Мобилните портфейли – защо и как да ги използваш?

Мобилните портфейли все още са в ранна фаза на развитие, но вече можем да кажем, че спечелиха милиони почитатели.

Всъщност няма еднозначно определение на понятието „мобилен портфейл“. Практически, това е дигитален еквивалент на физическия портфейл. В него се съхраняват така наречените дигитални стойности за оторизация. Те дават достъп до стоки и услуги. Тези стойности могат да бъдат под формата на:

  • Персонална идентификация като номер на ЕГН, на шофьорска книжа или карта за разплащане.
  • Неперсонални стойности – билети за градски транспорт, карти за намаления и други подобни.

Мобилните портфейли са защитени, тъй като съдържат изключително чувствителна информация. Това обаче не означава, че не могат да станат „жертва“ на онлайн измамниците.

Чрез мобилните портфейли могат да се изпращат и получават парични средства. За да изпратиш на някой пари чрез мобилния си портфейл, първо се увери, че получателят има достъп до телефона си. Процесът е изключително лесен – просто трябва да изтеглиш приложението за мобилен портфейл и да го инсталираш на смартфона си. След това влизаш в акаунта си и допълваш информаията за дебитни или кредитни карти, за да имаш достъп до средствата навсякъде, чрез дигиталния портфейл. Следващата стъпка е попълване на мобилния номер на получателя, до който желаеш да изпратиш определената сума пари. Допълваш ръчно и сумата, която изпращаш – тя ще се появи веднага в мобилния портфейл на получателя. Какви са предимствата на изпращането на пари през мобилен портфейл? На първо място - самият получател е улеснен, тъй като не се налага да изразходва време, за да се сдобие с парите. В момента, в който сумата пристигне в мобилния портфейл, тя вече е налична за използване и разплащания.

Ако искаш да правиш стандартна покупка онлайн през мобилния си портфейл, то трябва само отвориш приложението и да избереш желаната сметка (карта), от която искаш да направиш плащането. Когато става въпрос за разплащания във физически магазини, дигиталният портфейл се използва по същия начин, по който и безконтактните карти. Тъй като технолгията за извършване на трансакцията е една и съща.

Бъдещето на мобилните портфейли

В света има над 1.3 млрд. активни дебитни и кредитни акаунта и повече от 5 млрд. активни мобилни телефони.

Мобилният портфейл позволява на притежателя си да използва едно устройство за множество приложения. Това устройство в смартфонът и може да извършва следните функци: да се управляват дебитни и кредитни карти на потребителя; да се правят безконтактни плащания във физически магазини; да се пазарува дигитално съдържание; да се извършват плащания за онлайн покупки; да се управляват карти за отстъпка; да се получават онлайн оферти.

Какви са предимствата за търговците?

Част от предимствата за бизнеса са допълнителните канали за комуникация и таргетирането на аудиторията. Към тях добавяме и ръста в онлайн продажбите.

От друга страна, потребителите също виждат редица ползи в използването на мобилен портфейл. Улеснени покупки, само на един клик разстояние са цел, към която се стремят както клиентите, така и търговците. Мобилният портфейл представлява и универсален метод за плащания както за онлайн пазаруване, така и за офлайн.

Защо да ползваш мобилен портфейл?

Мобилният портфейл е по-сигурно място за парите ти, защото информацията в него е криптирана, за да могат детайлите на кредитната ти карта например, да останат скрити. Когато портфейлът прави трансакция на данни, то всъщност той не прехвърля информацията за твоя акаунт или други персонални данни. Вместо това, има просто криптирани кодове за плащане. С други думи, достъпът до личната ти информация е значително по-труден.

Мобилните портфейли са лесни за онлайн пазаруване, а освен това – в тях може да се съхранява информация за отстъпки в конкретни уеб сайтове.

Друго предимство на мобилния портфейл е факта, че може да замени физическите дебитни карти, които по принцип държиш в портфейла си. Освен че не се притесняваш от загубването или кражбата на пари, получаваш сигурност за много по-бърз трансфер на плащания, в сравнение с банковите операции.

 Интересът към новите разплащания все повече се засилва, а клиентите изглежда нямат търпение да изпробват иновативните технологии за пазаруване. Крайните потребители очакват не само мултифункционални дигитални портфейли, ни и все по-персонализирани и изгодни кредитни инструменти, съсредоточено върху индивидуалните потребности. Поради тази причина и кредитна карта AXI предоставя неограничени възможности на притежателите си, но и едновременно с това - липса на банкови такси, документации и изисквания. AXI кредитна карта е MasterСard и е безконтактна, което я прави по-сигурна и лесна за раплащания, както онлайн, така и на ПОС терминал. За да се убедиш в това, поръчай своята иновативна кредитна карта AXI онлайн или по телефон – ние ще ти я доставим безплатно до посочен адрес.