Книгите за лични финанси, които да прочетеш през 2019 г.

Някои хора управляват парите си, сякаш са родени с калкулатори в ръцете си. Други - съвсем не толкова умело. Може би те стават жертва на собствените си инстинкти да харчат повече, отколкото би трябвало. Може би математиката просто не е силната им страна, а може би просто не обичат да си водят записки и да следят ежедневните си разходи.

Ако и ти смяташ, че не се справяш блестящо с управлението на личните си финанси, то положението не е безнадеждно. Не забравяй, че в този живот можеш да се научиш на всичко – дори и на лични финанси. Нужно е просто да прочетеш няколко правилни книги, които ще ти отворят очите за управлението на парите в този свят.

Нека да започнем с един кратък списък на книгите, които не бива да пропускаш през тази година, освен разбира се, ако вече не си ги чел.

„Богат татко, беден татко“ от Робърт Кийосаки

На какво богатите учат децата си за парите, на което бедните и средните класове не – това е нещо като мемоар с прикачени уроци. Определно това е една от най-важните книги, която да прочетеш в живота си, ако вече не си го направил. Книгата отпразнува 20-ия си рожден ден през 2017 г. с актуализирано издание, а авторът Робърт Кийосаки има какво да празнува. Това е най-продаваната книга за лични финанси за всички времена.

Кийосаки разхожда читателите през някои спомени от детството, описвайки контраста между собствения си, не много богат, баща и таткото на неговия приятел, който е бил един от най-богатите жители на Хавай. Сравнението отразява светлината на прожекторите не само за това как най-добре да управлявате парите си или за липсата им, но и за да помогнете на децата си да направят това..

Актуализираното издание е особено приятно и проницателно, тъй като сравнява живота преди 20 години с това, което е днес.

„Ти си най-добрият в печеленето на пари“ от Jen Sincero

Поредното четиво, което се нарежда сред най-добрите за лични финанси. Публикувана през 2017 г., втората книга от поредицата за това как да печелиш пари, дори задълбава в повече детайли, отколкото първата.

Тази книга е откровена и смешна, а е много вероятно да разпознаеш себе си и собствените си навици в страниците й. Тя се основава на личните преживявания на Sincero. Книгата е разработена, за да ти помогне да настроиш финансовите навици, които те държат назад и да въведеш някои прости, лесно разбираеми понятия в живота си, които ще ти помогнат да подобриш начина, по който се справяш с парите си.

Списание "Ню Йорк" твърди, че това е "весел манифест за премахване на пречките между теб и доходите на мечтите ти". Кой казва, че доброто управление на парите трябва да е досадно и скучно?

А коя е най-добрата книга за това как да забогатееш?

„Автоматичният милионер“ от Дейвид Бах

Красотата на "Автоматичния милионер" на Дейвид Бах е, че той доставя точно това, което обещава: план с една стъпка как да станеш милионер.

Книгата почти се чете като фантастика на първо място с историята на успеха за една двойка, която печели скромен доход, но въпреки това притежава две жилища без ипотека и може да се надява на някои наистина значителни пенсионни спестявания. Оттам, Бах обяснява един прост процес в една стъпка, който ще те постави в обувките на тази двойка - и това не включва бюджетиране или спечелване на шест цифри годишно.

Може да си сигурен, че тази книга ще ти е полезна, защото авторът вече е публикувал три други бестселъра. „Автоматичният милионер“ е прекарал 31 седмици в списъка на Bestseller на Ню Йорк Таймс, откакто е публикуван през 2004г. и е продаден в повече от 1,5 милиона копия. Наскоро актуализиран, той все още е изключително популярен.

Най-добрата книга за благополучието? -

AgeProof“ от Jean Chatzky и Michael F. Roizen

Chatzky и Roizen не са просто финансови гурута. Техният комбиниран опит се крие във взаимовръзката между твоята банкова сметка и състоянието на здравето ти. Хацки е финансов експерт за шоуто на NBC's TODAY Show и д-р Ройзен е главен завеждащ на клиника в Кливланд.

Тяхното предложение в "AgeProof“ е, че трябва да се научиш да пазиш финансите си в „добра форма“, точно както и собственото си здраве. Двете неща са взаимосвързани.

Освен да прочетеш тези книги, ние можеш да ти предложим и друг допълнителен начин да се научиш да управляваш добре личните си финанси. С AXI Card ще можеш да разполагаш със средства, но и да градиш независимото си финансово бъдеще. Как? Виж някои от основните й предимства тук.