Какво представлява иновативното приложение Square?

Square, Inc. (SQ) е основана през 2009 г. от Джак Дорси и Джим Маккелви. Те са двама предприемачи, които споделят мечтата да създадат компания, която да обедини търговските услуги и мобилните плащания в един единствен, лесен за използване набор от инструменти. Продуктите на компанията включват Square Cash, което позволява на потребителите да изпращат и получават пари безплатно чрез мобилно приложение, което може да бъде изтеглено от смартфон, и Square-of-Sale, безплатно приложение, което позволява на търговците да обработват плащания чрез смартфон.

Square получава частно финансиране, още преди компанията да стане публично достояние през 2015 г. Последният кръг от финансиране преди своето IPO бе финансирането от Серия E през октомври 2014 г. от Acequia Capital. Другите инвеститори включват Sequoia Capital и партньорите на Хосла.

На 19 ноември 2015 г. акциите на Square започнаха да се търгуват на Нюйоркската фондова борса с оценка от 2,9 млрд. долара. А към 16 юли 2018 г. компанията има пазарна капитализация от 26,8 милиарда долара - 800 процента повече, отколкото по време на нейното публично предлагане.

През ноември 2017 г. Square App обяви, че е направил търговията с bitcoin на разположение на някои от своите потребители. Цената на акциите се повиши до рекордно високи от 48,86 долара на акция. На 12 март 2018 г. акциите достигнаха до 54,89 долара на акция, най-високото си ниво след публичното предлагане. На 27 април 2018 г. приложението обяви придобиването на фирма Weebly, основана в Сан Франциско, изграждаща уебсайове и уеб-хостинг компания. Square също стартира абонаментна услуга за ресторанти през май 2018 година.

Какви продукти и услуги предлага приложението Square?

Square начислява на търговците 2,75% от всяка трансакция, която те обработват и 3,5% плюс 15 цента за всяка трансакция, която е ръчно въведена. Square POS позволява на клиентите да плащат, да оставят бакшиш и да подписват чрез мобилния телефон или таблета на търговеца. Търговците могат да го използват, за да приемат всички видове кредитни карти и да записват пари в брой, карти за подарък или други начини на плащане. Те също така могат да изпращат и проследяват фактури, да персонализират продукти, да получават имейли, да налагат отстъпки, да имат достъп до данни за продажби в реално време и да правят проследяване на инвентара си в реално време.

Приложението Square  обикновено се използва заедно със Square Reader - малко устройство, което може да бъде инсталирано на смартфон или таблет, който чете кредитни и дебитни карти. Потребителите имат достъп до тази информация и могат да се включат в тези дейности, като влязат в таблото за управление на приложението. Парите от трансакциите на търговеца обикновено се депозират от един до два дни. Други продукти, предлагани от компанията, включват Square Analytics, набор от безплатни инструменти, които могат да бъдат приложени върху POS продуктите, и Square Placements, онлайн услуга, която позволява на потребителите да резервират срещи.

Square Stand превръща iPad в пълноценен инструмент за продажба. Компанията също така се е разширила във финансирането на малкия бизнес с продукти като "Square Капитал". Продуктът предоставя парични аванси на търговците и няма ограничение във времето, когато те трябва да бъдат върнати. Square пусна нова версия на Square Reader през 2015 г., която е съвместима с Apple Pay и други безконтактни системи.

Корпоративния профил на Square

Някои от фирмите, които  Square е придобил, са Fastbite, Kili и “Хайвер”. Също така брандът има партньорство с платформата за електронна търговия BigCommerce. Някои от основните конкуренти на Square са Google Wallet (GOOGL) и Intuit Inc. (INTU). Компанията вече има офиси в няколко страни, включително Съединените щати, Канада и Япония.

Компанията има повече от 2000 служители, като нейният съвет на директорите включва бившия секретар на държавната хазна на САЩ и президента на университета в Харвард Лорънс Съмърс и бившият финансов директор на Goldman Sachs Дейвид Виниар.

Иновативното приложение със сигурност ще се превърне в хит, особено сред ползвателите на кредитни карти. А ако ти все още не си се сдобил с кредитна пластика - AXI Card е твоята възможност да притежаваш парични средства за пазаруване навсякъде. С кредитна AXI Card ще изградиш финансовото си бъдеще и ще подобриш кредитния си рейтинг за кратко време.