Финансовите навици, които да следваш задължително

Дори и да има десетки материали със съвети за финансова стабилност, бързи и сигурни печалби и гарантирани спестявания, то никога не е излишно да прочетеш още едно четиво, пълно с полезни практики. Колкото повече си втълпяваш тези правила, толкова по-голяма е вероятността да започнеш да ги спазваш. Не забравяй, че дори да усвоиш само няколко от полезните навици, все ще ти бъдат от полза за в бъдеще.

Представяме ти едни от най-важните правила за лични финанси, които ще са ти от огромна полза. Ти можеш да направиш изводите за себе си – кои спазваш и кои не.

  • Проследявай си приходите и разходите – най-добре е да си водиш записки на всички приходи, които домакинството ти получава, както и на всички разходи на месечна или седмична база. Така ще можеш да погледнеш нещата от друг мащаб и да съотнесеш приходите с разходите си.
  • Не харчи безразборно за подаръци – понякога хубавите и стойностни подаръци за близките хора, могат да не струват цяло състояние. Изгради си навик да купуваш вещи, които си заслужават, а не просто да харчиш огромни суми за непрактичен разкош. Добра алтернатива тук са промоциите и разпродажбите онлайн. Така можеш да намериш това, което търсиш, но на значително по-ниска цена.
  • Ако имаш няколко задължения към банкови институции, следи възможностите за рефинансиране. Така можеш да си спестиш значителни суми по лихви.
  • Ограничи до минимум импулсивните покупки. Този навик е познат на много хора, но реално не води до подобряване на финансовото ти положение, а точно обратното. Емоционалното пазаруване често е основна причина за финансови проблеми, изпадане в големи дългове и невъзможност за погасявания на кредитни вноски. Тук на помощ отново идва бюджетът и стриктното му спазване. Полезна тактика срещу импулсивни покупки е и създаването на списък със задължителни покупки и следването на въпросния списък, без излишни разходи по ненужни неща.
  • Плащай сметките си онлайн, когато това е възможно – това е една чудесна алтернатива на традиционното плащане по гишета. Ако свикнеш да плащаш задълженията си онлайн, това ще ти спести много време и усилия. Така няма да имаш причина да отложиш погасяването на някоя сметка, само защото нямаш време да отидеш до съответния обект или навън е дъждовно. По този начин ще нареждаш на време задълженията си към институции и ще си изряден платец.
  • Проучвай добре артикулите, които искаш да закупиш онлайн – това важи за повечето големи покупки, които смяташ да направиш през интернет. Имай предвид, че има стотици онлайн магазини и цените на един продукт могат да варират доста. Това означава, че ако прибързаш и просто решиш да закупиш нещо от първия сайт, който виждаш, то има голяма вероятност да не сключиш най-добрата сделка. Запомни, че в интернет имаш неограничена възможност да разглеждаш десетки оферти, преди да вземеш решение и съответно – да сравниш плюсовете и минусите на всяка сделка. Затова винаги бъди нащрек за промоции и намалени стоки, докато сърфираш из мрежата.
  • Избирай внимателно и информирано кредитната карта – не е нужно да сключваш договор за кредитна карта с първата банка, която ти прати по пощата предложение за пластика. Не забравяй, че трябва да прецениш всички предимства, които ще има за теб конкретната кредитна карта и да анализираш, дали наистина тя отговаря на твоя потребителски профил. Ако кредитната пластика има плюсове, от които едва ли ще се възползваш скоро, то не е разумно да я използваш, само защото има „страхотни предимства“. Прецени добре, дали ти е нужна международна кредитна карта или не, дали ще резервираш често самолетни полети с нея или ще я ползваш само за възникнали спешни и неотложни разходи. Имай предвид, че банковите кредитни карти имат не малко такси и оскъпявания, в допълнение на лихвата. От друга страна, при небанковите кредитни компании, процедурите за кандидатстване и получаване на пластиката са далеч по-опростени. AXI е кредитната карта MasterCard, с която можеш да се убедиш в плюсовете на небанковите кредитни инструменти. С нея можеш да пазаруваш онлайн без такса и да се разплащаш безконтактно на ПОС терминали. Гъвкавата кредитна карта AXI има 18% годишна лихва при плащане на ПОС и онлайн, а с нея можеш да се сдобиеш, като кандидатстваш дистанционно. Дори не е нужно да напускаш дома си, за да получиш одобрение за кредитната AXI Card, освен това ще ти я доставим директно до адрес. С AXI Card можеш да изградиш финансовото си бъдеще бързо и безпроблемно.
  • Следи движенията по кредитната си карта периодично – освен да избираш разумно кредитната си карта, трябва и да я използваш разумно. Периодичното следене на наличността по картата е задължително условие, ако искаш да предотвратиш злоупотреба от трети лица. Колкото по-често проверяваш баланса си, толкова по-добре за теб.