19-те дестинации, които трябва да посетиш през 2019 година според CNN Travel

Началото на годината обикновено свързваме с планове за използване на полагащи се почивки, служебни графици на отпуските, а оттам – и на дестинации, които да посетим през годината. Кои са 19-те места, които да посетиш през 2019-та година и кой град в България се оказа сред препоръчаните от CNN Travel дестинации, ще научиш в следващите редове. Не забравяй, че за всяко пътуване кредитна карта AXI може да ти е верен спътник. С нея можеш да теглиш и плащаш навсякъде по света.

Крайстчърч, Нова Зеландия

Един от най-големите градове в Нова Зеландия,  Крайстчърч напомня на много хора за земетресението от 2011 година с магнитут 7,1 по Рихтер, причинило смъртта на 185 души. Днес разрушенията са само в спомените, а градът процъфтява. Улично изкуство, музикални представления на открито и, разбира се, новопостроения Национален мемориал за земетресението, поставят град в списъка на CNN Travel.

Египет

Страната на фараоните винаги е привличала турсити от цял свят. Уви, заради политическото напрежение и притеснения за сигурността, има отлив на посетители в последните години.

Какво е по-различно през 2019-та година? Много артефакти, допреди затрупани от пустинния пясък, днес са достъпни за туристи и разкриват нови и нови тайни от далечното минало. Предстои и откриването на Велик Музей на Египет до 2020-та година.

Фукуока, Япония

Замъкът Кокура е само едно от местата, които можеш да посетиш във Фукуока. История, храна и природа. В крайморския японски град Фукуока има всичко, от което тялото, духът и очите ти се нуждаят. Столица на едноименнната префектура, Фукуока е перфектната дестинация за всеки, който иска да избяга от свръх-посещаваните Осака, Токио и Киото. За любителите на кулинарния туризъм, тук има разнообразие от морски деликатеси, приготвени по традиционни за японската кухня рецепти. В никакъв случай не пропускайте Музея за изкуство във Фукуока, който отваря врати през март 2019-та година, след двугодишна реновация.

Гана

Замъкът на Кейп Коуст в Гана е мястото, където са били държани много роби преди депортирането им. Има и мемориал, напомняш за тези събития. В столицата Акра ще откриеш динамиката на нощния живот, която очакваш. По 335-километровото крайбрежие на Гана има много плажове, подходящи за сърф и удивителна дива природа, включително Националния парк Mole - дом на диви слонове, глигани и петнисти хиени.

Grand Canyon – САЩ

Природен парк Grand Canyon е с над 100-годишна история. Самият каньон е на 5 или 6 милиона години. Едно от чудесата на света и част от списъка на ЮНЕСКО на Световното наследство, там са откривани човешки артефакти от палео-индианския период. Каньонът е под закрилата на американското правителство от 1893 година и е обявен за Национален парк на 26 феяруари 1919-та. Дълъг е 277 мили и е дълбок 1 миля. Годишно е посещаван от над 6 милиона туристи.

Хаваи, САЩ

Макар и земетръсна зона, Хаваите са едно от късчетата на Земята, които определено си струва да посетиш. Като късче от Рая, групата острови предлагат спиращи дъха гледки, лазурни морски води, безкрайни плажни ивици и цялата екзотика на островния живот. Тук можеш да видиш активни вулкани, да опиташ от невероятната, предимно морска кухня, да опиташ оф-роуд приключение, гмуркане и какво ли още не.

Западните острови, Шотландия

Не е възможно да не си чувал за Стоунхейндж. Е, в Каланиш, Шотландия ще откриеш шотландския еквивалент на популярния култов комплекс. Камъните Каланиш всъщност са един от най-големите каменни комплекси в света. Състои се от 13 изправени камъка и се смята че датира отпреди 5000 години. Шотландия, освен в подобни исторически забележителности има и невероятно красива природа.

Яфо, Израел

Някога самостоятелен град, днес Яфо е един от най-популярните квартали на Тел Авив. Улиците на Яфо са пълни в търговци на бижута, скулптори, търговци на антики, производители на свещи и художници. Яфо датира от около 4000 години. Освен от богатата култура, ще бъдеш очарован и от типични местни храни, които можеш да опиташ.

