Онлайн шопинг - защо е предпочитаната алтернатива?

Предпочитано ли е онлайн пазаруването и защо? Какво ни кара да пазаруваме чрез мобилни устройства и да плащаме с кредитни и дебитни карти? Най-логичният отговор е по-бързият процес, по-големият избор на артикули, повече спестено време и по-лесно плащане, без дори да излизаш от дома си. А много хора смятат, че пазаруването онлайн е по-безопасно за паричните ти средства и осигурява по-разумни финансови решения, отколкото традиционното пазаруване с кеш по магазините.

Онлайн купуването, а и продаването, се превърна във важна част от живота на много хора. Студентите и родителите разчитат на интернет, за да купуват и продават учебници на достъпни цени, виртуалните магазини позволяват на хората да пазаруват от домовете си без натиска на продавач, а онлайн пазарите осигуряват ново и по-удобно място за обмен на практически всички видове стоки и услуги.

Както бизнесът, така и клиентите са „прегърнали“ онлайн продажбите като по-евтин и по-удобен начин за пазаруване. Но както и всичко свързано с интернет, и тук има ползи и опасности, свързани с онлайн пазаруването. 

Как онлайн пазаруването сработва толкова ефикасно за всички нас?

Пазаруването онлайн е точно като стандартното пазаруване във физическия магазин. Можеш да купиш същите неща от домашния си компютър и понякога дори да получиш достъп до по-добри сделки и услуги.

А как да намериш по-изгодния артикул?

Когато пазаруваш онлайн, трябва да започнеш с търсене на правилния продукт. Това може да стане, като посетиш уебсайта на магазина, който има конкретната стока, която търсиш. А освен това можеш и да сравняваш цените между онлайн магазините.

На големите сайтове за търговия на дребно, фирмите и търговците имат снимки, описания и цени на стоките, които продават. Ако една по-малка компания няма средства за създаване на уебсайт, някои сайтове като Amazon и Yahoo! дават възможност на малките фирми и физически лица да показват продукти или да изграждат свои собствени онлайн магазини за месечна такса и такса за транзакция.

Други сайтове като eBay и Bidz осигуряват продажба под формата на търг, при който продавачите могат да показват артикули за минимална цена и купувачите могат да оферират за тези артикули, докато не приключи регистрацията или продавачът реши да я присъди на купувач. Повечето магазини също са поставили виртуални центрове за обслужване на клиенти на своите уебсайтове, така че можеш да се обадиш, да изпратиш имейл или да разговаряш с представител на живи клиенти, ако имате въпроси.

Покупка и получаване на продукта

След като намериш желания продукт, уеб страницата обикновено има опция за "плащане". Опциите за доставка включват стандартни, експресни и овърнайт доставки. Стандартната доставка обикновено отнема от 7 до 21 работни дни, а експресната може да отнеме два до шест работни дни.

Когато става въпрос за заплащане при интернет пазаруването, отново има разнообразни опции:

Е-check: Тази опция за плащане е точно като плащането директно от банковата сметка. Ако избереш да платишчрез електронна проверка, от теб се изисква да въведеш данните за сметката си. След това, сумата се взема директно от банковата ти сметка.

Кредитна карта: Когато плащаш с кредитна карта, трябва да въведеш необходимата информация за кредитната карта в предоставените полета. Необходимата информация включва номера на кредитната карта, датата на валидност, вида на картата (Visa, MasterCard и т.н.) и номера за сигурност, който обикновено е последните три цифри на гърба на картата, точно над подписа.Виж какви предимства за интернет пазаруване ти дава кредитната AXI Card.

Доставчици на плащания: Доставчици на плащания или компании за обработка на плащания, като PayPal, са фирми за електронна търговия, които предоставят услуги по разплащателна сметка. Те позволяват на хората безопасно да прехвърлят пари един на друг, без да споделят финансова информация. Преди да извършиш покупка чрезтози метод, първо трябва да настроиш профила си, за да потвърдиш информацията за кредитната си карта.

Предимства на онлайн търговията

Има много ползи, които могат да се спечелят от покупката и продажбата онлайн. Те включват:

Удобство: Много удобно е да можеш да пазаруваш от където си поискаш, дори от дивана си.

Спестяване на разходи: Пазаруването онлайн ти спестява разходите за шофиране до и между магазините, както и такси за паркиране. Също така ще спестиш време, като избягваш да стоиш на опашки, особено около празниците, когато магазините са претъпкани.

Разнообразие: Интернет предлага на продавачите неограничено място за съхранение, така че те са по-склонни да предлагат по-голямо разнообразие от продукти, отколкото във физическите магазини.

Няма продавач-консултанти: Във виртуален или онлайн магазин няма продавач, който да се движи наоколо и да те натоварва.

Лесно сравнение: Пазаруването онлайн премахва необходимостта да се скиташ от магазин до магазин, опитвайки се да сравниш цените.

Сещаш ли се и за друга причина, поради която пазаруването онлайн е предпочитана алтернатива? Сподели я с нас.