Как да изберем ски екипировка?

Сезонът на зимните спортове е в разгара си. Планината е страхотно място както за отдих, така и за спорт, стига да си екипиран добре.

Без значение, дали планираш да пътуваш до някоя далечна зимна дестинация или до близкия планински курорт, добрата екипировка ти е изключително необходима. Дори да не си запален скиор, това не означава, че не ти трябва добро яке и качествени обувки за зимната планина. Точно затова е добре да се запасиш с качествена екипировка, дори за разходките в планината. За тази цел кредитна карта AXI Card ти дава възможност да разполагаш с достатъчно парични средства, за да заложиш именно на качеството при пазаруване. Не спестявай от качествена зимна екипировка, защото това би ти коствало повече, отколкото предполагаш. С кредитна карта AXI Card можеш да пазаруваш по всяко време бързо и безпроблемно, включително и онлайн. Трябва да знаеш и че пазарувайки в интернет, с кредитна карта AXI Card не плащаш допълнителни такси.

И след като вече знаеш как да си набавиш допълнителните средства за пазаруване, ето няколко полезни съветa за избор на зимна екипировка:

Вероятността да се нараниш, докато си на пистата е много голяма. Имай предвид, че ски облеклото трябва да те пази от студа и снега, но без да ти пречи на всички останали дейности. Затова, когато търсиш ски екипировка, направи предварително проучване за различните брандове, тъй като защитата от студа не е единствения фактор, който определя качеството.

От съществена важност е да предпазваш главата си и съответно екипировката, която избираш трябва да бъде съобразена с твоето ниво и умения да караш ски. Добрата екипировка включва ски маска, която ще пази очите ти от вредните лъчи на слънцето, както и от снега и вятъра. Маската за глава пък ще задържа топлината, която отделяш, ще пази дробовете ти от студения въздух, който вдишваш и ще пази лицето ти. Следва и ски каската. Качествените ски каски са направени с отвори за вентилация и имат подплата отвътре, за да ти пазят топло, докато си с тях, освен, че ще предпазват главата ти от нараняване.

Трябва да помислиш и за термо бельо, което да е от отвеждаща влагата материя. Когато става въпрос за термо бельо, вече има голямо разнообразие и освен високо качество можеш да намериш и добре изглеждащо бельо, което да е идеално за зимни условия.

Следващият слой от ски екипировката включва пуловер, полар, суитшърт, елек и други, които да облечеш над термо бельото.  Тяхното предназначение е да топлят и да осигуряват комфорт. Тук обърни специално внимание на материите, за да си сигурен, че осигуряват топлина.

Друга важна част от екипировката са ски панталоните или ски гащеризоните. Панталонът трябва да е едновременно водонепромукаем, с висок воден стълб, и топъл и трябва добре да ти става, като покрива и самите ски обувки. Освен да държи топло, панталонът не трябва да ти пречи да се движиш нормално. Най-добре е и да е с регулируеми маншети за сняг.

Ски чорапите, които избираш трябва да са ти по мярка, да са термо и да бъдат еластични. Добре е да прилепват плътно по крака ти.

Не забравяй и не подценявай ръкавиците. Те трябва да са водоустойчиви, за да пазят ръцете ти от студа. Те трябва да са достатъчно свободни, за да може въздухът да циркулира нормално и в същото време добре прибрани, за да може да имаш хубав захват за щеките.

Ски обувките (или сноуборд) са твоята връзка със ските и сноуборда. Обувките трябва перфектно да се свързват с автоматите, пренасяйки движението на тялото директно към ските и сноуборда. Хубавите ски обувки прилепват плътно към крака и не позволяват движение на краката в самите обувки. И в зависимост от уменията ти да караш, трябва да са достатъчно твърди, за да посрещнат натоварванията от стила ти на каране. Не забравяй, че това е една от най-важните част от цялостната екипировка, защото неудобните или неподходящите обувки могат да доведат до травма.

Ски якето трябва да е непромукаемо, с висок воден стълб, с множество малки джобчета и раздели. Освен да изолира студа, така ще ти бъде и удобно за носене и ще побира всички жизненоважни неща за планината.

Инвестицията в качествена ски екипировка си заслужава. Тя ти дава самочувствие, комфорт и ще може да я използващ години наред. Ако все още не си започнал да проучваш марките, разгледай някои от предложенията на Alpine pro, Kilpi, Husky, Envy, Di Pama(Холандия) и Lhotse(Франция).