Настолните игри, които ти носят полезни финансови съвети

Едва ли са много хората, които изпитват удоволствие от това да четат сложно написани материали, посветени на финансовите практики, същността на кредитите и депозитите и инвестициите. Всъщност скучната материя на финансите би отказала хора от всякаква възраст, да прочетат за полезните финансови съвети и тънкостите на инвестициите.

За да се вземат умни финансови решения обаче, е нужно хората да могат да извличат полезна информация от всеки източник и да са наясно със сложия свят на финансите, банковите институции, кредитните инструменти и редица други познати и непознати термини от тази индустрия.

Хубавата новина е, че някои съвсем неочаквани неща могат да ти дадат доста полезни уроци, свързани с управлението на парични потоци. Колкото и неочаквано да е, именно настолните игри са един от начините да се образоват деца и възрастни за „науката на парите“. Маскирани под формата на забавни и леки игри, финансовите практики се учат бързо, лесно и доста приятно – за разлика от четенето на сухи статии, посветени на банковия бранш.

Истината е, че някои от най-популярните игри за управление на парите днес, всъщност са известни от дълги години. Редица настолни игри ще те обучат как да създадеш огромно богатство и да менажираш спестяванията си, докато инвестираш в правилните неща, в правилното време. Постоянни актуализации на повечето настолни игри, ги поддържат релевантни и в днешния финансов свят.

Разбира се, първата игра, за която много хора се сещат, свързана с разпределяне на пари и последващото им харчене, под формата на инвестиране, е Монополи. Това обаче не е името, с което се изчерпват забавните и поучителни игри за маса - Cashflow 101 е една от новите версии на полезни и изключително забавни настолни игри, наблягащи на финансовата страна.

А ето и кратък списък на настолните игри, които преподават финансова грамотност:

Cashflow 101 – ето една игра, която ще те научи да управляваш паричните потоци. Робърт Т. Кийозаки, познат като автор на книгата „Богат татко, беден татко“ е създателят на тази невероятна игра. Очаквано, Cashflow 101 ни учи как да управляваме личните си финанси, да разбираме принципите на паричните потоци и да развиваме увереността си, за да правим умно собствени инвестици. Настолната игра е свързана с инвестиционните решения, в това число и тези, засягащи недвижимата собственост. Последното издание на Cashflow 101 включва подобрени цветове, графики и инструкции.

Брой и възраст на играчите: Cashflow 101 е най-подходяща за двама до шест играча, на възраст над 14 години. Играта Cashflow for Kids може да се играе от деца на възраст до шест години.

На какво точно ни учи играта: Серията от игри на Cashflow предоставя по-подробен материал от много други игри за управление на пари и парични потоци и е отличен учебен инструмент за всички възрасти. Играта Cashflow 101 се стреми да преподава уроци по лични финанси, включително: Основи на инвестирането; Разликата между активите и пасивите; Значението на финансовия отчет; Основно лично счетоводство; Усъвършенствани инвестиционни техники, като например акции с къси продажби.

Monopoly  - Една от най-обичаните игри на всички времена, Monopoly се предлага в различни страни в много версии и езици. Първоначално се появява в началото на 30-те години на миналия век. Как се играе - купи имот, ипотекирай го, събирай наем и издигни сгради, докато се опитваш да избегнеш затвора и неочаквано изтичане на пари. Победителят е играчът с най-високата нетна стойност, определена от имота и паричните средства.

Брой и възраст на играчите: Играта изисква два до шест играчи и е най-подходяща за осемгодишни и по-големи.

На какво ни учи за личните финанси: Monopoly учи играчите на управление на пари и въздействието на финансовите и инвестиционните решения. Ето и някои от основните образователни страни на играта: Управление на парични или финансови транзакции; Справяне с финансови удари, като например данъци и извънредни ситуации; Балансиране на паричния поток чрез доходи; Основни финансови математически умения; Инвестиране и подобряване на недвижимите имоти.

The Game of Life  - Създадена преди повече от 150 години, The Game of Life е забавлявала и образовала семейства от поколения насам. Подобно на Monopoly, играта вече се предлага в различни версии и е преработена няколко пъти. Печелиш играта, като натрупаш най-голямата нетна стойност, докато избираш пътища, които симулират реалните избори в живота.

Брой и възраст на играчите: The Game of Life се играе с два до шест играчи. Подходяща е за деца над 9 години и нагоре.

На какво ни учи за личните финанси: Играта на живота е чудесен начин да въведем децата в сложността на финансовите решения и ситуации, с които ще се сблъскат в реалния живот, като например: Ефектът от избора на образование и кариера върху доходите; Разходите за сложни лихви и плащания по заеми; Ефектите от загубата на работа, отглеждане на деца; Въздействието на данъците, дълга и надхвърлянето на нетната стойност; Значението на ранното инвестиране.

За да вземаш разумни финансови решения ще ти са ти нужни и други помощници, като добър финансов план и подходящи кредитни инструменти. За да разбереш повече за предимствата на безконтактната кредитна карта и как да градаиш стабилно финансово бъдеще, виж тук: https://axi-card.bg/