Как модерните технологии променят дома ни?

Въпреки че рядко се замисляме, някои уреди и приспособления, които виждаме като стари изобретения, наследени от времето на нашите родители и баби и дядовци, се превърнаха в абсолютна норма.

Може би е било малко лукс да имаш цветен телевизор, джобно транзисторно радио или микровълнова фурна през 50-те и 60-те години. Но днес те са не само обичайни, но вече са заменени от модели и версии на по-новите поколения.

От прахосмукачки и перални машини до телевизори с плосък екран, кафемашини и компютри. Огромна част от живота ни разчита на технологиите и времето, прекарано вкъщи, не прави изключение.

Домашното забавление вече е на съвсем ново ниво

Технологиите в домовете ни улесниха живота ни много, спестявайки ни време за неща, които наистина искаме да правим вкъщи.

Тези нови настройки на различните ни мобилни утройства, телевизори, смартфони, ни предлагат комфорт, лекота на работа и невероятно потребителско изживяване.

Високотехнологичните дистанционни устройства, свързаните устройства и възможността да ги управляваме с гласа си наистина вдигнаха летвата: нещата, които можем да правим днес, бяха трудни дори за представяне само преди 20 или 30 години.

Използване на технология за осигуряване на защита на всеки дом

Комфортът, простотата и забавлението могат да бъдат най-важните фокусни точки за собствениците на модерни домове. Но факторът, който не бива да забравяме е сигурността на самото пространство, в което се забавляваме.

Съвременните технологии станаха по-напреднали и надеждни от всякога. Особено когато става въпрос за наблюдение и защита на жилищните ни пространства.

Управление на осветлението

Включването на лампа или таванна светлина от стенен превключвател е старомодно сега. Ако имаш правилната настройка в дома си, светлините вече могат да се управляват от мобилни устройства, сензорни панели или автоматизирана система.

NEST, интелигентен термостат, може дори да бъде програмиран да включва осветлението в дома ти и да охлажда въздуха вътре, веднага щом се върнеш от почивка.

Усъвършенстваното управление на осветлението става все по-често срещано явление, въпреки че мнозина се надяват технологията скоро да бъде стандартна функция в новите домове.

Проследяване на захранването или енергийно ефективни технологии

Както колата ти казва кога се нуждае от смяна на маслото, защо не и домът ти да не споделя такава информация? Помисли си за климатик, който може да изпраща предупреждения, когато въздушният филтър трябва да бъде сменен.

Още по-добре, помисли за енергийна система, която може да каже кога превишаваш бюджета за електроенергия за месеца. Компанията Powerhouse Dynamics, базирана в Мейн, представи своята програма Total Home Energy Management, която прави точно това. Той проследява потреблението на енергия в дома, свързаните с него разходи и въглеродния отпечатък с всяка минута, за да позволи на собствениците на жилища да управляват по-добре използването на енергия. Той дори може да анализира уредите и оборудването, използвани в дома, и да казва на собствениците кога трябва да надстроят до по-енергийно ефективни продукти.

Smart тоалетни

В Япония има тоалетни, които ще извършват анализ на урината и след това ще информират дали имат или не диабет - или са изложени на риск от това. Изглежда, че това е едно от основните приложения за по-интелигентни тоалетни, поддържайки ни здрави, което има много смисъл, когато се замислиш.

Свързан уелнес за цялото семейство

Уелнесът е основен приоритет за много семейства; следователно не трябва да ни изненадва, че има нова вълна от домашни технологии, фокусирани върху това да ти помогнат да останеш здрав. Независимо дали искаш да заспиш по-бързо през нощта, да оптимизираш тренировката си, да подобриш стойката си или да наблюдаваш жизнените показатели на бебето си, има приспособление, което може да ти помогне.

Например, Withings Sleep Tracking Mat може да се постави под твоя матрак, за да следи твоите цикли на сън, сърдечната честота и дори хъркането.

Уреди от следващо поколение с интелигентни функции

Всичко, от хладилници до перални и сушилни, вече има интелигентни функции, които помагат да ги наблюдаваш, отстраняваш и поддържаш.

Интелигентните хладилници на някои марки ти позволяват да проследяваш колко енергия използва уредът; можеш също да активираш конкретни опции, като помощник за отпуск, когато не си у дома.

Комуникация с твоята кола

Колата ти скоро може да умее да комуникира с твоя интелигентен дом. Асоциацията на потребителските технологии обяснява, че автомобилите се проектират със сензори за откриване на биометрични индикатори, така че да могат по-добре да предвидят твоите нужди. Скоро колата ти може да е в състояние да разпознае кога ти е студено и автоматично да загрее за теб.

Освен това превозните средства скоро ще могат да се синхронизират с твоята система за интелигентен дом, за да подобри домашната автоматизация. Например, може да кажеш на Alexa да каже на автомобила ти да загрява фурната или да включи любимата ти игра, докато се прибираш от работа.

Това са няколко от най-новите домашни технологии, готови да предизвикат голям шум през следващите години. Всички те са създадени, за да направят живота ни по-лесен и по-ефективен, така че да можем да прекарваме повече време със семейството си и да правим нещата, които обичаме.

Вземи своята безконтактна кредитна карта AXI Card, за да управляваш самостоятелно средствата си и да изградиш стабилното си финансово бъдеще.