Идеи за почивки покрай Великден

Пролетта скоро ще е тук, а с нея и настроението ти за приключения и ваканции на далечни места. Ако искаш този Великден да отскочиш до някое по-топло и екзотично място или просто да посетиш още една исторически богата страна, то тази статия ще ти се стори повече от интересна. Ето кои са нашите предложения за почивки покрай Великденските празници. 

1. Италианските езера

Разположени сред южните предпланини на Алпите, италианските езера се простират на четири различни региона на северозападна Италия: Пиемонт, Ломбардия, Трентино и Венето. Най-известното трио включва: великолепния Маджоре, където заснежените върхове образуват драматичен фон на пленителните острови Боромео; заблуден Комо, където планините се потопят в дълбоките води, а очарователните села се вкопчват в склоновете; и огромната и много разнообразна Гарда, подобна на фиорд в северния си край и наподобяваща море на юг. Освен това има и редица по-малки, спокойни езера, изпъстрени сред долините, които да изследваш по време на пролетната си ваканция.

2. Адриатическото крайбрежие на Хърватия

Крайбрежната ивица на Хърватия е осеяна от ясно синьото Адриатическо море, разкрива културното наследство на италианците. От Риека на север до Дубровник на юг можеш да откриеш изумително разнообразие на фона на приятен средиземноморски климат. Разгледай историческите културни забележителности в Сплит, лятната резиденция на император Диоклециан, който в 4-ти век в сърцето му построи експанзивния дворец на цитаделите.

Можеш да посетиш планински селища на остров Брач, да откриеш приказни плажове и грациозния Стар град на Хвар, както и да се разходиш по цитаделата на укрепения град Дубровник. Адриатическото крайбрежие е мечта за моряците, където множеството острови рисуват пленителна гледка, окъпана в пролетни цветове.

3. Атина и Пелопонес, Гърция

Град на древния свят и люлката на западната цивилизация, гръцката столица Атина прелива от величествени гледки. Богатите музеи на града разкриват многобройните трансформации в историята, подробно описана от разнообразните експонати. От края на април до юни е най-доброто време за посещение на Гърция и в частност на столицата - едни от най-добрите места за пролетна ваканция в Европа. Меките и топли температури и слънчевите дни създават приятен климат, в който да откриеш насладите на страната.

4. Севиля, Испания

Испанският град Севиля не се свързва само с портокали, фламенко и бикоборство. Живописната столица на Андалусия, разположена на брега на река Гуадалквивир, има голямо историческо значение. Това е домът на най-стария кралски дворец в Европа, който все още се използва ежедневно, затворът Алказар, както и най-голямата готическа катедрала в света. Наслади се на тапас, както и посети стария еврейски квартал на Барио Санта Крус.

5. Ротердам, Холандия

Тъй като Амстердам и посетителите на холандската столица страдат в резултат на прекалено насищане от туристи, отдай се на отговорно пътуване, като посетиш алтернативна дестинация в Холандия - Ротердам. Динамичният съвременен силует на града обхваща изключително разнообразие от архитектура - от уникалните кубични къщи на Blaakse Bos до огромната пазарна зала във формата на подкова. Насочи се към кулата Euromast, най-високата сграда в Холандия, за фантастичен поглед към града и бреговата ивица.

Вторият голям град на Холандия е и най-голямото пристанище в Европа. Пристанищните дейности обаче почти не засягат Ротердам, който е неочаквано тих и привлекателен. Най-известният от неговите музеи, великият музей Boijmans van Beuningen, в момента се обновява, като части от колекцията му са изложени на различни места в града. В града има и други локации от световна класа, които не трябва да се пропускат, например галерия за съвременно изкуство Kunsthal и впечатляващият институт Het Nieuwe, който се фокусира върху иновативни експонати за архитектура, дизайн и електронна култура. Определено Ротердам е идеално място за почивка по време на Великден.

6. Западна Исландия

Исландия се слави със своите непокътнати пейзажи и спиращи дъха природни чудеса. Април е последният зимен месец в Исландия, когато танцуващите, мигащи северни сияния все още са потенциално видими. Месец май е пролет в Исландия и е чудесно време за посещение на страната преди летния сезон да започне през юни. Отдалеченият регион на Западните фиорди има пусти райони, които създават природни резервати от красота и плодородие, непознати другаде в страната. Районът е дом на някои от най-зашеметяващите фиорди на Исландия и предлага изключителен туризъм през необитаеми пейзажи, докато скалите му са дом на буквално милиони морски птици.

Разгледай чуждестранните пейзажи в залива Исафхардарджуп, разходи се из великолепната планинска природа покрай водопадите в Исафьордур и виж диви животни, включително тюлени и китове.

7. Прованс, Франция

Известен с разнообразните си пейзажи, Прованс в югоизточна Франция е дом на равнинните простори на равнините на Камарг, полетата на лавандула, буйните лозя, маслинови гори и борови гори. А средиземноморският климат на региона засилва туристическия сезон в плажните курорти. Разгледай средновековните стени и сводести зали на монументалните Palais des Papes в Авиньон и съкровищницата на местната продукция на уличния пазар в града. Посети заградените села като Гордес и Менербес, кацнали на гористи върхове в планините Люберон, преди да се отправиш към Лазурния бряг, за да се насладип на дни в бляскавите крайбрежни градове Кан и Сен Тропе по искрящата френска Ривиера.

8. Краков, Полша

Март довежда размразяването в Полша и до май страната се радва на възхитително пролетно време. Насочи се на юг от столицата, за да посетиш изключително красивия град Краков, окъпан в слънчева светлина. Местните жители продължават да мислят за своя град като културен и интелектуален център на Полша, макар и вече да не е столица. Градът е лабиринт от тесни калдъръмени улици, водещи от средновековния пазарен площад, облицован със сложни църкви до велики бюргерски къщи и дворци.

Построен на хълм, извисяващ се над река Вистула, емблематичен замък Вавел се извисява над Краков. Преди това - седалище на властта на полските крале, тя продължава да символизира не само града, но и полското величие. Съседната Краковска катедрала е готически шедьовър - параклисът Сигизмунд и криптата на лабиринта не бива да се пропускат. Офертите за почивка в този живописен град определено няма да натоварят бюджета ти.

9. Шотландия

Пролетта е прекрасно време да посетиш Шотландия. Април и май са по-сухи от летните месеци, но все пак е разумно да си предвидиш водоустойчиви дрехи и обувки за пътуването. В столицата посети великолепния замък в Единбург и се разходи по кралския път, преди да разгледаш изложбите в Националния музей на Шотландия. На брега, морският град Сейнт Андрюс е признатият дом на голфа, известен с многото си игрища и Британския музей на голфа, както и най-старият университет в Шотландия от 15 век.

А как да финансираш следващата си пролетна ваканция - кредитна карта AXI Card ти дава множество възможности, включително и да управляваш средствата си в реално време.