6 идеи за пътуване в България

Не е задължително да пътуваш в чужбина, за да имаш страхотна ваканция и незабравимо лято. Нашата страна предоставя безброй възможности за пътувания до прекрасни дестинации, които ще те удивят с красотата си. Без значение, дали търсиш морски бриз или планинска прохлада, България ти дава разнообразие от възможности за идното лято.

В тази селекция обаче сме избрали някои от не толкова популярните места и забележителности, които можеш да посетиш през топлия сезон:

Село Рибарица

Рибарица се намира в старопланинския край, в Тетевенския балкан, на 12 км от град Тетевен и 138 км североизточно от София. Селото е разположено на бреговете на река Бели Вит и е едно от най-живописните в страната. Рибарица е едно от най-красивите кътчета за пролетна или лятна почивка, предлагащо разнообразни места за настаняване и удивителна природа. От селото имаш възможност да поемеш и към няколко планински хижи, ако обичаш планинските преходи.

Село Долен

Долен  се намира в планински район, в Родопите, на 28 км източно от Гоце Делчев. Долен произлиза от стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето. Баирите пък са пълни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на българското възраждане. Селото се намира на стар римо-тракийски път. Доказателство за това са историческите останки от самия път в източния край на селото, както и римския мост в местността Банян.

Селото е обявено за архитектурен резерват. В него има над 300 традиционни родопски къщи, които са се превърнали в магнит за българите, които ценят селския туризъм. Къщите в село Долен са с забележителен архитектурен план и една част от тях са превърнати във вили за гости.

Около седемдесет са къщите, които са паметници на културата и това превръща селото през 1977 г. в културен исторически резерват "Долен".

Момчиловци

Момчиловци е още едно от скритите чудеса на Родопите - разположено сред малка котловина на югоизток от Роженския проход. Според предание, преди турското нашествие селото е носило името Руйново. Иначе сегашното име на селото, идва от легендарния Момчил юнак, защитник на местното население. Крепостта на храбрия военачалник се намира недалеч от селото в местността Подвис, до която води древният път Друмът.

Гостите на селото имат възможност да посетят историческия музей и етнографската сбирка, както и художествената галерия. Друга забележителност на родопското село е построената през 1836 г. църква "Св. Св. Константин и Елена".

От селото тръгват много туристически пътеки, които минават покрай вековни гори и водят до историческите местности Момина вода, "Рожен", "Хайдушки поляни", до хижите Момчил юнак и Преспа, до Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Момчиловци определено е от местата, на които ще искаш да се връщаш многократно.

Чепеларе

Чепеларе е малко градче, което се намира в южна България в близост до Смолян и Пампорово. Градът е разположен на двата бряга на река Чая. На километър от Чепеларе се намират ски пистите Мечи чал 1 и Мечи чал 2, които се обслужват от лифт. Чепеларе е страхотна дестинация както за ски туризъм, така и за туристически преходи през лятото.

Ако си любител на историческите забележителност, от периода на Първата и Втората българска държава в местността са открити доста средновековни крепости, селища и некрополи, някои от които продължават да се използват още от тракийско време.   

Родопите е известна като планината на Орфей и бесите - пазителите на прочутия храм на Дионисий. Археологичните разкопки свидетелстват за наличието на живот от около ХІІ век пр. Христа. Останките от тракийски крепости говорят, че в древността тук е кипял богат културен живот.

През епохата на Българското Възраждане в гр. Чепеларе и селищата около него е имало оживена културно-просветна дейност, илюстрирана от съществуващите храмове и параклиси.

Туристите може да разгледате църквите Св. Атанасий и Св.Богородица, както и Музеят по спелеология и български карст, който е уникален по вид не само у нас, но и на Балканския полуостров.

Чудните мостове

Едно най-впечатляващите природни творения в България определено са Чудните мостове. Те са известни още като Скални мостове и се намират в близост до Асеновград и Смолян, малко преди Чепеларе. Мостовете представляват пещера, образувана от механичното действие на водата на река Еркюприя. Скалното образувание разполага с три арки с височина около 50 м. Феноменът привлича хиляди туристи, както български, така и чуждестранни. Чудните мостове са привлекателна дестинация за любителите на катеренето.

Крепостта Овеч

Овеч е средновековна крепост, която е разположена точно до град Провадия, на 53 км западно от град Варна и на около 400 км от гр. София. Крепостта е известна с няколко имена. Най-старото от тях е византийско Проват. Българите я наричат ​​Овеч, а турците Таш хисар (в превод от тур. - каменна крепост). Крепостта е разположена върху плато над града, като е изградена от византийците.

Археологическите проучвания установяват, че укреплението се използва от ІІІ в до първата десетилетия на VІІв и след това до края на ХVІІв.

Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Овеч има три входа. Източният подстъп е запазен в оригиналния си вариант с изсечени в скалата каменни стълби. Западният вход е достъпен откъм града чрез оригинална спираловидна стълба със 111 стъпала. Главен за крепостта е северният вход. Преди него е изградено мостово съоръжение с дължина 150 м, което свързва твърдината със съседно плато Табиите.

При посещение на крепостта можеш да разгледаш и отворен кладенец, дълъг 79 м, митрополитската църква, рицарски затвор, кулата с дяволската пътека и Калугерските дупки. Крепостта работи целогодишно.

Не забравяй да използвай и кредитната карта AXI Card, за да покриваш разнообразните си разходи на месечна база, за да не се лишаваш от любимите си хобита и забавления. С кредитна карта AXI Card  можеш да се разплащаш безконтактно и да управляваш средствата си в реално време онлайн.