Топ съвети за пътуване в чужбина от експерти

Готов ли си за почивка?

Ако е така, ще искаш да знаеш какви са съветите на експертите в бранша. На 15-тото издание на Ню Йорк Таймс Travel Show, редица експерти изказаха мнение за това, как да си спестиш финанси и да се възползваш максимално от късмета си при пътуване в чужбина.

Техните съвети могат да ти спестят пари, да ти помогнат да решиш къде да пътешестваш и да ти бъдат от полза, ако полетът ти се забави или отмени.

Съвети за пътуване, които пестят пари

Според някои експерти, тази година може да се окаже доста изгодна за сделките при международни полети и резервации в хотели в Америка. Причината: пътуването до САЩ е намаляло с 4%.

През изминалата година американският долар е намалял с повече от 10% и практически Америка вече не е толкова привлекателна туристическа дестинация, както преди години. Което означава, че най-вероятно ще се намерят изгодни пътувания до САЩ.

От друга страна, намаляването на туризма в САЩ, плюс нарастващата конкуренция на Airbnb, води до спад в цените на американските хотели.

Според експертите, ако искаш да резервираш полет, то най-подходящ ден от седмицата, който трябва да гледаш е неделя. В никакъв случай не избирай петъчни полети, тогава цените на билетите са най-високи и едва ли ще си спестиш пари.

Също така експертите препоръчват да резервираш предварително място в самолета, за да си сигурен, че ще седиш до човека, с който пътуваш, а не до непознат. Икономичната класа също не е за предпочитане, с оглед на това, че ти позволява да носиш единствено ръчен багаж, който не винаги може да се побере в пространството над седалката ти и често може да ти го вземат, за да го изпратят в багажното отделение на самолета.

Тъй като авиокомпаниите се конкурират помежду си, намери удобен сайт, чрез който да сравняваш цените на полетите, които те интересуват.

Когато става въпрос за резервации на хотели, то най-добрата търсачка за хотели, според някои експерти е Booking.com. Но в действителност е добре да проверяваш и още поне една платформа за резервации, за да се убедиш, че избираш правилната и най-изгодна сделка.

Разбира се, ако не си любител на традиционните почивки, Airbnb също е вариант, при това доста популярен и евтин – сайтът е удобен и веднага можеш да се свържеш с наемодателя, който те интересува, както и да резервираш автоматично желаната стая.

Според списъка "18 горещи дестинации" от 2018 г., дестинациите, които се препоръчват за пътуване през следващите месеци, са избрани на база комплексни проучвания. Ето и някои от тях, според експертите на Ню Йорк Таймс Travel Show:

  • Районът, в който се произвежда кафе в Колумбия.
  • Йордания – едно от най-прекрасните и мистични места на света крие хиляди загадки и определено се препоръчва на пътешествениците.
  • Валета, Малта: "Това ще бъде европейският град на културата през 2018 г.“
  • County Clare, Ирландия – само ще ти кажем, че един от филмите за Star Wars е бил заснет там, или с други думи – това е най-доброто място във Вселената.
  • Мадурай, Индия: Това е най-старият постоянно обитаван град в Индия.

При закъснял или отменен полет, задължително е добре да знаеш предварително правата си, но и правилата на съответната авиокомпания, с която летиш. Имай предвид, че при лоши климатични условия, не ти се полага връщане на пари от авиокомпанията. При ситуация, в която смяташ, че си ощетен пато пасажер, веднага се свържи с авиокомпанията или КЗП.

Какво бихме добавили от нас?

За да се насладиш на една наистина качествена и спокойна почивка или екскурзия до мечтана дестинация, не забравяй и да се снабдиш не само с пари в кеш, но и с нужните пластики за плащане. Дебитната и кредитната карта са чудесен инструмент в чужбина, като ти позволяват лесно и бързо да правиш резервации и да плащаш в ресторанти. Кредитната карта е изключително удобна и за наемане на кола, а често търговците изискват да притежаваш кредитна карта, за да можеш да ползваш услугите им. AXI Card е безконтактна кредитна карта, тип MasterCard, с която ще ти е още по-лесно и забавно всяко пътуване. С AXI Card получаваш предимства, като достъпност, прозрачност, лесно управление на всяка трансакция и модерно и индивидуално обслужване. AXI Card не е банкова кредитна карта и точно затова ти спестява чакане по банкови клонове, множество банкови процедури и подписване на десетки банкови документи. За да получиш своята кредитна AXI Card можеш да кандидатстваш напълно дистанционно, а ние ще ти я доставим на адрес.