Най-добрите и най-лошите покупки, които можеш да направиш през ноември

Някои магазини вече украсиха витрините си с коледна тема. Предпразничното харчене започна, но ние те съветваме да почакаш, преди да се втурнеш по магазините. През ноември предстои ставащият все по-популярен у нас Черен петък, който може да ти спести пари. Дори Джон Рокфелер съветва да пазаруваме от разпродажби и на промоция, за да оптимизираме дори най-малките си разходи. Истината е, че пестейки капка по капка, чашата на финансовото благополучие изглежда по-скоро пълна, отколкото – празна. Така че не подценявай пазаруването, оптимизирай го и харчи умно.

Умното харчене съдържа сериозна доза сезонност, а ето какво е добре да купиш през ноември и какво – не.

1. Телевизор.

Покупката на телевизор ще е най-изгодна, ако я направиш през ноември. Защо? Родните магазини за техника вече се научиха да пускат специални промоции под знака Черен петък, а и в двата почивни дни след него. Намаленията в някои магазини миналата година достигаха над 50%, което за продукти със сравнително висока цена, са доста спестени пари. За да направиш най-добрата покупка, ти препоръчваме да не търсиш последен модел телевизор. За high-tech маняците, които желаят да притежават най-новите и модерни електроуреди, масови промоции като Черния петък не са добра идея. Заложи на технологията, която е била хит през миналия сезон. Тези модели обикновено са с най-голямо намаление, а в същото време далеч не са отживелица. Още дълго време ще  радваш на високо качество на телевизията, без да си платил твърде висока цена.

2. Лаптоп.

Друга техника, която винаги е в листа на продуктите с най-големи намаления на Черен петък и преди Коледа са лаптопите. Ако личния ти компютър отдавна те ядосва, сега е моментът да го подмениш с нещо по-добро и съвременно. Можеш да си спестиш половината от редовната цена на компютъра, ако го купиш през ноември. Моментът е подходящ и да направиш подобрения на персоналния си компютър. Продуктите от категории като компютърни аксесоари и периферия също са сред тези със сериозни намаления, така че – действай. SSD памет, външна памет, батерия, мишка, клавиатура – следи промоционалните предложения през месеца и сърфирай много по-бързо и удобно на приемлива цена.

3. Играчки и игри.

Коледа е времето, когато си разменяме подаръци, а когато в обкръжението ти има деца, покупката на продукти от категория играчки и игри си е направо задължителна. Търговците също се съобразяват с повишения интерес и точно през ноември пускат примамливи промоции и предложения. Правилните подходи, когато пазаруваш играчки за Коледа за близки деца са 2 – или ги набавяш значително по-рано (например от Черен петък), или ги купуваш в последния момент (на 24 декември). Така можеш да се снабдиш с нужните играчки на до 30-40% по-ниска цена. Ако избереш втория подход, имай предвид риска да не попаднеш на подходяща промоция и да се наложи да платиш обичайната стойност на продукта. Препоръчваме ти да се справиш с задачата още през ноември, за да си сигурен, че имаш подаръци за любимите си деца, като избегнеш коледните тълпи в търговските центрове.

4. Продукти за печене на сладкиши

Ще се изненадаш от тази категория продукти, но – да, сладкишите и всичко необходимо за приготвянето им са на добри цени през ноември. Това си има своето обяснение с все по-популярния и у нас Хелоуин. Ако пропуснем споровете ЗА и ПРОТИВ и погледнем съвсем прагматично – веднага след празника масово предлаганите лакомства се продават на половин цена. Купи ги тогава и ги използвай по Коледа.
За да приготвиш домашни коледни сладки пък се огледай за всякакви видове формички, тавички и други съдове за печене. През ноември тези продукти са също значително намалени, което ги превръща и в чудесен нискобюджетен коледен подарък.

5. Сватбени дрехи.

През ноември сезонът на сватбите приключва и сега е идеалният момент да се снабдиш с дрехи за предстояща догодина сватба. Защо? Магазините бързат да се разделят с дрехите от старите колекции, за да могат да заредят новите за следващия сезон. А всъщност, при официалните тоалети както за младоженците, така и за гостите на сватба, има универсални, винаги актуални модели, с които сега можеш да се снабдиш на чудесна цена.

А ето и какво да не купуваш през ноември.

1. Материали за ремонт и довършителни работи.

Сезонът на този тип стоки е в ранната пролет, около Великден. Тогава търговците подсилват нарастващото търсене с промоционални предложения. Сега би открил с намаление по-малко качествени стоки от този вид, така че по-добре отложи този тип покупки.

2. Мебели.

Обзавеждането също не е в разгара си през ноември и производителите и търговците на мебели се въздържат да дават някакви сериозни отстъпки сега. Препоръчваме ди да изчакаш за този тип покупки до януари-февруари, когато обикновено се пускат новите колекции мебели и старите се разпродават на безценица. Второто подходящо време за покупка на обзавеждане през годината е късното лято/ранната есен, когато ремонтите са в пика си, а логичната следваща стъпка след ремонта е обзавеждането. Заради повишеното търсене на мебели тогава, търговците се надпреварват за интереса на купувачите с разнообразни промоционални предложения, които ще ти спестят пари.

3. Домашен текстил.

Може да те изкушат красивите коледни елементи върху чаршафи, калъвки и покривки, които ще видиш навсякъде по магазините през ноември и декември. Ако изчакаш до януари обаче, може да ги купиш с межу 50 и 75% по-евтино, което си е атрактивна отстъпка, нали?

Не забравяй едно от най-важните правила за отговорно финансово поводение – да не се поддаваш на импулсивните покупки. Съобрази се със сезонността на предлагане на стоките и ще си спестиш сериозни суми. Ако пък намаленията винаги те сварват неподготвен, не забравяй за своята кредитна карта AXI. С нея можеш да си позволиш да се възползваш от най-добрите предложения и да възстановиш използваните суми по-късно, когато е по-удобно за твоите лични финанси.