Биткойн - какво да знаеш, преди да инвестираш?

Какво е биткойн?

Биткойн е цифрова валута, която работи извън контрола на правителствата и банките. Определението за биткойн може да бъде сложно. За някои това е стока, а за други са дигитални пари. В същността си биткойн е софтуер, програма, предназначена да позволи на хората да обменят стойност директно помежду си. Създаден е от Сатоши Накамото, представен през 2008 г. и стартиран на следващата година.

Търгуването с нея е бързо и сравнително евтино. Нестабилната цена - установена чрез поглед върху BTCUSD - направи валутата фаворит на инвеститорите с високи залози, търсещи риск, жадни за потенциала на голяма печалба.

Това, което прави биткойн уникален, е, че този софтуер се изпълнява в мрежа от свързани, но независими компютри. По този начин никоя страна няма контрол върху мрежата. Нито една централна банка и нито едно правителство не могат да диктуват стойността на валутата.

Всяка една транзакция с биткойн се записва в система, наречена „блокчейн“. Системата блокчейн е прозрачна, децентрализирана и неизменима. Тя се състои от три основни технологии, комбиниращи се, за да създадат въпросната система. На технологията на биткойн се вярва поради способността да предотвратява фалшификати и хакване. Базата данни на валутата не е пробита нито веднъж, откакто стартира през януари 2009 г.

Добра инвестиция ли е биткойн?

Биткойн е почти изцяло спекулативна инвестиция. Има редица съображения, които трябва да прецениш, когато решаваш дали да инвестираш. Главното сред тях са твоите финансови цели.

Най-важното нещо, което трябва да имаш предвид, е изключително кратката история на биткойните, както и това, че тя се търгува в рамките на много малък пазар.

От стартирането на валутата през 2009 г., нейните привърженици я популяризират като инфлационен хедж, като нова версия на златото. Но реално валутата няма история на опериране като такава и не е ясно дали би била ефективна като такава, ако действаше като по-голям клас активи, например като злато.

Това, което биткойн има в изобилие, е нестабилността. За определен вид инвеститори това е много примамливо. Въз основа единствено на историята на цените, биткойнът е печеливша инвестиция.

През януари 2009 г. биткойн нямаше стойност; 12 години по-късно през февруари 2021 г. той надхвърли 50 000 долара за първи път, когато Илън Мъск обяви, че Tesla е купила биткоини за 1.5 млрд. долара.

Въпреки това, биткойн се движи бурно и за разлика от традиционните пазари, няма регулатори, които да спрат търговията. През 2020 г. той нарасна с 350%, но през февруари и март падна с 64%.

Защо инвестирането в биткойни не е като инвестицията във валута?

Цените на традиционните валути са резултат от отворен пазар и предпочитанията на правителствата, които издават тези валути. Стойността на биткойните, от друга страна, е единствено резултат от това, което инвеститорите са готови да платят. Това е пазар, управляван от “настроения”, и няма ограничение до колко високо или ниско може да стигне.

Прочети повече: Какви са тайните на блокчейн милионерите?

Какво да знаеш, преди да инвестираш в биткойн?

Има редица добре регулирани, надеждни борси, като Coinbase в САЩ, BitFlyer в Япония и Kraken в Европа, където инвеститорите могат да купуват биткойн. Регистрирането на акаунт е лесно, но ще трябва да предоставиш доказателство за самоличност.

По-масовите услуги също позволяват търговия с биткойни. Cash App на Square Inc., Robinhood и PayPal вече позволяват на потребителите да купуват или продават биткойни директно в своите акаунти.

Ако искаш да запазиш някакво ниво на анонимност, привлекателна, макар и противоречива характеристика на биткойните е, че има и нерегламентирани борси. Освен това можеш директно да изтеглиш операционния софтуер на биткойн. Но имай предвид, че подобни платформи изискват определено ниво на технически умения. След това можеш да отидеш на платформа като Local Bitcoin, която свързва директно купувачите.

Какви са прогнозите за цената на биткойн?

Трудно е да бъдат направени коректни прогнози за цената на биткойн. Както описахме по-горе, пазарът е на „настриения“ и сривовете и спадовете трудно могат да бъдат предвидени.

Въпреки това, ако следиш авторитерни издания, ще можеш да си изградиш лична преценка за възможностите и очакванията.

Прочети повече и как можеш да използваш предимствата на кредитна карта AXI Card.