Идеи за зимни ваканции в планината

Макар тази зима да е по-различна и да ни изправя пред куп предизвикателства,  на този етап българските зимни курорти все още са опция за бягство от града.

Ако си любител на снежната планина, зимните спортове или просто искаш да си вземеш почивка и да подишаш чист въздух, то тази статия я за теб.

Дори и при извънредните обстоятелства, в които се намираме, ще можеш да се полюбуваш на зимната планина, стига да имаш желание и да знаеш къде да отидеш. Ако със семейството ти искате да избягате от градския шум и да покарате ски или просто да съзерцавате природата, следващият списък ще ти даде свежи идеи:

  • Пампорово, Родопите - със сигурност не е най-известният и посещавам ски курорт в страната ни, но определено има какво да предложи на туристите. Разположен е на 1650 м надморска височина в подножието на връх Снежанка. Около Пампорово има множество интересни дестинации, които можеш да посетиш. Освен това, заради терена си, курорта има ски писти, подходящи и за начинаещи.
  • Местността Узана, Стара планина - Узана се намира на територията на община Габрово, в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина. В местността има както хотели, така и хижи. Освен лятото, Узана е идеално място за почивка и през студената зима. Ски пистите отново са подходящи за начинаещи. Именно в тази местност се намира и географския център на България. Узана се слави с чистия планински въздух, тишината и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическото с Черно море, който на територията на България е известен като туристически маршрут „Ком - Емине". На запад е пътя към хижа „Мазалат" и масива Триглав (2276 м), а на изток - към прохода Шипка и връх Хаджи Димитър.
  • с. Чифлик, Троянски Балкан - село Чифлик се намира на 16 км западно от живописния град Троян, при извора на река Бели Осъм. Климатът е планински, със сравнително прохладно лято и снежна зима.

Чифлик е предпочитана дестинация за селски и еко туризъм, а през зимата е същинска снежна приказка. И дори през зимата ще можеш да посетиш различни исторически забележителности край с.Чифлик - Троянски манастир, Клисура, крепост Копсис (Анево Кале), Сопот, Копривщица.

  • Цигов Чарк, Родопите - още една не толкова популярна дестинация за ски, но за сметка на това изключително живописна. Пистата е 1200 м с малка денивелация. Наблизо е и язовир Батак.
  • Сапарева баня  - знаеш ли, че в Сапарева баня е единственият континентален гейзер-фонтан в Европа? Понякога водата изригва с височина 18 м. Сапарева баня определено има какво да предложи на туристите - от гореща минерална вода до интересни планински маршрути, които се намират в местността.
  • село Гела - не само лятото е време за селски туризъм в Родопите. Снежните дни са идеални да се скриеш в някоя стара къща и да гледаш огъня в камината, докато похапваш традиционни ястия. Село Гела е още една причина да избягаш далеч от града и да се отдадеш на заслужена почивка в планината.
  • Чепеларе - градът се намира в област Смолян и е едно от най-живописните места в Родопите. В града има разнообразие от хотели и къщи за гости. Чeпeлape пpeдлaгa 7 мapĸиpaни cĸи пиcти и 5 cĸи пътя, paзпoлoжeни в пoднoжиeтo нa вpъx Meчи чaл. Πиcтитe ca paзпoлoжeни нa виcoчинa мeждy 1156м. и 1870м. и ca c paзличнa cтeпeн нa тpyднocт. За туристите фyнĸциoниpa мoдepeн 4-ceдaлĸoв лифт c ĸaпaцитeт 2000 чoвeĸa нa чac, ĸoйтo пpeoдoлявa paзcтoяниeтo oт Чeпeлape дo вpъx Meчи чaл зa 9 минyти.

Ако вече планираш зимната си ваканция, не забравяй, че с кредитна карта AXI Card можеш да се разплащаш безконтактно и нямаш такса при пазаруване онлайн. Освен това - при всяка транзакция получаваш безплатно SMS известяване, за да следиш в реално време движенията по сметката си. Кредитната карта AXI Card е с много предимства и е алтернатива на стандартните платежни инструменти. AXI Card ти дава шанс да разполагаш с парични средства, като кандидатстваш бързо и улеснено - по телефон или онлайн.