Как пазаруването онлайн да е безопасно?

Онлайн пазаруването си има своите предимства, с които всеки един потребител е свикнал. Каквото и да говорим някои плюсове на интернет пазаруването са незаменими и затова хората го предпочитат пред традиционното обикаляне по физически магазини, което изисква време и усилия. Онлайн магазините ни спестяват не само безценно време, но и ни позволяват да си поръчваме и плащаме артикули, докато лежим в собственото си легло, без да правим каквито и да е усилия.

Не е нужно да чакаме на опашки, да се бутаме сред тълпи от хора, нито да обикаляме с часове по улиците, за да намерим продукта, който търсим. Друго незаменимо предимство на онлайн магазините е възможността да избираме от голям набор продукти и услуги, като така можем да намерим точно онова, от което най-много се нуждаем в момента. Сравняването на ценовите предложения също е сред нещата, които ни помагат да изберем най-изгодната сделка.

Лесното и бързо разплащане също е основен фактор, който превръща онлайн покупките в любимо занимание както на жените, така и на мъжете. Благодарение на пластики като небанковата кредитна карта AXI Card, разплащането в интернет не ти коства нито допълнителни такси, нито излишно време.

Това, което притеснява, малко или много, всеки един потребител, обаче е сигурността на въпросните разплащания. Без значение, дали пазаруваш често онлайн или не, едва ли не си се замислял за сигурността на платформата, в която въвеждаш личните си данни.

Според експерти, през празничните периоди, когато пазаруването на подаръци от интернет е най-концентрирано и навярно онлайн магазините са изключително натоварени, възможността за измами с лични данни се увеличава драстично. Това важи и за появата на фалшиви онлайн магазини, които изглеждат като стандартни интернет магазини за стоки и услуги, но всъщност са примка за данни от кредитни и дебитни карти.

Освен тях, друга заплаха се явява и заразяването със злонамерен софтуер – проблем, който не всеки от нас е в състояние да установи навреме. Ако нямаш инсталирана антивирусна програма, която да действа активно и надеждно, то компютърът и смартфонът ти са застрашени от подобни „атаки“.

Според изследване на софтуерната компания ESG, инфектирането със злонамерени софтуерни програми се е увеличило с около 124% в периода между „Black Friday“ и “Cyber Monday”. Както знаем това са дните на най-големи промоции в онлайн магазините.

Защо компютърните вируси атакуват системата ни най-вече около празниците: "Всеки път, когато има повече хора онлайн, има по-голям риск потребителите да попаднат на някакъв вирус", казва Райън Гердинг, говорител на ESG. Също така, по това време на годината Гердинг казва, че "лошите" знаят, че има повече хора, които се занимават с онлайн пазаруване и знаят, че тези хора може да са по-податливи на кликване върху връзка, която идва от търговец на дребно за онлайн покупка. "

Някои хора, които пазаруват онлайн само за специални поводи или далечни екскурзии, не са запознати с интернет пазаруването толкова добре, затова не знаят как да се предпазват от компютърни инфекции, отбелязва Гердинг.

Измамите за фишинг и злонамерен софтуер, които трябва да избягваш

Фишингът е един от най-честите измамни модели, на които се хващат потребителите. Това е имейл, който се опитва да те накара да вярваш, че компютърът ти е бил хакнат, когато всъщност не е, в опит да те накара да кликнеш върху връзка към имейл. Щом кликнеш, измамникът може да открадне личната ти информация.

"Например може да получите имейл, който изглежда така, сякаш е от eBay или Amazon, който гласи:" Това е разписка за вашата скорошна транзакция ", казва Гердинг. "Но всъщност вие не сте купували кафето или билетите на круиз, които са изброени в имейла." Следователно, следвайте указанията в имейла: Кликнете тук, за да отмените транзакцията. "Но вместо да анулирате транзакция, която всъщност не се е случила, тази връзка или ще ви отведе до директно изтегляне на злонамерен софтуер на вашия компютър, или ще ви отведе до уеб сайт, който прилича на търговец на дребно, и ще ви помоли да въведете данните си за вход и парола. Ако го направите, то профилът Ви е бил хакнат", казва Гердинг.

Друг тип фишинг измама, от която да се пазиш е, получаването на имейл от нагледно реномиран търговец, който ти предлага „страхотна сделка“, плащайки за продукти, ти си мислиш, че ги купуваш, но всъщност само прехвърляш данните за кредитната си карта на измамника.

Затова, не бързай да кликаш на каквото и да е в имейли, получени от непознати за теб търговци, без значение как изглеждат визуално.

Попъп прозорците, които изскачат на екрана ти, докато сърфираш в мрежата, са другата опасност, чрез която може компютърът да бъде заразен.

Ето и няколко ефективни начина да избягваш опасните софтуери, докато си в интернет:

  • Направи резервно копие на данните от компютъра си, за да ги предпазиш.
  • Не отваряй непознати имейли.
  • Поддържай най-новата версия на компютърната си система.
  • Инсталирай антивирусен софтуер.