Как парите се отразяват на психиката ти?

За някои хора стабилността е норма. Те са успешни, щастливи и блажено неосъзнаващи колко щастливи са да бъдат в такава удобна позиция.

За повечето потребители обаче  хаосът е статуквото.

Финансовата и психическа нестабилност са често срещани проблеми и често вървят ръка за ръка. Всъщност, те са склонни да се изострят, което води до пропадане все по-надолу по безкрайна спирала. И ако не направиш нещо по въпроса - нещата се влошават с времето. За съжаление, това може да се каже лесно, но практически съвсем не е лесно постижимо.

През 2018 г. проблемите, свързани с финансовото и психичното здраве, никога не са били по-належащи. Ето какво знаем за връзката и какво можеш да направиш ти, за да я разрешиш.

Как паричните дългове засягат твоето психично здраве?

Според американски проучвания, хората, които имат проблеми с психичното здраве, често имат и проблеми с финансов дълг, а хората, които извършват самоубийство, е осем пъти по-вероятно да имат парични задължения. Депресията, тревожността и психотичните разстройства са най-често срещаните психични здравни симптоми, свързани със задължения към кредитори. Рискът от злоупотреба с вещества също се увеличава, когато човек има проблеми с личните си финанси.

Проучване, публикувано в "Психологическа медицина", казва, че потребителите, които имат проблеми при изплащането на наем или ипотека, изпитват същото страдание, както някой, който преживява развод или загуба на работа. С толкова много хора, които живеят от заплата до заплата, това на практика  представлява значителна част от населението.

През 2017 г. Американската психологическа асоциация публикува годишното си проучване "Стресът в Америка". Парите се нареждат на второ място като фактор, предизвикващ стрес. А 62% от анкетираните заявяват, че именно финансовите им трудности са източник на системен стрес. И е напълно нормално, ако дължиш значителни суми пари на няколко човека и една банка, да си под стрес. Особено, ако приходите ти намаляват или са несигурни. Затова, добра тактика е да си подсигуриш добър и периодичен доход, преди да заемеш пари, от когото и да било.

Къде да намерим пари и психично здраве?

Една от причините, поради които парите могат да засегнат нашето психично здраве, е, че това все още е тема табу. Според проучването на Wells Fargo от 2014 г. личните финанси са най-трудният разговор, наред с теми като политиката, религията, данъците и личното здраве. Ако хората, които се борят с дълга и психическото здраве, дори не могат да говорят за тези проблеми с близките си, как тогава да ги решат? Важна стъпка за подобряването на финансово състояние и преодоляването на стреса е установяването на проблема. След това идва ред на добрите съветници, които да дадат адекватни препоръки за овладяване на бюджета и стресовите ситуации, както и факторите, които ги предизвикват.

Стресът оказва влияние върху разходите

Истината е, че проблемите с психичното здраве могат също така да задълбочат финансовите проблеми. Тоест, не само финансовите трудности вредят на психичното ти здраве, но и проблемите с емоционалната ти уравновесеност пречат на финансовата стабилност. Хората с психични разстройства може да са по-склонни да взимат безотговорни парични решения, като игнорират належащи дългове.

Например, някой, страдащ от безпокойство, може да реши, че справянето със студентски заеми е твърде стресиращо, така че е по-добре да се избегне проблема изцяло. Някой, който потъва в депресия, може да отиде на пазаруване, търсейки временно успокоение, само за да попадне в по-нататъшна депресия, която се дължи на намаляващия баланс по сметката му.

Множеството парични дългове могат също така да попречат на способността ти да получиш помощ за психично-здравни проблеми, особено ако нямаш здравно осигуряване или не можеш да си позволиш да изплатиш медицинските си разноски. Поради тази причина, разумните потребители се ограничават да имат до няколко дълга към кредитни институции. И разбира се, става въпрос за онези заеми, които са оправдани и реално носят изгода на кредитополучателите. Както вече знаеш, финансовите решения биват много типове и са индивидуални спрямо личните финанси на всеки потребител. Затова е добре да премислиш какви и колко финансови дългове можеш да управляваш така, че да не допринесеш за стреса в ежедневието си. Кредитна карта AXI CARD е гъвкавото кредитно средство за твоя бюджет - заради множеството предимства, които ти носи. Кредитна карта  AXI CARD е набанков кредитен инструмент, който можеш да получиш директно до адрес. Благодарение на възможността да управляваш средствата си и да следиш всяка трансакция, с кредитна карта AXI CARD имаш шанс да извлечеш максимума от използване на кредитна карта.