Кои са най-магичните Коледни базари в Европа?

Кой не обича Коледа и атмосферата, която този празник носи навсякъде по света? А кое е най-прекрасното нещо, свързано с този празник? Не, това не са скъпите подаръци и вкусните гозби, това са щастливите моменти, споделени с любимите хора. А едно от местата, благодарение на които се създават такива моменти са коледните базари. Коледните базари са онези прекрасни места, пълни с ентусиазирани хора и усмихнати деца - и всичко това под звуците на коледна музика. Точно тези места носят онзи неподражаем коледен дух. Знаеш ли, че именно Европа е магичното място с най-красивите и пъстри коледни базари в светa?

В долните редове ще научиш къде се намират са най-приказните базари по време на коледните празници. Все пак никога не е късно да решиш да си подариш едно празнично пътуване до някоя от тези магични дестинации:

1. Виена, Австрия

Защо да се примириш с един коледен базар, когато можеш да имаш цял куп от тях? Във Виена повече от 20 изскачащи празнични базарчета запълват най-красивите площади и стоят на внушителни императорски фонове, като дворците Шьонбрун и Белведере. Прадядо на всички тях е Виенската коледна мечта на Rathausplatz, с над 150 традиционни сергии, разположени пред кметството. За нещо малко по-различно, опитай Art Advent на Karlsplatz, където акцентът е върху ръчно изработените вещи и занаяти. Храната е изцяло органична и театралното забавление на живо може да включва пиротехническо шоу. 

Кога е бил базарът миналата година?

  • Виенската Коледна мечта: 17 ноември-26 декември 2018 г.
  • Art Advent: 23 ноември-23 декември 2018 г.

2. Прага, Чехия

Прага е една истинска приказка, сякаш излезнала от някоя стара книга. Този град изглежда впечатляващо през цялата година, но най-добре го посети по Коледа. Тогава чешката столица добавя допълнителен слой мрачна приказност. В основата на действието е Старият градски площад, където в светлините се извисява буйно коледно дърво и има конюшня с живи животни, които са за радост на децата. Разходи се в редиците на дървените къщички с балдахин, разгледай оригиналните дървени играчки, бродирани дантели и традиционни коледни украси (чехите имат страхотни празнични сувенири) и се засити по пътя с klobása (барбекю наденички), trdelník (тесто със захарно покритие, печено върху горещи въглища) и медовина (горещо медено вино).

Кога се е провел базарът предната Коледа?

  • 1 декември 2018-6 януари 2019 г.

3. Брюксел, Белгия

Коледният пазар в Брюксел е най-големият в Белгия с повече от 200 малки къщички, които продават всякакви сезонни сувенири и безкрай лакомства, от тартифлетки и гевреци до стриди и вкусни белгийски шоколадови бонбони. Можеш също така да пробваш и ледената пързалка, да отидеш на импровизирания панаир (в комплект със стимпънк въртележка и гигантско виенско колело) и цяло съзвездие от коледни светлини. Виж бляскавото преобразяване на обикновено официално изглеждащия Борс и не пропускай нощния спектакъл в Гранд Плас, когато красивите сгради, включени в списъка на ЮНЕСКО, оформят фона за спектакъл от светлини и музика. Определено си заслужава да бъдеш в Брюксел по Коледа.

Кога се е провел базарът предната година?

  • 30 ноември 2018-6 януари 2019г

4. Амстердам, Холандия

Амстердам може да няма специален коледен пазар, но това не спира градът да се превърне в уникална коледна дестинация. Всички стандартни пазари в града оставят настрана обикновените си стоки и се запасяват за сезонни специалитети; театърът на Koninklijk Carré пуска световния коледен цирк, а външната ледена пързалка се появява точно пред Rijksmuseum. Най-хубав е Амстердамският фестивал на светлините, който изпълва улиците, каналите и парковете с вълшебна селекция от осветени инсталации. Докато се разхождаш из тях, можеш наистина да повярваш, че се намираш в коледна приказка.

Кога се провеждат празненствата?

  • Амстердамски светлинен фестивал: 29 ноември 2018-20 януари 2019 г.

Докато избираш следващата си празнична дестинация, ние ти напомняме, че с кредитна карта AXI Card ще можеш да се разплащаш безконтактно и да пазаруваш онлайн без допълнителни такси. Ако използваш разумно кредитната си карта AXI Card, ще съумееш да изградиш добра кредитна история и да направиш по-стабилно финансовото си бъдеще.