Кои са влиятелните лица във финтех индустрията?

Светът на финансовите технологии (fintech) промени начина, по който купуваме продукти, работим с пари и живеем ежедневието си. И от кого е по-добре да черпим информация, ако не от влиятелните личности, които доминират в индустрията? Ето кои са някои от най-младите влиятелни лица, чиито продукти и компании променят света.

1. Виталий Дмитриевич - Vitalik Buterin, Етериум

Виталий Дмитриевич "Vitalik" Buterin е програмист, най-известен със създаването на криптовалутата Етериум. Представен през 2014 г., Етериум (и неговата широко търгувана монета, Ether) е блокчейн проект с отворен код, който позволява на потребителите да създават децентрализирани приложения. Тези "DApps" са използвани в широк спектър от индустрии, включително игри, хазарт и банково дело.

Стойността на Етериум се е повишила с над 130% само през 2021 г., тъй като инвеститорите и разработчиците изследват потенциала на криптовалутата в сферата на децентрализираното финансиране. Понастоящем Етериум има обща пазарна капитализация от над 215 милиарда долара и с неотдавнашното стартиране на надстройката на Ehereum EIP 1559 е възможно инвеститорите да видят още по-експлозивен растеж от монетата в бъдеще.

2. Патрик Колисън, Stripe

Като 32-годишният мозък зад Stripe, Патрик Колисън вече е затвърдил своето наследство във финтех. Изглежда, че той не планира да забавя скоростта си. Stripe е американско-ирландски софтуер като услуга (SaaS), иновация на начина, по който потребителите извършват онлайн плащания. Собствениците на малък бизнес използват Stripe, за да обработват плащанията по-сигурно онлайн и създават свои собствени интерфейси за програмиране на приложения, които могат да интегрират директно в своите уебсайтове.

Понастоящем признат за един от основните конкуренти на PayPal, Stripe наскоро пусна своя собствена линия софтуер за откриване на измами, наречен "Radar". През 2020 г. Stripe имаше оборот от около 2 трилиона долара.

3. Джон Щайн, Betterment

Много малко начинаещи инвеститори могат да си позволят помощта на професионален финансов съветник. Jon Stein е умът зад Betterment, доставчик на финансови услуги, предлагащ достъпни услуги за консултиране на роботи с ниски, достъпни такси.

Първите стъпки с Betterment включват отговори на няколко въпроса за твоята възраст, финансови цели и напредък към пенсиониране. Оттук нататък услугите за консултиране на Betterment създават персонализиран микс от активи, които съответстват на нивото на толерантност към риска и дългосрочния напредък към пенсиониране. Когато допринесеш за портфолиото си, софтуерът на Betterment автоматично го разделя между активите, подбрани в портфолиото, за да имаш достъп до планиране на помощ за твоето финансово бъдеще.

4. Брайън Армстронг, Coinbase

Брайън Армстронг, друг основен иноватор в света на криптовалутните инвестиции, служи като главен изпълнителен директор на Coinbase, най-голямата и най-популярна платформа за търговия с криптовалути в Америка. Един от първите иноватори, които въведоха криптовалута на ежедневните инвеститори, Coinbase бързо стана известен със своята проста, лесна за ползване платформа, която позволява на инвеститорите да купуват и продават криптовалута само с няколко кликвания.

В допълнение към стандартната платформа на Coinbase, предназначена за потребители, които търсят пряко изживяване при закупуване, Coinbase представи и своята платформа Coinbase Pro за напреднали потребители. Днес дигиталната валута може да се похвали с повече от 13 милиона потребители, разположени в страни по света. С наближаването на първоначалното публично предлагане (IPO), инвеститорите ще чуват повече от Armstrong и Coinbase в бъдеще.

5. Владимир Тенев, Робинхуд

Невъзможно е да се говори за света на безплатното инвестиране, без да се спомене Владимир Тенев от Robinhood. Най-известен с революцията си в света на онлайн търговията, Robinhood беше една от първите компании, които позволиха на инвеститорите на дребно да купуват и продават акции, без да плащат комисионни на брокер.

Въпреки че първоначалният продукт на Robinhood включваше търговия на акции и ETF без комисионна, доставчикът на финансови услуги се разшири в набор от допълнителни продукти, всички без комисионна. Потребителите вече могат да инвестират в акции, опции, фондове и дори криптовалути само с няколко докосвания на мобилното приложение на Robinhood или кликване върху уебсайта му. Докато по-утвърдени брокери следват Robinhood и се отказват от таксите за търговия, за да се конкурират, Тенев променя света на инвестициите на дребно завинаги.

6. Сергей Назаров, Chainlink

Друг основен новатор в света на децентрализираните финансови технологии, Сергей Назаров е главен изпълнителен директор на криптовалутния стартъп Chainlink. Chainlink предоставя софтуер с отворен код за потребителите, за да създаде защитени от фалшифициране входове и изходи.

7. Катрин Коли, Binance.US

В индустрия, силно доминирана от мъже, позицията на Катрин Коли като главен изпълнителен директор на клона на Binance в САЩ е впечатляващ подвиг сам по себе си. Най-голямата борса за криптовалути в света, Binance избра бившата сътрудничка на чуждестранната валута Morgan Stanley Катрин Coley, за да ръководи влизането на китайската борса на американския крипто пазар. Още по-впечатляващо, Coley доведе компанията до 82% увеличение на нейната потребителска база благодарение на новото възраждане на инвестирането на интерес в криптовалута.

Ако искаш да се възползваш от съвременните финансови услуги, довери се на кредитна карта AXI card, която ще  бъде твоят неотменим помощник,  с който да разполагаш с финансови средства, но и да градиш кредитната си история.