Пазаруване за празниците – колко ще похарчим и за какво

Празничният сезон е в разгара си и всеки съставя списъци за пазаруване - какви подаръци да купим и за кого, както и от кои магазини е най-изгодно да се пазарува.

Колко ще похарчим от бюджета си по празниците? Това е един от въпросите, които всяка година по това време буди любопитството на експертите.

Прогнозите за тези празници са, че всяка втора фирма в България ще даде бонуси на служителите си за празниците. За разлика от бонусите за Великден, тези за Коледа са много по-разпространени и по-високи като сума. Не винаги обаче Коледният бонус е под формата на 13-та работна заплата. Понякога работодателите дават бонусите под формата на ваучери, плащане на сметки за телефон, нов лаптоп или смартфон.

За какво ще се харчат паричните бонуси този декември?

Според прогнозите тази Коледа българите ще бъдат по-щедри откъм подаръци и харчове, в сравнение с миналите години. Българите планират да похарчат по около 350 лв. за коледни подаръци през 2019 г. В сравнение с изминалите 4 години по всяка вероятност тази година българите ще похарчат повече за празника, показва проучване на сайт за сравняване на цените.

През 2019 г. един български потребител ще планира подаръци средно за 10 души, като същевременно и бюджетът ще бъде по-висок от миналата Коледа.

В сравнение с 330 лв. през 2018 г., тази година българите ще планират средно да похарчат по 350 лева, което надхвърля със 150 лева същата тази сума отпреди четири години.

Хората, за които ще се купуват подаръци, са главно от широкия семеен кръг, а също и приятелите. Няма как да не признаеш, че именно за тези групи твои близки купуваш най-често подаръци.

Значителна част от пазаруването вече става по интернет: 71% от българските потребители на интернет тази година планират да направят поръчка от уеб магазин в страната, като 17% не изключват и поръчка от чужбина. Средно планираните средства за интернет покупки са 99 лева.

При българските потребители от сайтове в чужбина поръчват най-вече мъжете, а в моловете пазаруват с удоволствие жените, младежите и пенсионерите. Тези резултати от проучването съвсем не са учудващи.

Ранното пазаруване на подаръци – още от октомври - е характерно за едва 13% oт потребителите на интернет, а други 12% са склонни да отлагат покупките до последния момент.

Това важи най-вече за купувачите под 30 години и за мъжете. Те дотолкова отлагат покупките за последните дни, че в крайна сметка набавят подаръците по традиционен начин, например посещавайки моловете. Много често така се правят и прибързани и импулсивни покупки, тъй като времето притиска потребителите да се сдобият с какъвто и да е подарък, без да имат време да анализират. Разбира се, напълно очаквано жените започват от по-рано с пазаруването на коледни подаръци.

Според проучване, най-търсените подаръци по Коледа сред българските потребители ще са дрехите, парфюми и мобилни телефони. Средно за един подарък българският потребител ще отдели по 35 лв.

Как изглежда ситуацията в чужбина?

Интересна тенденция, която се посочва за тази година е, че американските потребители нямат намерение да теглят прекалено много кредити за покупка на подаръци. 55% от анкетираните американци в проучване от последните месеци, посочват, че ще ползват основно спестявания за пазаруването през декември.

Повечето хора (52% от запитаните в анкетата) твърдят, че тази година празничният им бюджет ще е същият като миналата година. 22% смятат да го намалят, а 13% - да го увеличат. Според Bankrate, възрастните американци (над 55-годишна възраст) подхождат по-консервативно към празничното пазаруване.

А когато става въпрос за подаръци, винаги е добре да разполагаш с повече средства, за да удовлетвориш и най-капризните желания на близките си. Кредитна карта AXI Card ти дава шанс да се разплащаш навсякъде лесно и бързо, без такса за пазаруване онлайн. Кредитна карта AXI Card е безконтактна и докато я ползваш за различни плащания, градиш своето финансово бъдеще. Това е така, защото плащайки с кредитна карта ти изграждаш кредитната си история - разбира се, стига да погасяваш всички вноски навреме. Имайки добра кредитна история, то означава, че имаш по-висок шанс за одобрение на заем от кредитна институция. Не забравяй, че именно добрият кредитен рейтинг е това, което те прави надежден кредитополучател. За да имаш добър кредитен рейтинг обаче трябва да използваш кредитни инструменти и с финансовото ти минало да можеш да убедиш кредитиращите институции, че може да ти се доверят.