Топ дестинации за селски туризъм в България

Селският туризъм става все по-популярен и предпочитан сред българите. Това се дължи на няколко причини. Първо, стандартните дестинации вече губят чара си, заради тълпите от хора и липсата на оригиналност. Второ, световната пандемия наложи нови правила в туристическия сектор и пътуването като цяло, което наложи на потребителите да търсят нови и по-приемливи алтернативи за туризъм, които не включва огромни хотели, тропически острови и самолетни билети до Азия и Малдивите. Посещаването на препълнени площади, търговски центрове и музикални фестивали също остана някъде в сякаш далечното минало. Затова пък жадните за приключения туристи станаха по-креативни и находчиви и винаги ще намерят страхотно местенце за почивка или пък за епично приключение.

Селският туризъм в България е уникална възможност да се докоснеш до старите български традиции, натуралните био продукти, гостоприемството на народа ни и онези уютни и красиви български стари къщи. Подобни усещания няма как да откриеш, дори и при най-скъпото си и екзотично пътуване. Затова пък, има десетки български села, само на час-два разстояние от теб, които чакат да те посрещнат с домашни гозби, прелестни планински гледки и чист въздух.

Тук ти даваме няколко любопитни идеи за селски туризъм, накъдето и да се насочиш, няма да съжаляваш.

Рибарица

Това е най-дългото село в България и се намира в прекрасния Тетевенски балкан. Това е една от най-красивите български дестинации не само за лятото, но и за зимата - може просто да се любуваш на природата, която те заобикаля, но те съветваме да пробваш и колоезденето из местността, както и преходите в околностите. Има множество китни местенца, на които да отседнеш и да похапнеш вкусни домашни гозби. Ако си фен на пешеходния туризъм, то обезателно посети някоя от хижите в близост до Рибарица.

Хухла

Намира се до самата южна граница на България. Може да се изкачиш и на близкия връх Св. Илия и да погледнеш към необятните гръцки ниви, простиращи се на юг. А самият връх Св. Илия е светилище от 12 в.пр.Хр. Наблизо се намира и калето на Хухла, за който се предполага, че е средновековният замък Родостица.

Родопското село Бели Пласт и Каменните гъби

Интересното скално образувание Каменните гъби се намира в близост до село Бели пласт. Ще можеш да се насладиш на мистичната красота на Родопите, да вкусиш традиционни родопски ястия и същевременно да обиколиш красивите и диви околности на Източни Родопи.

Лещен

Няма как да не харесаш това село, ако си запален архитект или фотограф. Тук времето е сякаш спряло, а спокойствието и идилията се усещат осезаемо. В Лещен има не малко къщи за гости, както и кръчми, арт галерии и прекрасни панорамни гледки. В селото се намира и прословутата Глинена къща, която е известна още и като къщата на Флинстоун. Определено това е едно от най-известните в последните години места за селски туризъм и има защо.

Ковачевица

Още едно родопско съкровище, което, ако посетиш веднъж винаги ще искаш да се връщаш поне веднъж годишно. В Ковачевица повечето къщи за гости се резервират с месеци напред. Каменни къщи с дувари, калдъръмени улички и покриви от плоски плочи - това е обичайния изглед, когато се събудиш в Ковачевица. А стаите са с онези стари огнища и неподражаема българска атмосфера.

Горна Арда

Селото, разбира се, се намира до изворите на река Арда. Местността около селото е като от стара приказка - зелени поля, вековни гори и магията на непозната планина.

Говедарци

Говедарци е идеална дестинация както за лятото, така и за снежната зима. В студения сезон те очакват ски писти, множество туристически маршрути и прекрасни къщи за гости, в които ще те нагостят с ястия собствено производство. През летните месеци пък, селото е отправна точка са десетки преходи из Рила, рилските езера и връх Мальовица. Селото е скътано между извисяващи се скални зъбери, малка рекичка, перфектна за риболов и оттук може да се полюбуваш на красотата на Рила планина. Наблизо има и изключително много места за къмпинг, от които ще гледаш към вечно зелените гори и сгушените къщички на едно от най-живописните български села.

Долен

Село Долен се намира недалеч от Гоце Делчев. Архитектурата му напомня за Ковачевица и Лещен, а селото е културно исторически резерват. Част от къщите със 150-годишна история даже имат нови собственици, които се стремят да запазят автентичността им и традиционния облик.

Преди да се отправиш към някоя от тези неповторими дестинации ти препоръчваме да вземеш със себе си кредитна карта AXI Card, за да разчиташ на допълнителни финансови средства, дори когато си на път.