Керала, Индия

Керала е щат в Индия, разположен по малабарския бряг. Слънце, пясък и море, хубава храна, плаващи къщи и природа. Регионът често е наричан „Домът на Бог“. Ако искаш да видиш Индия по различен начин, като място за почивка и релакс, Керала е мястото, което да посетиш. Не пропускай да опиташ храната.

Лихтенщайн

Кралство Лихтенщайн е малка държава в Централна Европа. Исторически, етнически, културно и географски свързана с Швейцария, Австрия и Германия, страната е шестата най-малка в света едва 160 квадратни километра.

Могат да бъдат видяни интересни дворци на рода Лихтенщайн, има изградени еко пътеки за катерене или каране на колела. Предстоят и тържества по повод 300-годишнината на Лихтенщайн.

Лима, Перу

В Лима ще откриеш цели 3 от 50-те най-добри ресторанти в света. През тази година в Перу ще се проведат множество събития, свързани с леката атлетика, така че дестинацията е подходяща за хора с такива интереси.

Ню Йорк Сити

Небостъргачите в Манхатън са нещо, което трябва да се види поне веднъж в живота. Като всеки огромен град в света, и Ню Йорк непрестанно се развива и променя, затова винаги е подходящ да бъде посетен отново. Когато се наситиш на разходката в Манхатън, можеш да посетиш харесвания от сърфистите плаж Рокауей. И не забравяй, че в Ню Йорк винаги е подходящо време за пица.

Нормандия, Франция

Нормандия е регион в северозападна Франция. Тук ще откриеш разнообразие от исторически забележителности. През 2019 година предстоят множество мероприятия, отзнаменуващи 75-тата годишнина от края на Втората световна война. В района има над 20 военни гробища, напомнящи за събитията от 1944-5 година. В крайбрежния музей Юта има възможност да видиш истински бомбардировач B-26.

Извън военната тематика, можеш да посетиш района на естуара на река Сена. Там се намира живописно пристанище и красиви места, привлекли окото на импресиониста Клод Моне.

Оахака, Мексико

Монте Албан е голям археологически обект в община Санта Крус Чочокотлан в южно мексиканския щат Оахака Освен с това, Оахака може да се похвали и като кулинарна дестинация. Задължително опитай Тлауда – царевична тортиля на грил, покрита с боб, свинска мазнина и сирене.

Оман

Оман, с неговите пясъчни дюни, планински вериги и най-зелените площи на арабския полуостров е също една от препоръчаните от CNN Travel дестинации през 2019 година. В лазурните води по крайбрежието можеш да видиш делфини и костенурки, а можеш и да посетиш една от най-големите пустини в света – Руб Ал-Хали (в превод: празно поле). Можеш да опиташ екзотични занимания като яздене на камила, пясъчни ски и други. Най-доброто време да посетиш Оман е между Октомври и Април, за да избегнеш големите летни горещини.

Пловдив, България

Както вече споменахме, в класацията на CNN Travel има българско предложение и това е град Пловдив. Красивият южен град предлага на туристите различни антични забележителности като амфитеатъра например. Разходките по калдаръмените улички на капана тази година ще могат да се съчетаят с редица събития, във връзка с обявяването на Пловдив за европейска столица на културата.

Сен Бартелми

Сен Бартелми е отвъдокеанско владение на Франция в Карибско море. Един от най-предпочитаните карибски острови за меден месец. На острова имат имоти френски милиардери и знаменитости. Островът е открит От Христофор Колумб и е наречен от него на брат му – Бартоломей.

Космическото крайбрежие, Флорида, САЩ

Космическият център Кенеди дава възможност да се докоснеш до интересни данни и факти, свързани с мисии на НАСА. Ако се интересуваш от космоса, тук можеш дори да опиташ симулатор на изстрелване на совалка.

Ваймар, Германия

Ваймар е град в провинция Тюрингия, Германия.Тук можеш да откриеш забележителности, свързани с периода на Валмарската република между двете световни войни. В града има също интересни музеи, както и днешния университет по изкуствата Баухаус. Точно с неговата 100-годишнина предстоят интересни събития в края на януари. В града ще откриеш и обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, като къщата на Гьоте и замъка Белведере.