтове ще ти позволят да провериш като "гост", но също така ще поискат да си създадеш профил. Препоръчително е да създадеш профил, така че информацията да се съхранява в случай на по-нататъшни покупки. Това ще направи бъдещите ти покупки по- лесни и бързи.

Търговците биха искали да знаят къде да изпратят продукта ти (а и ти също), затова е нужно да въведеш правилния си адрес. Следващата стъпка обикновено е да посочиш предпочитания от теб начин на плащане. Може да е с дебитна или кредитна карта, но може и при доставка.

Ще ти бъде дадена възможност да прегледаш продукта си преди окончателната трансакция. Това цели да се гарантира, че точно това е нещото, което искаш.

Стъпка 5: Потвърждение

Трябва да получиш имейл за потвърждение от уебсайта веднага след покупката и друг имейл, когато продуктът ти е изпратен с данни за проследяване на покупката. Понякога, потвърждението и тракинг данните са обединени в един email. След като продуктът бъде изпратен, ще бъдеш уведомен от куриерската компания и ще бъде насрочена дата за вземане на артикула.

Кои са съветите, които всеки следва при пазаруване онлайн?

Използвай познати уеб сайтове

Това е може би най-важният съвет за избягване на измама. Придържай се към познатите уеб сайтове, когато купуваш продукти онлайн.

Никога не давай твърде много информация

Не би ли било странно, ако Amazon започнe да иска дата на раждане и името на любимия ти роднина? Когато пазаруваш онлайн, увери се, че предоставената информация е тясно свързана с бизнес транзакцията; повечето пъти ще бъдеш помолен да предоставиш номера на дебитната си карта и датата й на валидност.

Доверявай се на инстинкта си

Ако си задаваш въпроса, дали сделката е реална или измамна, по-добре не купувай.

Създаване на силни пароли.

Банално, но важно правило. Докато пазаруваш онлайн, ще бъдеш помолен да създадеш нов профил. Избери пароли за сигурност на профила си, които не могат да се отгатнат лесно. Силните пароли обикновено съдържат главни букви, малки букви, цифри и специални символи.

Използвай собственото си устройство

Най-добре е да използваш своя собствен лаптоп или смартфон, за да защитиш жизненоважната информация, особено когато си на обществено място. Това е като използването на банкомат - определено не искаш цялата опашка да се взира в паролата и баланса на сметката ти.

Регистрация за нюзлетър

При създаването на акаунт и регистрирането за нюзлетъри, ще получаваш редовни имейли от уебсайта и ще бъдеш сред първите, които знаят за промоционална продажба. Това е чудесен начин да спестиш пари, докато пазаруваш онлайн.

Използвай приложението

Ако имаш доверен уебсайт, където редовно пазаруваш, просто изтегли приложението на телефона си. По този начин, не е нужно да сърфираш в мрежата всеки път, когато искаш да закупиш нещо, просто влизаш в приложението.