Как да планираш своето финансово наследство?

Планирането на личното ти наследство може да бъде стресиращо.

Истината е, че хората често отлагат създаването на план за разпределяне на ценностите им - финансови, имотни или сантиментални, защото искат да избегнат вземането на трудни решения или стресиращи разговори с близки. Идеята за фатални събития, които да доведат до поделяне на финансовото наследство и разделяне на собствеността, може да създаде конфликт. А всичко това лесно може да се избегне. Можеш да помогнеш на семейството си да създаде сигурно бъдеще, като използва така наречените "Четири стълба" на планирането на наследство. Използвайки и водейки се от принципите на тези стълбове, можеш не просто да оставиш материално наследство на твоите близки, а и да им завещаештрайни впечатления, спомени и ценности.

Стълб 1: Ценности и уроци за живота

Тъй като планирането на завещание се фокусира основно върху финансовите аспекти, хората понякога забравят да осигурят някои от най-ценните подаръци, които могат да бъдат предадени на следващото поколение от семейството: опит и спомени. Житейският ти опит с годините е допринесъл за цяла съкровищница от уроци и знания за живота, които можеш да предадеш на следващото поколение. Най-добрият начин да направиш това е да документираш спомените, връзките си и всички уроци, които искаш да запазиш.

За да направиш това, можеш да използваш дигитални носители, мемоари или дневници. Увери се, че си взел под внимание всяка семейна история и традиция, които лесно могат да бъдат пропуснати, но могат да бъдат сред най-ценните и смислени дарове, които можеш реално да предадеш на бъдещите поколения.

Стълб 2: Инструкции и желания, които трябва да бъдат изпълнени

За да завещаеш волята си във връзка с конкретни събития в бъдещето, трябва да включиш и адвокат, който да гарантира, че са налице необходимите правни документи за изпълнение на твоите указания и желания. Заяви твоите искания, колкото е възможно по-конкретно, като се увериш, че твоите желания са разбрани правилно.

Стълб 3: Лични притежания със сантиментална стойност

Обекти, емоционално свързани с близкия човек, могат да причинят най-голям конфликт между членовете на семейството. За да запазиш хармонията разгледай кои елементи могат да имат лично значение и сантиментална стойност за наследниците ти. Поговори с роднините си, за да установиш кои елементи имат специално значение за тях.

Стълб 4: финансови активи и недвижимо имущество

Последният стълб се фокусира върху финансовото ти наследство. Добра идея е да се свържеш с адвокат. Когато организираш своите активи и недвижими имоти, можеш да направиш процеса по-лесен, като го разделиш на три части.

Първо, помисли за елементите от имуществото си с финансова стойност. Трябва предварително да си наясно кои вещи, ценности и други артикули от имуществото ти, имат не само сантиментална, но и финансова стойност. И разбира се, въпросът е каква точно финансова стойност имат.

След това се взема под внимание жилището и други недвижими имоти. Имай предвид, че притежаваните ваканционни имоти често притежават специална стойност и значение за семействата. Не забравяй да се консултираш със специалист, когато става въпрос за данъци върху имоти. 

И накрая, оценявай всичките си финансови активи, като спестявания, инвестиции и пенсионни сметки. Също така помисли за всички застрахователни полици, които имаш. Нужно е да определиш предварително къде ще се изплащат постъпленията от тези активи. Ако си собственик на фирма, трябва да имаш ясни и изрични указания относно продажбата на бизнеса и/или имуществото.

И докато планираш финансовото си наследство, ние ти напомняме, че е добре да се погрижиш и за финансовото си бъдеще. Това е възможно, като действаш в настоящия момент и предприемеш необходимите промени, за да си осигуриш стабилни материални средства. Изграждането на доброто финансово бъдеще започва от настоящия момент и всяко твое действие или бездействие е пряк фактор за независимостта ти след години. Затова още сега можеш да канидатстваш за кредитна карта AXI Card - безконтактната кредитна карта, която ти дава нови възможности и прозрачни условия. Кредитната карта AXI Card не е банков продукт и ти спестява сложните банкови процедури, както и времето, вложено за кандидатстване за традиционни заеми. Ако искаш да се сдобиеш с удобен и иновативен платежен инструмент, с който да пазаруваш както на ПОС терминали, така и онлайн, можеш да го направиш от дома си. Не е нужно, дори да излизаш навън - защото за AXI Cаrd може да кандидатстваш онлайн или по телефон.