7 урока за парите от настолни игри

Настолните игри винаги са били чудесен начин да прекарваш времето си със семейството. Бордовите игри, които са издържали теста на времето, често са предизвикателни, непредвидими и забавни за всеки, който играе.

Много от тези класически настолни игри от нашата младост имат някои доста важни финансови уроци, които успешно преподават на играчите. Дори без да осъзнаваме, голяма част от настолните игри са ни научили на не малко ефикасни съвети, свързани с финансовия ни живот и управлението на паричните потоци. Възможно е да не си забелязвал това, когато си дете, но всъщност тези седем популярни бордови игри са имали скрити послания за парите, които е много вероятно да са останали с теб години наред.

Разбери кои са настолните игри, които са ни помогнали да схванем финансовия свят по-лесно, по-бързо и със сигурност по по-забавен начин:

  • Monopoly – колко време си прекарал да играеш тази игра, като дете? Едва ли можеш да кажеш с точност, защото Monopoly е едно от онези забавления, които са изяждали огромна част от времето на нащето детство. Успоредно с това обаче са ни давали незабравими уроци за парите. За разлика от повечето други игри в този списък, Monopoly е предимно за пари. Може да се твърди, че играта възнаграждава алчността и е урок в нарастващото разделение между имащите и нямащите. В крайна сметка обаче, урокът, който наистина трябва да вземеш от , е значението на умните инвестиции. Спечелването на играта изисква да умееш да използваш парите си, за да създаваш повече пари. Не е нужно да си железопътен магнат, за да видиш ползите от отдаването под наем на парите си например.
  • Шах - Шахът е сложна игра, но и личните финанси могат да бъдат сложно начинание. Докато някои шахматисти са по-добри от други, всеки, който играе шах, без значение от нивото му, е нужно да мисли с няколко хода напред, ако иска да успее. Големите шахматисти могат да мислят много, много ходове в бъдещето. Те не виждат само черно-бялата дъска и наредените фигури на нея, те виждат всички  възможни начини, по които могат да бъдат наредени фигури. Успешното управление на парите изисква не само отчитане на твоето настоящо финансово състояние, но и възможните бъдещи фактори и последствия от настоящите действия. Доброто лично финансиране означава да подготвяш парите си и себе си както за вероятни, така и за неочаквани неблагоприятни бъдещи събития. Колкото повече виждаш, толкова по-добре можеш да планираш, а следователно - толкова по-вероятно е да успееш
  • Sorry! - играта е наречена „Съжалявам“, защото многократно по време на играта, хората принуждават други играчи да се върнат обратно към стартовата линия. Какво е важно в тази настолна игра – това, че връщането към началото е разочароващо, но не е катастрофално. Ако направиш голям напредък в някое свое начинание и след това, точно преди финалната линия и преди големия успех, обстоятелствата те принудят да се върнеш обратно, оттам откъдето си започнал, това не бива да убива ентусиазма ти.
  • Риск - Риск е игра на глобален конфликт, където всеки нахлува при всички останали. Тъй като успехът зависи от стойностите на зара, които ще ти се паднат, спечелването на играта всъщност зависи изцяло от късмета ти. В действителност, късметът е част от уравнението, но успехът обикновено зависи много повече от солидната стратегия и от изчисляването на рисковете. Същото важи и за успеха с парите. Късметът е част от финансовия успех. Някои неща винаги ще бъдат извън контрола ти и трябва да свикваш с това. Осигуряваш си по-голям шанс да постигнеш целите си, обаче, ако имаш страхотна стратегия и си готов да поемаш разумни рискове.
  • Pictionary - Може да не мислиш, че една игра за рисуване има много общо с личните финанси, но ще се учудиш, ако пробваш тази. И това е така, защото Pictionary не е наистина игра за рисуване. Става дума за комуникация. Добрите играчи на Pictionary не трябва да бъдат велики художници - те трябва да бъдат велики комуникатори. Всъщност в Pictionary спечелването не зависи от способността ти да рисуваш истински слон. Вместо това, печеленето зависи от способността ти да накараш партньора си да предполага "слон". Трябва да познаваш партньора си, за да предадеш идеята си по най-добрия начин, така че бързо да бъде разпозната.  Добрата комуникация е от решаващо значение за управлението на личните финанси. Трябва да разбераш как партньорът ти комуникира. Недоразуменията могат да бъдат вредни за всяка връзка, но финансовите недоразумения могат да бъдат особено разрушителни.

За да си осигуриш още едно разумно решение, по отношение на финансите ти, кандидатствай за своята, с която можеш да плащаш безконтактно и да се радваш на пари по всяко време. Не забравяй, че кредитната карта AXI Card ти помага да изградиш добрата си кредитна история.